6 niet te missen tips voor een succesvolle vlog
Nee, het is geen tikfout. Vloggen is een bestaand woord en tegenwoordig niet weg te slaan uit de digitale wereld. Maar wat is het eigenlijk? Heel simpel: een vlog is een blog in videovorm. Toch is succesvol vloggen moeilijker dan het lijkt. Daarom geven wij je alvast enkele tips.
1 Test of het iets voor jou is
Met een vlog kun je nog meer van jezelf laten zien dan met een blog. Dat is niet per se een voordeel. Je volgers zien hoe je eruitziet, horen hoe je praat, zien je lichaamstaal en je mimiek. Iedereen zal dus – bewust of onbewust – een oordeel over je vellen. Vloggen is dus vooral aan te raden als je goed bent in het spreken voor groepen en zelfverzekerd bent voor de camera. Ben je verlegen en klap je toe als je gefilmd wordt? Dan hou je het beter bij een gewone blog.
2 Zorg voor kwaliteit
Schokkerige beelden, onzuiver geluid of een slechte bewerking. Bij een vlogpost kan er een heleboel mis lopen. Zorg ervoor dat je een degelijke camera hebt. Tegenwoordig moet je daar geen half fortuin voor neerleggen. Heel wat smartphones beschikken al over een goede camera met hoge resolutie en een kwalitatieve microfoon. Zet het toestel altijd op een statief. Zo voorkom je ‘bevende’ beelden. Let er ook op dat je het apparaat altijd horizontaal vasthoudt. Dat levert een mooier beeld op.
3 Less is more
Een filmpje van 17 minuten waarin je zes verschillende onderwerpen bespreekt? Je enige kijkers zullen je grootouders en je lief zijn. Beperk de inhoud tot 1 onderwerp. Dat creëert ook meer duidelijkheid op je vlog. Wees bovendien niet overmoedig. Veel beginnende vloggers gooien elke dag filmpjes online, maar hebben na een paar maanden geen inspiratie meer. Beperk dus je aantal vlogposts. Beter 1 fantastisch filmpje per week dan 5 middelmatige.
4 Let op de details
Als je 1 filmpje per week post, dan moet het wel echt goed zitten. De details zijn dus heel belangrijk. Je volgers zien niet alleen jou op het scherm, ze zien ook alles rondom jou. Let dus op de achtergrond: haal storende elementen weg en hecht belang aan de ruimte waarin jij jezelf filmt. Probeer ook herkenbaarheid te creëren. Draag bijvoorbeeld altijd streepjes, laat hetzelfde grapje een paar keer terugkomen of geef je huisdier een rol. Zo steek jij boven de vele andere vloggers uit.
5 Betrek je volgers
De dag van vandaag houden volgers ervan om te communiceren met bloggers en vloggers. Steek daarom af en toe een ‘Call to Action’ in je vlogs. Dat kan bijvoorbeeld een oproep zijn om je filmpjes te delen, maar je kan ook de mening vragen van je volgers of zelf reageren op een comment in een van je filmpjes. Op die manier creëer je een band met je kijkers en zullen ze nog meer uitkijken naar je vlogposts. Ondertussen krijg jij heel wat feedback op welke manier jij je vlog kan verbeteren. Win-win dus!
6 Shake it up
Ga je op reis, staat er een legendarisch feestje op het programma of ga je zowaar skydiven? Gebruik die speciale gelegenheden allemaal om een speciale vlogpost op locatie te maken. Variatie brengen zal ervoor zorgen dat jouw vlog nooit saai wordt.
Foto’s: istock
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier