Een nieuwe kip? Zo voelen je oude zich niet sip…

Hoe voeg je nieuwe kippen toe aan een bestaande toom? Een veel voorkomende vraag met de lente voor de deur. Want vaak is er meteen een hoop kabaal en geruzie. Onze groenexpert Angelo Dorny weet raad! Er zijn een heleboel trucjes die het introduceren makkelijker maakt, maar in de meeste gevallen is geduld nodig.

Hoe voeg je nieuwe kippen toe aan een bestaande toom? Ik bedenk mij altijd; hoe zouden wij reageren als er plots een wildvreemde, zonder aankondiging, bij ons in de living staat. Als in, hallo, ik ben hier, en ik blijf hier. Of je het nu wil of niet. Ik zou er ook niet meteen voor te vinden zijn. Dus wees geduldig en weet dat kippen een pikorde te bepalen hebben. Door het toevoegen van nieuwe kippen wordt de hele hiërarchie ondersteboven gehaald en moet alles van vooraf aan weer worden bepaald. Het is heel normaal dat kippen in zo’n situatie ruzie maken. Het opnieuw bepalen van de pikorde kan een tijdje duren.

Wees geduldig en weet dat kippen een pikorde te bepalen hebben

Schrik niet dat het een week duurt alvorens er weer wat rust terugkeert in het hok. Zolang de kippen elkaar niet tot bloedens toe verwonden is er niks aan de hand. Toch zijn er paar tips die het kennismaken een beetje vergemakkelijken.

1. Kijken mag, aankomen niet

Als je in de mogelijkheid bent om een stukje in de ren af te zetten, dan kan je ervoor kiezen om de nieuwe kippen een paar dagen apart te houden. Zo kunnen bestaande kippen in alle rust kennismaken met de nieuwelingen, zonder elkaar fysiek te lijf te kunnen gaan. Ze kunnen dan in alle rust aan elkaars geur en aanwezigheid gewoon worden.

2. ‘s Avonds bijzetten in het nachthok

Nieuwe kippen toevoegen aan een bestaande toom doe je het best ‘s avonds, wanneer het donker is en alle andere kippen al op stok zitten. Zo zien ze elkaar niet, maar kunnen ze wel al aan elkaar wennen door middel van geur. Houd de kippen dus even apart alvorens je ze ‘s avonds samenvoegt. De dag nadien zullen ze elkaar veel sneller accepteren. Herhaal desnoods een paar keer indien ze toch niet direct door één deur kunnen.

3. Parfum

Het lijkt compleet van de pot gerukt, maar vermits kippen erg gevoelig zijn aan geuren kan een flesje parfum voor wonderen zorgen. Een paar keer op je handen spuiten en vervolgens de kippen eens flink aaien. Omdat alle kippen, zowel de oude als nieuwe, dan meteen hetzelfde ruiken is er minder kans op conflict. Een likje verdunde etherische olie klaart evengoed de klus, evenals een mengsel van water en azijn.

4. Samen met andere dieren

Kippen kunnen, op voorwaarde dat ze voldoende ruimte hebben, goed samenleven met andere dieren. Heb je veel plaats, dan kunnen ze probleemloos bij geiten en eenden worden gehouden. Houd er dan wel rekening mee dat hitsige woerden de kippen lastigvallen tijdens het paarseizoen, en meermaals de kippen bij de staart nemen en tegen de grond drukken. Onaangenaam, dat begrijp je. Ook konijnen zijn goede vrienden, als ze maar voldoende plaats hebben om elk hun eigen ding te doen. Houd er rekening mee dat hoe meer dieren je onderdak biedt, hoe vaker het schoongemaakt zal moeten worden. Zorg dat zowel kip en konijn een plek hebben om te schuilen en te eten. Ook honden kunnen prima samenleven met kippen, zeker als ze ermee opgegroeid zijn. Heeft je hond een bijzonder scherp jachtinstinct, dan kun je beter op je tellen letten.

Volg mij op Instagram via @Angelo_Dorny voor meer tuin- en kippentips.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier