Fruit is gezond. Akkoord, maar niet onbeperkt!

De 12de editie van de week van de diëtist, een initiatief van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD) loopt af. Voor de laatste keer deze week geven diëtisten een gezondheidstip.Vandaag: fruit! Voortaan kan u op deze blog overigens wekelijks een gezondheidstip of recept van een van de diëtisten van de VBVD vinden. Smakelijk!

Fruit bevat veel vezels, vitaminen, mineralen en andere bio-actieve stoffen. Voldoende fruit (en groenten) eten is goed voor de gezondheid en kan chronische ziekten, zoals diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten, overgewicht, Alzheimer en bepaalde kankers voorkomen.

Fruit bevat echter ook veel suiker. Overdrijven met fruit doen we dus beter niet. De actieve voedingsdriehoek stelt dat we best streven naar 2 tot 3 stukken fruit per dag. Voor diabetes type 2 patiënten is dit eerder gelimiteerd tot 2 stukken. Fruit kan niet vervangen worden door groenten en omgekeerd. Beiden bevatten verschillende vitaminen, mineralen en bio-actieve stoffen en hebben dus elk hun belang in een gezonde voeding. Belangrijk is ook om te variëren binnen de verschillende fruitsoorten, omwille van dezelfde reden.

Fruit als tussendoortje inschakelen heeft als voordeel dat het relatief weinig calorieën aanbrengt voor een relatief grote portie. Zo zal een appelsien (150-200gr) ongeveer 60 tot 80 calorieën aanbrengen, een middelgrote appel (200gr) ongeveer 80kcal. Wanneer we zouden kiezen voor twee mignonettes of een snickers (50gr) zouden we respectievelijk 110 en 240 kcal tussen onze kiezen nemen. En het zou ons minder tijd kosten om deze grotere calorieload naar binnen te spelen.

Smoothies en fruitsap

Als fruit dan zo gezond is, wat dan met smoothies en fruitsap? Is dat even gezond? Sommige mensen zweren bij hun glaasje versgeperst appelsiensap bij hun ontbijt. En al die lekkere ‘verse’ smoothies die te koop zijn in de koelafdeling?

Wanneer we spreken over een echt vers geperst appelsiensapje, kunnen we stellen dat dit zal zorgen voor een mooie aanbreng van vitaminen en mineralen. De vezels echter hebben we hier al voor een groot stuk achterwege gelaten. En hoeveel appelsiensap hebben we van één appelsien? Om een mooi glas te vullen hebben we al gauw twee tot drie appelsienen nodig. En dat is heel veel suiker in één keer, en meestal ook snel opgedronken. De drie stukken fruit die je dagelijks mag eten, zijn in één keer opgesoepeerd.

Hetzelfde geldt voor de smoothies en fruitsappen die te koop zijn in de winkel. De meesten bevatten evenveel suiker als cola en niet veel meer vezels. Ook hier gaan we het flesje sneller leegdrinken dan dat we erover doen om een heel stuk fruit te eten. Vaak is een klein flesje of glaasje dan al niet meer voldoende.

Door de afwezigheid van de vezels gaat de suiker ook veel sneller opgenomen worden. Hierdoor gaat onze bloedsuiker snel stijgen. Door de insuline die reactief door ons lichaam wordt aangemaakt kan de suikerspiegel na een uurtje eerder te laag gaan zakken, waardoor we weer honger krijgen. Bij het eten van een stuk fruit daarentegen worden dankzij de noodzaak van vertering in de maag en door de aanwezigheid van vezels, de suiker langzaam over langere tijd vrijgezet in het bloed.

 

Recept:

Kies voor een fruitsaté om je bezoek te verrassen.

Fresh summer fruits on sticks

Ingrediënten:

  • 5 soorten fruit: bv. appel, banaan, peer, kiwi, druiven, ananas, aardbeien,..
  • Grote satéstokken
  • basilicumblaadjes

Bereiding:

  • Snij de grote stukken fruit in blokjes en schijfjes
  • Prik ze op de satéstok
  • Versier met basilicumblaadjes

Katrien Piessens en Britt Van de Voorde

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier