10 tips en 4 recepten voor een gezonde barbecue
We hebben er lang moeten op wachten, maar het is eindelijk weer barbecuetijd. Dankzij de tips en recepten van onze huisdiëtiste Nathalie Antonis kan dat zowaar op een gezonde manier.
Tips
1. Stil de grote honger met iets gezond
Zet alvast wat groentjes met een dipsaus op tafel of een koude groentesoep in de plaats van blokjes kaas, salami en broodjes met lookboter want meestal moeten we wel eventjes wachten tot alles klaar is.
2. Beperk de portie vlees en vis
Kies voor kleine stukken vlees of vis – voorbeeld: een gourmet schotel – zo kan je variëren in vlees of vis en de portie binnen de perken houden.
3. Kies voor mager vlees of vis
Steak, kip, varkensfilet, … zonder marinade. Breng het zelf op smaak met verse kruiden – voorbeeld vis insmeren met verse gember. Laat gemarineerd en bereide vleeswaren zoals worsten liggen.
4. Groenten in alle kleuren en vormen op tafel
Rauw of op een spie laten grillen of vermengd in een salade. Probeer zo veel mogelijk variatie te geven aan de groenten en kies voor een mooie kleurcombinatie met veel verse kruiden erbij. Vergeet niet dat de helft van het bord dient gevuld te worden met groenten.
5. Wees matig met sauzen!
Probeer het sausgebruik te beperken en kan je er toch niet aan weerstaan kies dan voor: ketchup, een vinaigrette op basis van yoghurt of een olie en beperk de portie.
6. Opgelet met klaargemaakte salades
Kant-en-klare salades bevatten vaak veel mayonaise of een ander vet. Kies voor pure groenten of voor een zelf klaargemaakte salade die minder saus bevat.
7. Brood + aardappelen + pastasalade + … = te veel koolhydraten
Vaak is er een grote keuze aan graanproducten en/of aardappel bij een bbq. Je mag zeker combineren, maar let dan wel op de poties die je ervan eet.
8. Beperk alcohol
Zet een grote kan water op tafel en wissel alcohol af met een glas water. Maak op voorhand een afspraak met jezelf over het aantal glazen alcohol dat gedronken kan worden.
9. Luister naar je lichaam!
Vaak is een barbecue een gezellige aangelegenheid met andere mensen. We blijven praten en we blijven knabbelen… Beperk je porties en als je genoeg hebt, zet je je aan de andere kant van de tafel zodat het automatische om verder te knabbelen moeilijker wordt of ruim gewoon af.
10. Genieten en proeven van wat je eet!
Smakelijk
Recepten
1. Gekookte aardappelen met kruiden
Ingrediënten (4 personen):
- 8 aardappelen
- 2 eetlepels olijfolie
- verse rozemarijn
- peper en zout
Bereiding:
- Schil de aardappelen en kook of stoom ze gaar. Aardappelen in de schil kunnen ook gaar gemaakt worden in de microgolfoven: 15 minuten in een glazen kom met deksel op 900Watt.
- Was de verse rozemarijn en snij die grof.
- Besprenkel de aardappelen met de 2 eetlepels olijfolie en werk af met rozemarijn, peper en zout.
2. Groentespies
Ingrediënten (4 personen)
- 1 ui
- 1 rode paprika,
- 1 groene paprika,
- 1 gele paprika,
- 12 tal kerstomaten
Bereiding:
- Was de groenten en snij in vierkante stukken.
- Prik de groenten op een bbq-spie.
- Eventueel kan je de groentespies kruiden met provençaalse kruiden.
3. Groentepakket
Ingrediënten (4 personen):
- 150 gram champignons
- 1 gele paprika
- 200 gram kerstomaten
- 4 takjes rozemarijn
- peper en zout
- 2 el olijf olie
Bereiding:
- Snij de paprika in stukjes, de champignons en de tomaatjes doormidden.
- Pak twee vellen aluminiumfolie en leg daar de gesneden groenten op.
- Bestrooi met wat peper en zout, en besprenkel met een beetje olijfolie en vervolgens de takjes rozemarijn.
- Vouw de pakketjes dicht en leg voor 20 minuten op de barbecue, totdat de groenten gaar zijn gestoomd.
Tip: Deze pakketjes zijn ook erg lekker uit de oven, verwarm de oven dan voor op 200 graden en zet 20 minuten in de oven.
Ananassticks
Ingrediënten (4 personen):
- 1 ananas
- Verse munt
- (optioneel yoghurt ijs
Bereiding:
- Snij de ananas in repen en prik deze op een spie.
- Gril de ananas op de barbecue en serveer met een enkele verse grofgehakte muntblaadjes en eventueel een bolletje yoghurtijs.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier