Pasta, een dikmaker? Denkt u?
Nog tot 20 maart 2016 vindt de 12de editie van de week van de diëtist plaats, een initiatief van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD). Het thema van de editie is “Back to basics”. De Week wil ook enkele mythes doorprikken. Zoals ‘pasta is een dikmaker’. Diëtiste Britt Van de Voorde weerlegt.
Wat is pasta?
Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel. Pasta valt onder de bruine groep in de Actieve voedingsdriehoek. Dit is het vak waar ook brood, granen, aardappelen, rijst en couscous onder vallen. Bekende voorbeelden zijn macaroni en spaghetti.
De meeste tarwe komt uit de Verenigde Staten en Frankrijk. De tarwesoort waar pasta van gemaakt wordt, groeit alleen in een warm klimaat. Vandaar dat pasta oorspronkelijk uit Zuid-Europese landen komt.
Hoe wordt pasta gemaakt?
Pasta wordt gemaakt van durum-tarwe, dit is een harde tarwesoort. Tarwemeel, water, ei, de emulgator lecithine en zout worden tot een taai deeg gekneed. Van dit deeg kunnen verschillende vormen pasta worden gemaakt, door ze door een mal te persen. De pasta zal soms worden voorgestoomd. De laatste stap bestaat uit het drogen en verpakken van de pasta.
In de winkel vind je verschillende soorten pasta, zoals macaroni, spaghetti, lasagne, tortellini en ravioli. Sommige pasta is gekleurd. Groene pasta is gekleurd met spinazie, rode pasta met tomatenpuree en zwarte pasta met inktvisinkt. Niet gedroogde pasta kan je kopen als verse pasta.
Bewaring
Droge pasta is lange tijd houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart. Om ongedierte in de keuken te voorkomen is het advies aangebroken pakken pasta in goed sluitende voorraadbussen te bewaren.
Volkorenpasta kan onder invloed van licht en zuurstof bederven. Dit komt doordat volkorenpasta vetter is dan gewone pasta. Als vetten bederven, zeggen we dat iets ranzig wordt. Daarom moet het op een donkere plaats bewaard worden. Vochtige pasta kan verzuren door melkzuurbacteriën. Het smaakt dan ook echt zuur.
Verse pasta is beperkt houdbaar in de koelkast. Let daarbij op de datum op de verpakking. Als je pastagerechten of zelfgemaakte pasta wil bewaren, let er dan op dat je het snel terug koelt. Zet het binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Bereide pasta kun je in de koelkast 2 dagen bewaren.
Wist je dat?
Het koken van pasta in water maakt de pasta tweeënhalf keer zo zwaar. Voor 100 gram heb je dus 40 gram ongekookte pasta nodig.
Kunnen we zonder pasta?
Pasta komt de laatste tijd vaak in de media als ‘dikmaker’. Maar kunnen we overleven zonder pasta? Pasta is rijk aan koolhydraten. Het bevat vezels, eiwitten, B-vitamines en mineralen. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking, ze leveren nauwelijks calorieën, maar geven wel een verzadigd (of vol gevoel).
Dus laat je niets wijsmaken en vraag raad aan je diëtist. Pasta is nodig in de juiste portie en bij voorkeur in volkorenvorm. De volkorenvorm bevat nog meer voedingsvezels en vitamines.
Recept: volkorenpasta met gerookte zalm
Ingrediënten:
- 2 grote ajuinen
- 2 paprika’s
- 3 teentjes look
- gedroogde basilicum (2-3 eetlepels naar eigen smaak)
- 700gr tomaten
- olijfolie , evt vloeibare margarine
- enkele druppels tabasco
- sojaroom (150 ml)
- 400 gr gerookte zalm
- 300 gr volkorenpasta
Bereiding:
- Stoof de ajuin met de teentjes look en de paprika in een weinig vetstof (15 ml).
- Voeg de tomaten toe en laat garen op een laag vuurtje.
- Mix de saus en voeg de tabasco, de sojaroom en de basilicum toe. Er kan ook sojaroom light gebruikt worden.
- Snij de gerookte zalm in brede repen en voeg toe aan de saus. Een deel van de zalm kan vervangen worden door garnaaltjes.
- Laat nog even doorkoken.
- Kook de pasta gaar en voeg toe aan de saus.
Diëtiste Britt Van de Voorde
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier