Ontbijtbabbel met Begijn Le Bleu: “Een reünie van Foute Vrienden zit er niet in”

Tien jaar geleden werkte Begijn Le Bleu nog als ‘Foute Vriend’ en stand-upcomedian. Anno 2023 is de sympathieke Sint-Niklazenaar een gepassioneerde vogelspotter, vogelpodcaster, uitgever van een vogelmagazine en natuurgids. Afgelopen donderdag ging Begijns nieuwe vogelvertelling ‘Kijk!’ in première. “Ik weet niet of ik ooit nog terugkeer naar pure comedy.”

In een ideale wereld zou ik Timothy Begijn – beter bekend als Begijn Le Bleu – interviewen in een prachtig bos, met de verleidelijke symfonie van een troep zeldzame zangvogels op de achtergrond. Maar de Ontbijtbabbel vereist nu eenmaal ontbijt, en dus zit ik op een maandagochtend in een gezellige ontbijtzaak in centrum Sint-Niklaas, met een vreemde vogel tegenover me. Afijn, zo vreemd is Begijn nu ook weer niet. Al zijn er niet veel BV’s die een tv-carrière opgeven om op een podium over vogels te gaan vertellen. Ook zijn comedyvoorstellingen, waarmee Begijn toch groot geworden is, staan voor onbepaalde tijd in de koelkast.

Is het afgelopen met de comedy?

“Met pure stand-up? Dat denk ik wel. Ik ben een paar jaar geleden op het pad van de natuur geraakt. Eigenlijk zat dat altijd wel in mij; ik wist dat ik daar vroeg of laat iets mee zou doen. Maar op een gegeven moment, nu tien jaar geleden, deed ik mee aan Foute Vrienden . Dat was zowel een zegen als een vloek. Ik voelde na enkele seizoenen dat het steeds moeilijker werd om uit dat tv-keurslijf te geraken en echt te doen wat ik wilde. En dat was alles dat met vogelkijken en de natuur te maken had. Ik ben toen gaan zoeken in welke vorm ik die liefde voor vogels en natuur kon gieten. Het begon met de podcast Fwiet! Fwiet! , daarna is er een theatervoorstelling en lezing gekomen, nog wat later een boek, sinds vorig jaar een eigen vogelmagazine en nu is er dus een nieuwe vogelvertelling die Kijk! heet.”

Na ‘Foute Vrienden’ was je zeer populair. Waren er geen interessante aanbiedingen genoeg om nog televisie te maken?

“Die aanbiedingen zijn er geweest. Eén hele mooie zelfs, waar ik toch lang over heb moeten nadenken. Maar televisie was niet de glijbaan waar ik op wilde zitten. Ik was 40 jaar, ik had al een jaar of vijftien het pad geëffend in de theaters en dankzij Foute Vrienden zaten de zalen ook vol. Dat was een droom die werkelijkheid werd. Ik voelde ook dat ik het metier van tv-maker niet volledig onder de knie had. En dat ik niet aan mijn eigen essentie zou toekomen. Als ik voor tv had gekozen, zou ik dingen moeten doen waar ik niet honderd procent achter stond. Dat zag ik niet zitten. Uiteindelijk ben ik heel tevreden met de keuze die ik destijds heb gemaakt.”

Nu is er dus je nieuwe vogelvertelling ‘Kijk!’. Wat mag het publiek verwachten?

“Vogelrijkdom doorheen de seizoenen. De voorstelling start met de superkorte dagen van de winter en eindigt in de herfst. Ik neem de toeschouwer mee de lucht in tijdens de vogeltrek en vertel over de machtige levenswijze van soorten als de grauwe gors of de gierzwaluw. Uiteraard zit er veel humor in de voorstelling, maar ook veel kennis over vogels en onze natuur.”

Ik weet niet of ik ooit nog terugkeer naar pure comedy”

Dankzij de film en de reeks ‘Onze Natuur’ is er tegenwoordig veel aandacht voor de natuur in eigen land. Hoe is het daarmee eigenlijk gesteld?

“De staat van de natuur in de Lage Landen is niet iets om trots op te zijn, maar toch wil ik liever op een positieve manier antwoorden op die vraag: we zijn aan een inhaalbeweging bezig . Dankzij corona hebben de mensen de natuur weer ontdekt en door de klimaatverandering beseffen we steeds meer wat er op het spel staat. Op politiek vlak is er beterschap. Denk maar aan het Sigma-project, dat ervoor zorgt dat de Schelde en de Durme over hun hele traject in Vlaanderen overstromingsgebieden hebben gekregen. Die plekken – bijvoorbeeld het Groot Broek en het Klein Broek in Hamme, waar ik vaak naartoe trek – zijn fantastische natuurgebieden geworden, of aan het worden. Er is dus hoop. Maar tegelijkertijd is het verlies van vogelpopulaties al decennialang bijzonder heftig. Sinds de jaren 80 is de populatie huismussen in Europa met 250 miljoen gekrompen. Het is dus een heel complex verhaal. Tijdens mijn natuurwandelingen probeer ik dat verhaal te vertellen, en tegelijkertijd de verwondering te voeden. Dat is mijn roeping, dat is wat ik wil doen in het leven.”

Had jij tien jaar geleden eigenlijk gedacht dat dit jouw carrière zou worden?

“Nee. Ik had mezelf toen vijf jaar gegeven om uit te zoeken wat ik op dit vlak kon betekenen. En ik ben wel geslaagd, al durf ik dat bijna niet luidop zeggen, om het lot niet te tarten.”

Toch nog even voor de zekerheid: een reünie van Foute Vrienden zit er niet meer in?

“Nee, dat zit er niet in. Enfin, ik zou er geen ja op zeggen. Het was een fantastisch programma en een fantastische periode, en het heeft me gebracht waar ik vandaag sta. Maar het is iets uit het verleden en ik wil vooruit met de geit.”

Meer info over de nieuwe vogelvertelling en tournee van Begijn Le Bleu vind je op begijnlebleu.be/kijk. Beluister zijn podcast via birdnerd.be. Info over het vogelmagazine: fwiet.be.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier