© Unsplash

5 boeiende en bizarre weetjes

Te gek(ko)

Levende dieren als accessoire zijn niet alleen van deze tijd. Zo was het tijdens de Gilded Age in New York (rond 1890) een trend om te paraderen met hagedissen, kameleons of gekko’s aan een riempje op de arm. Ook broches gemaakt van levende (!) kleurrijke, rondkruipende kevers waren populair. Dat kwam omdat de kolonisatie een fascinatie had gecreëerd voor alles wat exotisch was. Dierenrechtenorganisaties zorgden dat de verkoop van hagedissen werd verboden, en de modegril waaide na een tiental jaar over.

Kleur bekennen

© Unsplash

Je bent wat je draagt. De kledingkleuren die jij kiest, hebben niet alleen invloed op je eigen stemming (geel vrolijkt je op, rood geeft je zelfvertrouwen, blauw maakt je rustig…), ze beïnvloeden ook de mening van anderen. Zo blijkt uit onderzoek dat mannen sneller geneigd zijn een vrouw te benaderen voor een date wanneer ze rood draagt, je een in-telligentere indruk maakt in de combi grijs en geel, verdachten in de rechtbank kans maken op hogere straffen wanneer ze zwart dragen en we dokters in het wit meer vertrouwen.

Op de knoop toe

© Pixabay

Is het je al opgevallen dat knopen zich op vrouwenkleding doorgaans links bevinden, terwijl je ze op mannenkleding meestal rechts aantreft? Dat komt omdat vrouwen die zich in de negentiende eeuw dure kledij met knopen konden veroorloven, doorgaans ook (rechthandige) kameniers hadden om hen aan te kleden. En dan konden knopen beter links zitten.

De Antwerpse Zes

© Marleen Daniëls

Marina Yee, Dries Van Noten, Ann De Meulemeester, Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs en Dirk Van Saene; hun namen en werk zijn legendarisch in de modewereld. Ze studeerden af aan de Antwerpse ModeAcademie en presenteerden in 1986 hun vernieuwende collecties in Londen, waar ze de internationale pers van hun sokken bliezen en Antwerpen als modestad lanceerden.

Wie mooi wil zijn, moet lijden

© Getty Images

Dat korsetten marteltuigen waren, wist je vast al. Maar wist je dat ook Chopines of plateauschoenen dat waren? Enerzijds droegen Europese vrouwen ze in de zestiende eeuw om modderige wegen te omzeilen, anderzijds om de illusie van lange benen te creëren. De zolen werden steeds hoger, tot wel 75 centimeter. Gevolg: dames verloren vaak hun evenwicht en liepen zo ernstige verwondingen op.


(tekst Astrid Van der Schueren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier