Gebruik deze checklist van onze budgetexperte Sara Van Wesenbeeck voor een goedkoper jaareinde
Het jaareinde is traditioneel een dure tijd, maar met een slimme aanpak en wat creativiteit houd je je budget dit jaar in evenwicht, zonder in te boeten aan gezelligheid of plezier. Met deze checklist voorkom je dat je in de drukte van de feestdagen te veel geld uitgeeft en het nieuwe jaar start met een financiële kater.
1. Om budgetstress en onaangename verrassingen te vermijden, is het handig dat je een budget opstelt: bepaal vooraf hoeveel je dit jaareinde maximaal wilt uitgeven aan cadeaus, eten, de kerstboom, feestkledij… Houd je aan dat budget en weersta verleidingen. Zo kom je niet voor grote financiële verrassingen te staan.
2. Maak een boodschappenlijst . Zo ga je te werk: Stel eerst het feestmenu samen, noteer de ingrediënten en de hoeveelheden. Kijk ook in je voorraadkasten en diepvriezer: wat heb je nog dat je niet hoeft te kopen? Koop in de (online) supermarkt enkel wat op je boodschappenlijstje staat. En met een lijst voor geschenken en kleren ben je dit jaar niet enkel snel de winkels uit, maar zal je ook geen (dure) impulsaankopen doen.
3. Zet geen exquise en dure producten (die vaak moeten worden overgevlogen uit verre overzeese gebieden) op het feestmenu, maar kies voor de goedkopere seizoensproducten (je vindt een groente- en fruitkalender op velt.be). Je feestmaal zal er niet minder lekker of feestelijk door zijn.
4. Hergebruik je feestkleding van vorig jaar. Ga in je garderobe op zoek naar nieuwe combinaties of voeg een nieuw, mooi accessoire aan je outfit toe en hij ziet er zonder twijfel origineel en als nieuw uit.
5. Hergebruik ook je kerstversiering . Wat niet stuk is, kan gerust opnieuw in de kerstboom of in de tuin.
6. Verstuur kerstkaarten per e-mail; het is gratis en je kan er bovendien een persoonlijke toets aan geven met foto’s, een filmpje of muziek.
7. Koop niet voor iedereen een geschenk . Laat een ‘onschuldige hand’ vooraf bepalen wie voor wie koopt en bepaal hoeveel het geschenk gemiddeld mag kosten. Een actie die je heel wat geld (en tijd) opbrengt.
8. Geef zelfgemaakte geschenken zoals een zelfbedachte tegoedbon voor iets waar je goed in bent: klusjes opknappen, behang- en schilderwerken… Bak koekjes of geef een zelfgemaakte krans of bloemstuk. Je ervaart niet enkel het plezier van het geven, maar je zal er vooraf zelf ook veel plezier aan beleven. Dat is dubbele winst!
Nog meer slimme en gratis budgettips vind je op barkingdogs.be onder ‘mijn portemonnee’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier