Canvas toont vierdelige documentairereeks over het leven van koning Filip

Fans van het koningshuis, opgelet! Vanaf volgende week zendt Canvas een vierdelige biografische documentaire over het leven van de zevende koning der Belgen uit. ‘Filip van België. De lange weg naar de troon’ zoomt in op de belangrijkste momenten uit het leven van koning Filip.

Op 15 april van dit jaar werd koning Filip 60. Vandaag zit hij iets meer dan zeven jaar op de troon. Voor Canvas was dat een prima aanleiding om het leven van de vorst in een documentairereeks te gieten. Aan de hand van archiefbeelden en interviews met gezaghebbende journalisten, politici en mensen uit zijn entourage wordt het leven van koning Filip geschetst. Een aantal ex-medewerkers van Filip of van het Paleis spreekt daarbij voor het eerst voor de camera. “Vier maanden lang is daarover onderhandeld met het Paleis en met de betrokkenen zelf”, zo klinkt het bij productiehuis Borgerhoff & Lamberigts, dat eerder voor Canvas ook al een vierdelige reeks over Koning Boudewijn maakte (Boudewijn. Naar het hart van de koning). “Niet zelden zijn die mensen militairen met een groot plichtsbesef. Ze werkten niet voor Filip, zij dienden Filip en bij uitbreiding de natie. Het Paleis had evenwel geen inhoudelijke inspraak in de reeks.”

Te kleine voeten

Vriend en vijand zijn het er vandaag over eens dat koning Filip zijn rol als staatshoofd kundig vervult. Maar dat stond niet in de sterren geschreven, want het parcours van Filip liep niet over rozen. Hij beleefde een moeilijke jeugd in een verscheurd gezin en ging gebukt onder de druk de gedoodverfde opvolger te zijn van de populaire en ervaren koning Boudewijn. Vele critici twijfelden aan zijn capaciteiten en toen Boudewijn overleed, werd niet hij, maar zijn vader Albert de nieuwe koning. Hoe dat kwam en hoe hij het tij uiteindelijk toch nog kon keren, daarover praten in de reeks meer dan 30 getuigen. Hun verhaal wordt rijkelijk geïllustreerd met archiefbeelden. “Voor Filip is er al van jongs af aan een drukkende verantwoordelijkheid: ooit moet ik in Boudewijn zijn schoenen staan maar mijn voeten zijn te klein”, aldus Yves Desmet, die zich in deze reeks ontpopt tot royaltywatcher.

Pin-up-prinses

Aflevering 1, die morgenavond wordt uitgezonden, gaat over de geboorte van Filip en het land dat daardoor in extase is. Filip is het eerste kind van het glamourkoppel Albert en Paola. Wanneer Paola in 1958 aan de Belgische bevolking wordt voorgesteld, omschrijft de pers haar als ‘het mooiste geschenk dat Italië België ooit schonk’. Paola is meteen populair. Maar niet aan het koninklijk hof. De vrome Boudewijn en Fabiola verafschuwen de dartele levenswandel van de pin-up-prinses. Paola aardt niet het kille, conservatieve Laken. “Aan de ene kant heb je het bijna kloosterlingenpaar Boudewijn en Fabiola en andere kant heb je Albert en Paola, die hun lusten de voorrang geven op de lasten van het gezin en de opvoeding van de kinderen”, weet journalist Jan Van den Berghe, een van de hoofdsprekers in deze documentaire. Zijn collega Mario Danneels vult aan: “Paola voelt zich niet welkom in Laken. Tegen een groepje journalisten laat ze zich ontvallen: ‘Het enige wat ik goed kan doen, is spaghetti maken’.”

Albert en Paola groeien al snel uit elkaar. Na de geboorte van Laurent in 1963 is het huwelijk van het glamourkoppel de facto voorbij. Albert heeft een nieuw gezin met Sybille de Selys de Longchamps en hun buitenechtelijke dochter Delphine Boël. Over de vermoedelijke minnaars van Paola gonst het dan weer van de geruchten. Filip, zijn zus Astrid en de kleine Laurent worden aan hun lot overgelaten. Filip verblijft vaak bij schoolvriendjes en thuis wordt hij opgevoed door gouvernantes en nanny’s die Filip, Astrid en Laurent zelfs op kerstavond moeten opvangen omdat Albert en Paola het te druk hebben met hun affaires.

Filip van België. De lange weg naar de troon, vanaf maandag vier weken lang op Canvas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier