6 lekkere én goedkope soepjes

Lekker hoeft helemaal niet duur te zijn. Dat bewijst de website BudgetKoken. Je vindt er tientallen recepten voor minder dan 10 euro voor 4 personen. Wij selecteerden alvast zes heerlijke en democratische soepjes.

 

1. Maaltijdsoep met pasta, wortelen, tomaat en prinsessenbonen

maaltijdsoep-met-pasta

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gr pasta (boogjes, schelpjes,…)
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 2 blikken gepelde tomaat (800gr), tomatensap behouden
  • 4 wortelen, geschraapt en in schijfjes gesneden
  • 300 gr prinsessenbonen (vers of uit diepvries)
  • 4 stengels bleekselder, in blokjes gesneden
  • 30 gr boter
  • 3 groentebouillonblokjes
  • peper en zout
  • 1 liter water

Bereiding

  • Kook de pasta net niet gaar. Laat de pasta uitlekken in een vergiet.
  • Kook de schijfjes wortelen enkele minuten voor (kooktijd afhankelijk van de dikte van de schijfjes). Het voorkoken van de wortelen verkort de kooktijd van de soep.
  • Laat de boter smelten en stoof hierin de ui enkele minuten.
  • Voeg de wortelen, prinsessenbonen en bleekselder bij de ui en laat nog even verder stoven.
  • Overgiet met de gepelde tomaten + tomatensap.
  • Voeg 1 liter water toe + 3 verkruimelde groentebouillonblokjes.
  • Laat de maaltijdsoep op een zacht vuurtje koken tot de verschillende groenten gaar zijn.
  • Doe de pasta bij de maaltijdsoep, breng op smaak met peper en zout en laat nog enkele minuten doorkoken.
  • Deze maaltijdsoep met pasta kan zowel warm als lauw geserveerd worden.

 

2. Spaanse maaltijdsoep met chorizo

spaanse-maaltijdsoep

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • kekererwten uit blik (ongeveer 500 gr, uitgelekt gewicht)
  • 1 blik tomaten in blokjes
  • 2 wortels, zeer fijn gesneden
  • 2 stengels groene selder, zeer fijn gesneden
  • 250 gr chorizo, vel verwijderen en in niet al te dikke schijfjes snijden
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 teentje knoflook uit de knijper
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  • Verhit in een kookpan de olijfolie en roerbak de ui + chorizo + wortel + selder ongeveer 5 minuten.
  • Overgiet met 1 blik tomatenblokjes + knoflook uit de knijper + verkruimeld groentebouillonblokje.
  • Schenk zoveel water bij tot alle ingredienten net onder water staan.
  • Breng de maaltijdsoep aan de kook en laat de ingredienten in 20 minuten gaarsudderen.
  • Breng verder op smaak met peper en zout.
  • Serveer de Spaanse maaltijdsoep met brood voor een volwaardige maaltijd.

3. Kastanjesoep

kastanjesoep

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 150gr verse champignons
  • 50gr boter
  • 1 el tomatenconcentraat
  • 1 l water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 200 ml koffieroom
  • 1 klein blik ongezoete kastanjepuree (verkrijgbaar in grootwarenhuizen)
  • 1 harde appel (type Granny Smith)
  • Peper

Bereiding

  • Fruit de ajuin en in plakjes gesneden champignons in boter. Roer er de tomatenconcentraat door, verkruimel het bouillonblokje en overgiet met 1 l water.
  • Laat 10 min zachtjes koken.
  • Vermeng de kastanjepuree met de koffieroom en 1 pollepel soep, roer het mengsel door de soep en laat nog 2 min zacht verder koken.
  • Breng op smaak met peper.
  • Schil de appel en snij in blokjes.
  • Voeg net voor het opdienen de stukjes appel bij de kastanjesoep.
  • Serveer de kastanjesoep met brood.

4. Slasoep met parmezaan

slasoep

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 ajuinen, grofgehakt
  • 2 kroppen kropsla, verwelkte bladeren verwijderd en hard kern uitgesneden
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 liter water
  • klontje boter
  • peper
  • 100 gr geraspte parmezaan
  • room

Bereiding

  • Smelt een klontje boter en stoof hierin de ajuinen even aan.
  • Doe de sla erbij en laat wat slinken.
  • Overgiet met 1 liter water + 2 verkruimelde groentebouillonblokjes.
  • Laat de slasoep 15 minuten koken.
  • Mix de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper.
  • Werk ieder bord slasoep af met een wolkje room en een eetlepel parmezaan.

5. Wortelsoep met sinaasappelsap

wortelsoep

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg wortelen, geschild en in fijne schijfjes
  • 3 middelgrote ajuinen, grof gehakt
  • 1,5 l water
  • 3 groentebouillonblokjes
  • 4 middelgrote aardappelen in blokjes
  • sap van 2 sinaasappels

Bereiding

  • Laat een klontje boter smelten in de snelkookpan, voeg de ajuinen toe en laat deze op een zacht vuurtje glazig worden. Doe de wortels, aardappelen, water en groentebouillonblokjes in de snelkookpan, breng onder druk. Na het druksignaal van het ventiel nog 15 min koken. Indien de soep klaargemaakt wordt in een gewone kookpan, reken dan op 1u kooktijd.
  • Mix de soep.
  • Laat de wortelsoep wat afkoelen en giet er net voor het opdienen het versgeperste sinaasappelsap bij.
  • Serveer de wortelsoep met sinaasappelsap met brood.

6. Aardappelsoep met maïs en appel

aardappelsoep-mais

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 appels, geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden
  • 1 blik maïs
  • 1 groentebouillonblokje
  • een flinke eetlepel currykruiden
  • 1,5 liter water
  • 50 gr boter

 

Bereiding

  • Smelt de boter en stoof de ajuin een 5-tal minuten.
  • Doe de aardappelen erbij + verkruimeld groentebouillonblokje en overgiet met 1,5 liter water.
  • Breng aan de kook.
  • Doe na 15 minuten de stukjes appel bij de aardappelsoep en laat verder koken tot de aardappelen gaar zijn.
  • Bak de spekblokjes (zonder toevoeging van vetstof) in een pan met anti-aanbaklaag.
  • Mix de helft van de soep en giet terug bij het niet gemixte deel van de soep.
  • Voeg de gebakken spekblokjes, maïs en currykruiden bij de aardappelsoep en breng alles nog even aan de kook.

 

Smakelijk!

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier