Wanneer in Bonheiden de paasklokken luiden, vallen de paaseieren uit de lucht: “Een jaarlijkse traditie”
Vanwaar komen de paaseieren nu eigenlijk? Zijn het de klokken uit Rome die ze uitstrooien of is het de paashaas die ze in zijn mandje meebrengt? In Bonheiden zijn het in ieder geval de klokken die de paaseieren boven de hoofden van de kinderen laat vallen, dankzij de medewerking van KWB Bonheiden-Rijmenam.
“Wij zorgen ervoor dat alles een beetje ordentelijk verloopt, zowel voor de kleinsten als de grotere kinderen tot 12 jaar”, vertelt Francis Hellemans, vandaag de assistent van de klokken. “De kinderen worden in drie groepen verdeeld: de kleuters, de kinderen van het eerste, tweede en derde leerjaar en ten slotte de kinderen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar. Na de paasviering van 10.30 uur vliegt de paasklok zes keer vanuit de O.-L.-Vrouwkerk boven het plein, om boven de hoofden van honderden kinderen een lading eieren te lossen. Dat gebeurt aan een kabel vanuit het hoogste dakvenster van de kerk naar een verlichtingspaal aan de andere kant van het plein. Gisteren hebben we het nodige gedaan opdat de klokken vandaag hun werk kunnen doen. De eitjes die vallen zijn uitgeblazen kippeneieren met daarin een nummertje verstopt. Daarmee kunnen ze aan de stand van KWB hun paaseitje komen afhalen. We letten er op dat iedereen iets kan bemachtigen. Ook wie niets heeft kunnen vangen, kan na afloop nog een eitje komen halen aan onze stand.”
Alles samen verwacht KWB Bonheiden-Rijmenam tot ongeveer 300 kinderen op het Kerkplein voor deze traditie die volgens Francis Hellemans al dertig jaar stand houdt. “Voor de toekomst hopen we wel op nieuwe, jonge bestuursleden. Onze vereniging draait met meer dan 200 leden nog goed, maar de bestuursleden worden allemaal een dagje ouder en er is weinig opvolging. Wij zijn geëvolueerd van een mannenvereniging naar een gezinsvereniging, met een ruime waaier aan activiteiten zoals wandelingen en etentjes, een fotozoektocht, een quiz en een garageverkoop. Jonge ouders hebben tegenwoordig helaas maar weinig tijd voor engagement in een socio-culturele vereniging”, aldus Francis Hellemans. (MAWO)