Filmmaker en beroepsduiker Peter van Rodijnen kon onder andere reuzenhaaien filmen. “Dit stond uiteraard niet in het script. Dat geluk moet je hebben. Of dwing je misschien af door er constant mee bezig te zijn.” (beeld Dutch Maritime Productions)

“Dit verhaal moest verteld worden”: filmmaker Peter van Rodijnen duikt ‘De Wilde Noordzee’ in …

Na het enorme succes in Nederland van ‘De Wilde Noordzee’ komt deze bijzondere documentairefilm nu ook naar België. Filmmaker en beroepsduiker Peter van Rodijnen brengt daarin de fascinerende, verrassende en onontdekte onderwaterwereld van de Noordzee op indrukwekkende wijze in beeld.

De meeste Vlamingen kennen de Noordzee alleen vanaf het strand, maar dat is slechts een fractie van een natuurgebied dat het grootste van België en Nederland is. Filmmaker Peter van Rodijnen neemt je in De Wilde Noordzee mee op een avontuurlijke reis naar de wonderlijke wereld onder de zeespiegel en toont de ongeremde natuurkrachten van de Noordzee in volle glorie. Tegelijk laat hij zien hoe een van de drukste zeeën ter wereld én de natuur op gespannen voet staan.

Het lijkt me niet evident om een onderwaterfilm over de Noordzee te maken. Hoe is dat idee ontstaan?

“Ik denk als een soort van missie of roeping. Je moet weten dat ik al menig jaar duik, ook al heel lang in de Noordzee. Ik was altijd erg benieuwd naar wat er schuilging onder die golven, en op een gegeven moment ben ik alles gaan vastleggen. Het werd een roeping om te laten zien wat ik allemaal in onder water aantrof. Maar geen enkele producent durfde zich aan de Noordzee te wagen. Te complex, te omslachtig, te gevaarlijk, te moeilijk. Een jaar of twee geleden keken mijn compagnon en ik elkaar aan en zeiden: als er iemand iets over de Noordzee moet maken, dan zijn wij het wel. Zo zijn we aan de slag gegaan.”

Waarom waagt bijvoorbeeld de BBC zich niet aan een docureeks over de Noordzee? Wat is er precies zo moeilijk?

“Als je de vergelijking maakt met tropische oorden, waar het water helder is, de fauna en flora kleurrijk, de diepte niet zo’n probleem, dan kom je al snel tot de conclusie dat de Noordzee een lastig exemplaar is. Ze is gevoelig voor wind waardoor er veel golven ontstaan, ze is complex en risicovol, ze staat niet bekend om het geweldige zicht. Producenten als de BBC gaan met een wijde boog om de Noordzee heen wegens te moeilijk. Voor ons was dat net de drijfveer om het wel te doen. Ik heb in al die jaren in de Delta en de Noordzee gezien hoe mooi het kan zijn, hoe biodivers en kleurrijk, en het ligt gewoon pal voor de deur. Het verhaal van de Noordzee moest simpelweg verteld worden. Het is het grootste natuurgebied van West-Europa en het is dan ook verbazingwekkend dat we er zo weinig over weten. Vanuit economisch oogpunt is de Noordzee enorm populair: er wordt om elke vierkante meter geknokt door vissers, uitbaters van windmolenparken, boorplatformen, … De natuur speelt haast altijd een bijrol. Door de pracht van de Noordzee nu zichtbaar te maken, hopen we dat mensen verliefd op haar worden. En dat er meer bewustwording ontstaat rond het belang van deze zee.

“Vaak gedacht: waar zijn we in godsnaam aan begonnen?”

Hoe moeilijk of gevaarlijk verliepen de opnames?

“Er is menig moment geweest waarop ik achter mijn oren heb gekrabd en heb gedacht: waar zijn we in godsnaam aan begonnen? Zes jaar lang zijn we met filmen bezig geweest, we hebben meer dan duizend uur in het zeewater gelegen. Voor sommige scènes heb ik tientallen pogingen moeten wagen. Het ging gepaard met heel veel frustraties, maar ook heel veel geluk. Op een gegeven moment kregen we een telefoontje uit Schotland dat er reuzenhaaien waren gespot voor de kust. Anderhalve dag later lag ik in de zee tussen 25 reuzenhaaien. Ik wist wel dat er af en toe reuzenhaaien passeerden in de Noordzee, maar dit stond uiteraard niet in het script. Dat geluk moet je hebben. Of dwing je misschien af door er constant mee bezig te zijn.”

De Noordzee heeft het niet makkelijk. Afgelopen week botsten nog een olietanker en een containerschip, met desastreuze gevolgen. Mogen we toch nog hoopvol zijn voor de Noordzee?

“Die botsing is natuurlijk verschrikkelijk, maar we mogen zeker hoopvol zijn. Ik merk dat er de laatste vijftien jaar een stuk meer bewustwording is gekomen voor alles wat natuur is. We gaan nu al anders om met onze zeeën dan anderhalf decennium geleden. Bovendien is het leven onderwater enorm veerkrachtig. Als de omstandigheden – de juiste temperatuur, de stroming – goed zijn, zie je meteen een enorme explosie aan leven. Ik zeg wel eens: wij, mensen, helpen onszelf naar de klote, maar de natuur krabbelt altijd wel weer op.”

‘De Wilde Noordzee’, vanaf woensdag in de bioscoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier