Claudia Van Avermaet geeft tips voor een gelukzalig gevoel: de zoektocht van je brein naar een goed gevoel
Ook al willen van nature uit meer aandacht besteden aan negatieve informatie, toch zijn we elke dag op zoek naar ‘goede’ en ‘gelukkige’ gevoelens. Dit zit gelukkig ook in onze natuur.
Ook dieren zijn een mooi voorbeeld die steeds op zoek zijn naar dat goed gevoel. Laat mijn katten het beste voorbeeld hierin zijn: ze vinden telkens dat streepje zon en het beste plekje in huis of in de tuin.
Zo eten we graag frietjes en chips of drinken we graag een glaasje wijn omdat dit ons een vrolijk gevoel geeft op dat moment. Want suiker en vet zijn van nature schaars in de natuur. Nee, ze lossen je problemen niet op, maar ze geven je instant een goed gevoel.
De volgende keer dat je terug een slecht moment hebt, plof je dus terug de zetel in met de zak chips. En zo bouw je onbewust een verbinding in je hersenen.
Vier elke kleine stap dat je maakt
Ik vertel het dikwijls en herhaal het graag nog eens, maar elke kleine stap telt. Dat is zo met alles wat je onderneemt. Wil je gezonder gaan eten, wil je meer gaan sporten? Pas je verwachtingen aan en leg je lat niet te hoog, zodat je het daadwerkelijk kan doen. Het vieren van elke kleine stap veroorzaakt meer dan je denkt. Het is een klein vonkje, maar als je elke dag dit vonkje aansteekt, ben jij zelf je beste kaars.
Verlaag je lat en verhoog je lat
Ja, ik meen dat. Ik bedoel hiermee om je lat aan te passen. Meestal leg je de lat veel te hoog of soms veel te laag. Pas gewoon de lat aan waar je voelt dat het te moeilijk is en waar het te gemakkelijk voor je wordt. Flexibel en intuïtief luisteren naar je lichaam.
Meestal leg je de lat veel te hoog of soms veel te laag. Pas gewoon de lat aan aan jouw gevoel”
Wees trots op wat je doet
Trots is best ingewikkeld vind ik. Een applaus na een lezing of een yogales voelt goed maar tegelijkertijd ook weer best raar. Natuurlijk wil je graag bevestiging en erkenning na iets wat je gepresteerd hebt, maar besef ook dat het niet altijd de reactie uitlokt die je verwacht. Of we nu veel of weinig sociale waardering krijgen, je hersenen verlangen ernaar. Daarom is sociale media zo populair en verslavend. Ons zoogdierbrein wil deze erkenning bevestigen. Daarom mag je zelf gewoon trots zijn, zonder te hoeven wachten op de bevestiging van anderen.
Laat controle los
Dit is mijn eerste regel tijdens mijn retraites en is direct ook een moeilijke binnenkomer.
Je hersenen zijn steeds op zoek naar dingen die je kan controleren en voelen zich ook goed als dit ook gebeurt. Maar deze controle is beperkt en onvoorspelbaar, waardoor daarna frustraties de kop opsteken. Je verliest de controle, je verliest je veiligheid.
Daarom zet ik nooit tijd bij de planning van de retraites, dit is een eerste stap om controle los te laten en te experimenteren. Sluit vrede met dingen waar je geen controle kan over hebben.
Zet jezelf op één
Je zal deze zin wel al meermaals gehoord hebben, maar weet je ook waarom?
Het klinkt misschien als een raar verhaal, maar veel mensen hebben een verkeerde visie over geluk. Het is belangrijk om je eigen geluk eerst te stimuleren. Je hoeft daarvoor niet jouw geluk ondergeschikt te maken voor je partner, ouders of kinderen. Jij bent immers de kapitein van je schip. Als jij jezelf de toestemming geeft om je goed te voelen en op één te plaatsen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier