Groenexpert Angelo Dorny geeft tips voor een geslaagd tomatenfestijn
Het is bijna juli en door het warme weer van de afgelopen weken groeien de tomaten als gek. Ze bloeien, groeien de hoogte in en genieten van de zomerse temperaturen. Maar om je planten gezond te houden, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Ooit gehoord van dieven, trillen en bladpluk? Ik leg het je uit.
Dieven wordt in de volksmond ook wel ‘luizen’ genoemd. Dieven is het verwijderen van okselscheuten die tussen de steel en het blad van de tomatenplant groeien. Het houdt je planten netjes en zorgt ervoor dat ze niet in elkaar vast komen te zitten. Een goede luchtcirculatie is ontzettend belangrijk om je gewas droog en schimmelvrij te houden. Dieven doe je elke week. Het vergt bij herhaaldelijk toepassen niet meer dan vijf minuten werk. Vermijd het gebruik van snoeischaren, die kunnen ziekten verspreiden. Bestuif de wonden van de plant tijdens vochtige periodes met wat basaltmeel (gemalen lavagesteente); zo voorkom je schimmels die zich een weg naar binnen zoeken.
Let op: niet elke variëteit moet je dieven. Struiken en dwergvariëteiten laat je onaangeroerd. Is een okselscheut te groot geworden om met de hand te verwijderen, dan kun je uiteraard wel gebruik maken van een snoeischaar om scheurwonden te voorkomen. Maak het gereedschap wel altijd goed schoon. Schimmels kunnen zich namelijk snel verspreiden via het snijvlak van de snoeischaar.
Heb je tomatenplanten in een kas staan, dan is trillen een must
Trillen
Planten die zelf instaan voor de bevruchting van hun bloemen worden zelfbestuivers genoemd. De bekendste zijn tomaten, die tweeslachtige bloemen produceren en meestal zonder extra hulp vruchten kunnen vormen. Zelfbestuivers laten op het juiste ogenblik stuifmeel op de stamper vallen, vaak nog voor de bloemen helemaal geopend zijn.
Af en toe, vooral in de kas, zijn de omstandigheden niet ideaal om met succes aan zelfbestuiving te doen. Het is er windstil en er zijn geen bijen en hommels in de buurt om het stuifmeel los te krijgen. Elke dag de steunstok of het touw gedurende twee seconden aantikken, zodat het stuifmeel loskomt, is dan voldoende om een goede vruchtvorming te garanderen. Trillen heet dat. Idealiter doe je dat net voor de middag omdat het stuifmeel dan droog is en het in de kas nog niet extreem warm is.
Bladpluk
Vanaf augustus, en vaak al vanaf juli, is het handig om af en toe wat bladpluk toe te passen bij tomaten. Tomaten groeien van nature erg hard en produceren vrij veel bladeren. De bladeren die zonlicht wegnemen, haal je maar beter tijdig weg, vooral wanneer de vruchten bijna rijp zijn. Pluk niet meteen te veel blad, de plant moet immers wel nog aan bladgroenverrichting kunnen doen (fotosynthese). Hier en daar een enthousiast blad weghalen is prima. Zo haal ik telkens de onderste bladeren weg om voor voldoende luchtcirculatie te zorgen. Laat de bladeren van je plant zo lang mogelijk hangen. Haal ze niet zomaar allemaal weg, ze hangen er voor een reden.
Volg mij op Instagram via @Angelo_Dorny voor meer tuintips.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier