Voel je je altijd moe en raak je nooit uitgeslapen? Misschien lijd je wel aan bijnieruitputting. (foto Manofotography)

Balanceren op de grens van stress en rust. Waarom je je bijnieren goed moet verzorgen…

We leven allemaal onder een hoge druk omdat we voortdurend moeten presteren. Overmatig sporten, constant perfecte plaatjes op sociale media posten, te weinig slapen, kilo’s suiker verorberen, verkeerde voeding eten: dat is wat we onszelf elke dag aandoen. Je bijnieren staan hierdoor constant onder hoogspanning en raken uitgeput. We leven niet, maar we zijn elke dag bezig met overleven.

Chronische stress en bijnieruitputting zijn nauw met elkaar verbonden. De bijnieren bevinden zich als een soort kapjes boven de nieren en vervullen een cruciale rol bij de afbraak van voedingsstoffen, het beheer van stressreacties en de regulatie van de zoutwaterbalans in het lichaam. De voornaamste taak van de bijnieren is het produceren van hormonen zoals adrenaline en cortisol, essentieel voor onze overleving, vooral in de huidige tijd. Het stimulerende hormoon cortisol zorgt ervoor dat je ’s ochtends fris ontwaakt. Gedurende de dag neemt het cortisolniveau af, waardoor je ’s avonds gemakkelijker in slaap valt. Cortisol speelt ook een rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, zoutwaterbalans en het immuunsysteem, en beïnvloedt hoeveel stress je aankunt. Langdurige stress, zowel emotioneel als fysiek, plaatst het lichaam constant in de vecht-of-vluchtmodus, wat kan leiden tot uitputting van de bijnieren, oftewel bijnieruitputting. Hierdoor zal je lichaam je stofwisseling (je schildklier) gaan vertragen, in een poging de bijnieren te beschermen, en wordt de hormonenbalans in je lichaam verstoord. Je bijnieren raken uitgeput en maken te weinig cortisol aan. Een gevolg hiervan is dat je hersenen te weinig glucose krijgen, wat kan leiden tot gevoelens van angst, verwarring en niet goed kunnen nadenken. Glucose is immers de bron van energie voor de hersenen.

“Werken je bijnieren niet goed, dan kan je te kampen krijgen met angstgevoelens”

Andere symptomen van bijnieruitputting zijn moeite met opstaan in de ochtend, aanhoudende vermoeidheid gedurende de dag, verlangen naar suiker, gebrek aan motivatie en mogelijke symptomen zoals fibromyalgie, slaapproblemen en een laag libido. Aanhoudende stress is dus enorm slecht, of je die nu krijgt door je levensstijl, verkeerde voeding, je werk, medicatie … Het zorgt voor een constante dreiging in je lichaam.

Herstellende voeding

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je helpen om te herstellen:

olijven, avocado en andere gezonde vetten

vette vis

noten

zaden

zeewier

gefermenteerde voeding

paddenstoelen

Ook kruiden en supplementen kunnen je erbovenop helpen, zoals zoethout en visolie.

Extra ondersteuning

Kan je nog wat extra ondersteuning gebruiken, denk dan ook eens aan de volgende producten:

Etherische olie van rozemarijn (en lavendel) helpt je om je cortisolniveau naar beneden te brengen en zo ook je stress te verminderen.

Ashwagandha of Indische ginseng verbetert je immuunsysteem en vermindert je vermoeidheid. Het zal ook een gevoel van kalmte brengen door de afremmende effecten. Japanners hebben deze eigenschap al lang ontdekt, ze drinken namelijk groene thee die een belangrijk aminozuur (L-theanine) bevat. Dat helpt bij het verminderen van stress, zonder negatieve bijwerkingen.

Keltisch zeezout kun je aan je drinkwater toevoegen. Dit zout zal je elektrolytenbalans herstellen.

Cordyceps is een medicinale paddenstoel die helpt bij de verbetering van je uithoudingsvermogen, een gezonde spijsvertering en een goede leverfunctie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier