De modeweek van Lut: over kunst, pyramides en Dakar

In de modewereld gaat het soms snel en dus rekenen wij op onze moderedactrice Lut Clincke om ons van de meest interessante modenieuwtjes op de hoogte te houden. Elke vrijdag deelt Lut de hoogtepunten uit ‘haar modeweek’.

Peter Lindbergh: van modefotografie tot kunst

Van 15 december 2022 tot en met 14 mei 2023 verwelkomt de Stad Brussel de postume tentoonstelling Untold Stories van topfotograaf Peter Lindbergh in het Vanderborghtgebouw.

Peter Lindbergh was een van de belangrijkste hedendaagse modefotografen. Lindbergh werkte samen met de grootste glossy tijdschriften: Vogue, Harper’s Bazaar, Rolling Stone, Vanity Fair. Bovendien zette hij als enige zijn naam onder maar liefst drie edities van de legendarische Pirelli-kalender. Voor zijn lens toonden grote namen als Naomi Campbell, Kate Moss, Cindy Crawford, Linda Evangelista en Helena Christensen een andere kant van hun vrouwelijkheid, namelijk hun rauwe schoonheid.

De tentoonstelling bevat meer dan 150 werken en is een monumentale en immersieve beleving die onbekende en minder bekende werken verenigt met het bekendste fotowerk van de kunstenaar. Fotografie die leeft door de energie van het levendige portret. Zo verhief Peter Lindbergh de modefotografie mee tot kunst.

 

 

 

Dior tussen de pyramides

Locaties van een show worden bijna even belangrijk als de modecreaties zelf. En vaak is er een verband tussen de locatie en de inhoud van de collectie. Zo koos Kim Jones, creatief directeur van Dior Homme, voor zijn mannencollectie de Grote Pyramide van Giza uit, de oudste van de zeven wereldwonderen. Een iconische plek die onder een fonkelende sterrenhemel nog magischer leek. En dat was de link tussen de locatie en Christian Dior die net als de oude Egyptenaren gefascineerd was door astrologie. De woestijnwind maakte de sfeer compleet: hij speelde met de lichte stoffen. Zoals sjaals in foulardzijde, asymmetrische capes en halve kilts. Er waren 75 silhouetten, 1 voor elk jaar dat het modehuis bestaat.

www.dior.com

 

Chanel in Dakar

Ook Chanel trok voor zijn nieuwste Métiers d’Art show naar het Afrikaanse continent, meer bepaald naar Senegal. De Métiers d’Art show is een eerbetoon aan de ambachtslui van de verschillende eigen ateliers die voor het modehuis werken. Vanaf 1985 heeft Chanel geleidelijk de ateliers overgenomen die voor het merk werken, met de bedoeling hun voortbestaan te vrijwaren.

De show had plaats in het voormalige Paleis van Justitie in Dakar. Niet toevallig: Chanel zal vanaf januari met een tijdelijke versie van de “Galerie du 19M” neerstrijken in de Senegalese hoofdstad om er samen te werken met “L’Institut Fondamental d’Afrique noire (IFAN) op de site van het museum van Afrikaanse Kunst Théodore-Monod.

“Le 19M” is een gloednieuwe plek in het 19de arrondissement van Parijs die gewijd is aan de Métiers d’Art. De 19 slaat niet alleen op het arrondissement, maar ook op de geboortedag van Coco Chanel. De M staat voor “Mains”, “Métiers” en “Mode”. De missie van deze creatieve plek bestaat erin om het ambachtelijk patrimonium te bewaren en door te geven. Op de site is dan ook een school gevestigd waar de ambachtslui opgeleid worden.

www.chanel.com

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Modejournaliste Lut Clincke staat op met mode en gaat ermee slapen. Ze volgt de modeweken op de voet, bezoekt internationale modebeurzen en mocht al heel wat grote modenamen interviewen, van Jean Paul Gaultier over de Zes van Antwerpen tot Karl Lagerfeld. Met een frisse, verwonderde en nieuws-gretige blik blijft ze de modehorizon afspeuren, op zoek naar boeiende, serieuze of luchtige modenieuwtjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier