Ontbijtbabbel met tv-maker Arnout Hauben: “Ik verlang vaak naar leven uit een simpele rugzak”
Zolang we met een reisverbod opgezadeld zitten, zijn bruisende eilanden en zonovergoten stranden helaas off-limits. Maar dankzij Arnout Hauben kunnen we vanaf morgen toch al even wegdromen. In ‘Dwars door de Middellandse Zee’ neemt de avonturier zijn kijkers al eilandhoppend mee van Gibraltar tot Jeruzalem.
Na Rond de Noordzee en Dwars door België vertrekt Arnout Hauben op een nieuwe, avontuurlijke tocht: Dwars door de Middellandse Zee . Hij reist van Gibraltar naar Jeruzalem, van west naar oost, langs bekende en minder bekende eilanden. Met zijn aanstekelijke enthousiasme gaat Arnout op zoek naar het verhaal van de mensen die in en met de Middellandse Zee leven. “De reis door de Middellandse Zee is het logische vervolg op mijn tocht Rond de Noordzee. De Middellandse Zee is de moeder van alle zeeën: de bakermat van onze beschaving. Nog altijd is de Middellandse Zee de natuurlijke grens tussen west en oost en tussen noord en zuid. Die grens is actueler dan ooit. Een mooier en interessanter decor kan een reportagemaker zich niet wensen.”
Toen corona vorig jaar toesloeg, zat je middenin de opnames en moest de reis tijdelijk stopgezet worden. Opgelucht dat het alsnog gelukt is?
“Absoluut! We waren vorig jaar tot in Malta geraakt toen corona uitbrak. Plots gingen alle grenzen dicht, een voor een. Onmogelijk om verder te reizen. In de nazomer, tussen de coronagolven door, konden we hervatten. Die onzekerheid zorgde natuurlijk wel voor wat extra stress, maar omdat wij met zo’n kleine ploeg werken en vaak improviseren, konden we inspelen op onvoorziene omstandigheden. Uiteindelijk zijn we er zonder kleerscheuren vanaf gekomen.”
De timing van de uitzendingen is bijzonder: je komt met een reisprogramma terwijl er een reisverbod is.
“Ik vind het een raar idee dat je niet mag reizen. In die zin koester ik wat ik heb kunnen maken. De timing is ook zeldzaam goed: een reisprogramma in deze tijden is als een klompje goud dat we kunnen tonen. Dwars door de Middellandse Zee is een ode aan het reizen en een ode aan het gewone leven. Ik hoop dat kijkers met het gevoel achterblijven dat de wereld wel weer open zal gaan, dat er binnenkort weer ontdekt en geëxploreerd kan worden. Want voor mij is dat het mooiste wat er is. Op reis en op avontuur gaan.”
Ben jij verslaafd aan avontuur?
“Verslaafd klinkt zo negatief. Ik noem het eerder een verlangen. We kennen allemaal het woord heimwee, maar in het Duits hebben ze ook een woord voor het omgekeerde: fernweh . Het verlangen naar weg te zijn. Ik heb ze allebei, ze gaan hand in hand. Ik verlang vaak naar leven uit een simpele rugzak, niet wetende waar je die avond gaat slapen. Dat houdt me wakker en fris in het leven. Zulke avonturen zijn niet de grote ontdekkingsreizen, maar eerder huis-, tuin- en keukenavonturen. Heel simpel en puur, dat maakt me gelukkig.”
Hoe zien jouw eigen familievakanties er eigenlijk uit? Je hebt twee kinderen van 15 en 17. Vinden die alles leuk wat papa wil doen op verlof?
“Een familievakantie is zoals een democratie: iedereen krijgt zijn stem. Maar ik probeer wel altijd een paar minder evidente zaken in een reis te steken. Zo hebben we al eens een meerdaagse trektocht door Noorwegen gemaakt en zijn we gaan windsurfen in Sardinië. We proberen te krabben achter het vernis van het platgelopen toeristische pad. Beleving vind ik altijd belangrijk op reis. Je wil iets beleven en niet op een strandstoel in de zon blijven zitten en heel veel eten. Mijn zoon, die 17 is en in het zesde middelbaar zit, heeft net een Interrail Pas gekocht om in de zomer, samen met een vriend, door Europa te reizen. Het reisvirus zit toch blijkbaar in ons DNA. Dat vind ik prachtig om te zien, zeker nu de jongeren al een jaar lang zo afzien. Eigenlijk vind ik dat even belangrijk als zijn diploma: hij trekt weg uit zijn comfortzone en komt te weten hoe andere mensen op andere plekken leven. Die curiositeit ondersteun ik met veel plezier.”
‘Dwars door de Middellandse Zee’, vanaf 5 april elke maandag om 20.40 uur op Eén.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier