Documentairemaakster Petra De Pauw volgde Bart De Wever een jaar lang op de voet: “Zijn moeilijkste jaar in lange tijd”
Vanaf aanstaande woensdag brengt Eén de driedelige docureeks BDW rond N-VA-kopstuk en Antwerps burgemeester Bart De Wever. Reportagemaakster Petra De Pauw volgde hem een jaar lang op de voet, zowel professioneel als privé. “Ik was vooral verrast door zijn openheid, waarvan ik overtuigd ben dat die niet gespeeld was.”
Bart De Wever is een topspits in de Belgische politiek, geliefd maar ook gehaat – maar altijd minstens gewaardeerd. Maar waar komt die controverse vandaan? Registrerend, observerend en vragend tracht Petra te weten te komen wie Bart De Wever werkelijk is. Vanwaar komt zijn politieke energie en wat doen bijna 25 jaar inzet, passie, tegenkanting en lof met hem en zijn omgeving? “Het enige wat op voorhand vaststond, was dat Bart De Wever vijftig jaar werd. De rest van 2020 was bij aanvang een groot vraagteken. Uit het niets schudde corona alle kaarten door elkaar en werd 2020 misschien wel het moeilijkste jaar uit zijn politieke leven.” Petra mocht alles vragen en hij beloofde eerlijk te antwoorden, ook op de lastige vragen. Het levert een ongeziene inkijk op in het hoofd van Bart De Wever, hoe hij denkt, werkt en voelt.
2020 was ongetwijfeld zijn moeilijkste jaar in lange tijd, maar tegelijkertijd het beste jaar om hem te portretteren.”
Hoe is dit idee tot stand gekomen en hoe heb je Bart De Wever zover gekregen om zich een jaar lang te laten volgen door een journalist/reportagemaker?
Het idee is twee jaar geleden ontstaan, toen ik zelf 40 werd. Ik had het gevoel dat zo’n rond getal een keerpunt kon zijn in iemands leven. Wat ligt er nog voor me en wat is er al achter de rug? Ik wist dat Bart De Wever 50 zou worden in 2020, dat leek me een interessante kapstok om die mens te portretteren. Ik heb dat idee dan aan hem voorgesteld, in september 2019. Hij schrok daar wel wat van. En hij heeft dus ook lang getwijfeld, omdat hij wel wist dat een jaar best lang is en dat het vrij intensief is om constant gevolgd te worden. Bovendien kun je niet een jaar lang doen alsof, je moet dan wel veel van jezelf laten zien. Gelukkig had ik hem al wel eerder geïnterviewd en na die interviews bleven we altijd nog even babbelen over van alles en nog wat. Ik vermoedde dus dat er wel een kans bestond dat hij ja tegen mij zou zeggen, terwijl hij anderen al had afgewimpeld. Uiteindelijk heeft hij pas in december 2019 beslist dat ik hem heel 2020 mocht volgen. Toen moest het dus plots snel gaan.
Er is heel wat gebeurd in 2020, zowel op politiek gebied als op vlak van gezondheid. Heeft dat ook een interessante documentaire opgeleverd?
Ik ben bijzonder tevreden met het resultaat. Natuurlijk kun je op voorhand niet inschatten hoe de regeringsonderhandelingen lopen, dat de N-VA uiteindelijk in de oppositie terechtkomt of dat de wereld plots in de ban van een pandemie is. Al die elementen zorgen er wel voor dat het een uitzonderlijk jaar was, ook voor Bart De Wever. 2020 was ongetwijfeld zijn moeilijkste jaar in lange tijd, maar tegelijkertijd het beste jaar om hem te portretteren. Ik heb hem zien twijfelen: waar gaat dit op politiek vlak allemaal heen? Er viel ook veel weg voor hem, lintjes knippen, evenementen bijwonen. Hij bracht meer tijd door met zijn gezin. Het was dus een heel atypisch jaar.
Partijgenoten waren wel eens verbaasd dat hij zo open was.”
Jullie hebben heel veel tijd met elkaar doorgebracht. Was er ook wel eens sprake van ergernis?
Van mijn kant in ieder geval niet. Misschien ergerde hij zich wel eens aan dat blondje dat hem constant volgde (lacht), maar dat is in ieder geval nooit ter sprake gekomen. We hebben ook altijd heel open gecommuniceerd. Partijgenoten waren wel eens verbaasd dat hij zo open was. Maar zo was onze dynamiek nu eenmaal. Hij wist dat ik dit zonder politieke agenda deed. Ik ben geen politiek journalist, ik wilde gewoon een eerlijk portret.
Hoe denk je dat de kijkers hem na de documentaire zullen zien? Als een man die sympathieker is dan we hadden vermoed?
Moeilijk in te schatten. Ik denk dat hij menselijker overkomt dan de meeste mensen hem kennen, hoewel je ook wel eens een harde politicus te zien krijgt. Maar je leert hem wel kennen op een andere manier. Het is niet mijn taak om de kijkers in een bepaalde richting te sturen, wel om een puur portret te maken.
BDW, vanaf 10 februari elke woensdag om 20.40 uur op Eén.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier