Plaatsvervangend vrederechter Dieter Vanoutrive en Britt Van Marsenille moedigen mensen aan om met elkaar te praten voordat ze naar de rechtbank stappen: “In een ideale wereld zou dit programma niet bestaan.” (foto VRT) © © VRT

Britt Van Marsenille pakt ergernissen aan in nieuw VRT 1-programma ‘Kunnen we overeenkomen?’: “Ergens jammer dat we dit programma moeten maken”

Laten we eerlijk zijn: waar mensen samenleven, ontstaan ergernissen. Of het nu gaat over het snoeien van hagen, geluidsoverlast door kraaiende hanen of discussies over perceelgrenzen. Die ergernissen willen Britt Van Marsenille en plaatsvervangend vrederechter Dieter Vanoutrive aanpakken in het nieuwe ‘Kunnen we overeenkomen?’.

Dieter en Britt moedigen in Kunnen we overeenkomen? mensen aan om met elkaar te praten voordat ze naar de rechtbank stappen. Want de vredegerechten zitten overvol, de wachtlijsten zijn lang en een procedure kan duur worden. Met meer dan twintig jaar ervaring als plaatsvervangend vrederechter, merkte Dieter Vanoutrive bovendien op dat veel mensen nog nooit met elkaar gepraat hebben voor ze zich tot een vredegerecht wenden. Daarom slaan Britt en Dieter de handen in elkaar om zelfs de meest verzuurde partijen aan het praten te krijgen.

Britt, mag ik dit een Vlaamse versie van ‘De Rijdende Rechter’ noemen?

“Zowel Kunnen we overeenkomen? als De Rijdende Rechter zijn geschillenprogramma’s met een rechter, maar volgens mij stopt de vergelijking daar. Ik denk ook niet dat ik aan dit programma had meegewerkt als het een Vlaamse variant van De Rijdende Rechter zou worden, net omdat die rechttoe-rechtaanaanpak niet mijn stijl is van omgaan met mensen. Als ik iets geleerd heb van deze reeks, is het dat elk verhaal twee kanten heeft, en dat ik meestal beide kanten wel ergens begrijp. Het is dus zeker niet onze bedoeling om olie op het vuur te gooien of om mensen voor schut te zetten op televisie. Dat was ook mijn voorwaarde om mee te doen: dat we dit zouden maken met het grootste respect voor alle partijen. Ik vind het sowieso al knap van de partijen die hebben meegewerkt om dat op nationale tv te doen. Want wij Vlamingen hangen onze vuile was niet graag buiten.”

Ik heb de eerste aflevering al mogen zien en wat me opvalt, is het haast oneindige begrip van jou en Dieter, zelfs voor iemand die constant voor geluidsoverlast zorgt. Sommige zaken lijken me elementaire beleefdheid, zoals ’s nachts niet luid Miley Cyrus meebrullen.

“Het klopt dat Dieter en ik ook veel begrip voor haar opbrengen, maar dat doen we omdat de oplossing daar voor een deel ligt. Natuurlijk vind ik daar ook iets van, maar op dat moment zijn mijn ideeën daarover niet aan de orde. Voor ons is het belangrijkste dat er een oplossing komt. En soms doet het iemand al deugd om zijn of haar verhaal eens te kunnen doen. Het probleem ligt meestal bij de communicatie: sommigen doen er helemaal niet aan, anderen communiceren in een andere stijl. De emoties en irritaties kunnen dan snel hoog oplopen. Dat is allemaal des mensen, en eigenlijk typisch Vlaams; we zijn notoire binnenvetters. Daarom is dit programma zo waardevol, al is het ergens jammer dat we het moeten maken. In een ideale wereld zou dit programma niet bestaan.”

Wat kunnen wij hieruit leren? Hoe kunnen we geschillen voorkomen?

“De eerste les is: knik eens naar elkaar, maak eens oogcontact, zeg eens goedemorgen of goeiedag tegen elkaar. Als je nooit contact hebt met bijvoorbeeld een buurman of -vrouw, is het moeilijk om ineens met iets negatiefs te komen.”

Waren er ingestuurde cases die zelfs jullie niet opgelost kregen?

“Ja, die waren er, maar we hebben er meer wel opgelost dan niet. Op sommige momenten zaten wij ook met de handen in het haar, maar plots gebeurde er iets waardoor er een opening kwam, een mogelijkheid tot verzoening. Ik ben na een lange draaidag in ieder geval vaak de auto ingestapt met het gevoel dat we aan iets heel waardevols en broodnodigs hadden gewerkt.”

‘Kunnen we overeenkomen?’, elke dinsdag om 20.40 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier