Bart Appeltans is onze nieuwe expert wonen: “Het mag anders dan anders zijn”
We kennen hem allemaal als de man die in het VIER-programma Blind Gekocht interieurwonderen kan verrichten met een minibudget, maar ook de projecten die hij als interieurarchitect buiten de schijnwerpers realiseert, worden bedolven onder lof. Bart Appeltans is dan ook onze ideale gids op het vlak van interieur. Een portret van onze nieuwe woonexpert, in zijn eigen woorden.
Als tiener was ik een ontzettende fan van Changing Rooms , een in die tijd populair programma op de BBC waarbij twee koppels onder leiding van topdesigners één kamer in elkaars huis onder handen namen. Dat programma inspireerde mij echt om zelf ook met interieur bezig te zijn. Ik was zo’n tiener die elke drie maanden zijn kamer een make-over gaf, de muren verfde, de meubels versleepte en uiteraard ook elk seizoen voor nieuwe decoratie zorgde. Ik vond dat zo leuk dat toen ik een studiekeuze moest maken, interieurarchitectuur natuurlijk hoog op mijn verlanglijstje stond. Al heb ik natuurlijk wel eerst de infodag op de campus in Diepenbeek bezocht. Een bezoek dat mijn leven heeft veranderd. Ik was zo onder de indruk van het gebouw zelf, van de creativiteit op die campus, dat ik niet langer twijfelde en me inschreef.
Tijdens de opleiding ben ik echt opengebloeid, ben ik echt geworden wie ik nu ben. Vooral de echte ontwerpvakken bleken mijn ding, al heb ik, toen ik mijn diploma als interieurarchitect op zak had, toch nog een specialisatiejaar meubelontwerp in Mechelen gevolgd. Dat was heel fijn, maar ik merkte toch dat mijn passie bij het ontwerpen van interieurs én vooral bij totaalprojecten lag. En van die passie heb ik ook mijn job kunnen maken: samen met ingenieur-architect Liesbeth Bemong – die ik leerde kennen toen we voor hetzelfde bedrijf in Hasselt werkten – heb ik SFAR opgericht. We noemen onszelf ‘architects of atmosphere’ en leggen ons vooral toe op totaalprojecten, waarbij we echt vanaf nul beginnen. Al beperken we ons natuurlijk niet alleen tot die nieuwbouwprojecten. Renovatieprojecten, interieurmake-overs van woningen en handelszaken… doen we natuurlijk ook. Die diversiteit maakt onze job ook zo leuk.
Perfectionist en controlefreak
Ik ben een perfectionist en een controlefreak, al heb ik gaandeweg wel geleerd om dat wat los te laten. Dat moet ook, want we hebben veel opdrachten en een groot team, dus is het gewoon niet haalbaar om alles te blijven micromanagen. Dat het hele team perfect doordrongen is van het DNA van SFAR, helpt me daarin enorm. Al zal het altijd wel mijn zwak puntje blijven: ik heb als ontwerper altijd een duidelijk idee van hoe ik dingen gerealiseerd wil zien, en als het dan niet loopt zoals ik het wil, dan heb ik het soms wel moeilijk.
Mijn stijl is heel hedendaags: strak, minimalistisch, met veel uitlijningen, maar tegelijkertijd ook heel warm en tijdloos, met een vleugje luxe. Interieurs mogen niet koel aanvoelen. Daarom probeer ik altijd zones en hoekjes te creëren die erom vragen om gepersonaliseerd te worden, zodat de klanten er echt hun interieur van kunnen maken. Ik vind het trouwens helemaal geen belediging wanneer mijn klanten opmerken dat hun nieuwe interieur er als een showroom uitziet, integendeel. Dat betekent dat ik in mijn doel om er geen standaard interieur van te maken geslaagd ben. Mijn interieurs moeten altijd anders dan anders zijn, daarvoor betalen mensen mij ook. En dat heeft er ook voor gezorgd dat ik voor Blind Gekocht mag werken. De producers van de show waren te gast bij vrienden voor wie we net de woning hadden afgewerkt, en vonden mijn stijl heel tof. Zij vroegen of ze mij mochten voordragen bij VIER, en enkele weken later vonden de eerste opnames al plaats.
Blind Gekocht
Het Blind Gekocht -avontuur was en is een echte rollercoaster, een fantastisch avontuur. Ik heb er ook veel uit geleerd, want normaal gezien werk ik toch met iets grotere budgetten. Dat was dus even aanpassen, al vind ik het heel leuk om naar winkels te gaan en het internet af te schuimen op zoek naar bijzondere en betaalbare stukken. Niet alles hoeft uit designwinkels te komen. De show toont echt aan dat een mooie woning echt voor iedereen weggelegd is, en dat vind ik echt wel een sterke boodschap.
Als expert wonen wil ik de lezers van De Zondag vooral inspireren. Hoe? Door te tonen welke stijlen er zijn en hoe ze die zelf kunnen creëren in hun eigen woning, door hen wegwijs te maken in de verschillende materialen en hoe die te combineren, maar vooral ook door te tonen hoe ik dingen aanpak. Vanuit mijn ervaring als interieurarchitect, maar ook als echte ervaringsdeskundige: samen met mijn vriend heb ik al een appartement én onze huidige woning helemaal zelf verbouwd en gerenoveerd, dus ik heb alles zelf ook al aan den lijve ondervonden. ( lacht )
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier