
Eva De Roo duikt in de wereld van bedrog en overspel: “Niet evident omop tv over te babbelen”
Bedrog, ontrouw, overspel, vreemdgaan, een scheve schaats rijden, een slippertje… Hoe je het ook noemt, het is een beladen onderwerp. In de vierdelige VRT 1-reeks ‘Ontrouw’ luistert Eva De Roo naar moedige getuigenissen van mensen die in een relatie met bedrog in aanraking kwamen. Zo hoopt ze dat er in de toekomst meer over gesproken kan worden.
Vanaf wanneer is bedriegen bedriegen? Kan een koppel overspel overleven? Waarom gaan zo veel mensen vreemd en is een monogame relatie gedoemd om te mislukken? Eva wordt geconfronteerd met de grote impact van ontrouw, maar zoekt tegelijk naar nuances in de vele verhalen rond bedrog. Ze krijgt in haar zoektocht onder meer hulp van relatietherapeute Katrien Koolen.
Je bent zelf met dit idee naar het productiehuis van Eric Goens gestapt. Waarom wilde je zo graag een programma over ontrouw maken?
“In de eerste plaats omdat de liefde mijn grote drijfveer is in het leven, en helaas hoort ontrouw daar soms bij. Ik had daar veel vragen over: waarom gaat iemand vreemd, wat doen we als het gebeurt, vertellen we het tegen onze partner? In mijn naaste omgeving kreeg ik ermee te maken, in mijn vriendengroep. Dat was een jaar of zeven, acht geleden. Ik was destijds geschrokken van het feit dat er niet zo openlijk over gesproken kon worden. Mijn generatie heeft meer dan die van mijn grootouders bijvoorbeeld geleerd om open te zijn, maar over ontrouw kan dat blijkbaar niet. Waarschijnlijk omdat er veel schaamte hangt rond het onderwerp, zowel wanneer je bedrogen hebt als wanneer je bedrogen werd. Het leek me een eenzaam proces om mee te maken, daarom wil ik met het programma proberen de schroom om erover te spreken wat weg te nemen.”
“Mijn beeld van de liefde is gelukkig niet veranderd”
Is het programma uiteindelijk geworden wat je ervan verwacht had?
“Om eerlijk te zijn, dacht ik dat het iets lichter zou worden. Misschien bekeek ik het vooraf met een jonge blik; ik stelde me twintigers en dertigers voor zonder kinderen. Zo ben ik erin gestapt. Maar ontrouw blijkt vaak veel heftiger, met slachtoffers aan beide kanten. Het is hele complexe materie. Door dit te maken, heb ik gezien welke impact het kan hebben op een mens, zeker als je er lang mee blijft rondlopen zonder erover te praten. In ieder geval had ik na een opnamedag nood aan een iets luchtiger gesprek. Toch heeft het bij mij niet voor blijvende schade gezorgd; mijn beeld van de liefde is gelukkig niet veranderd.”
Hoe moeilijk was het om mensen te vinden die over ontrouw wilden getuigen?
“Niet iedereen staat daarvoor te springen, vandaar dat het zolang geduurd heeft om dit te maken. Heel wat mensen hebben alsnog afgehaakt, omdat er andere betrokken partijen zijn. Ik snap dus heel goed dat het niet evident is om met zo’n verhaal op tv te komen. Daardoor is het een lange zoektocht geworden naar getuigen. En de mensen die het uiteindelijk gedaan hebben, doen dat niet zozeer voor zichzelf, maar wel in de hoop dat iemand anders er iets aan heeft.”
‘Ontrouw’, elke woensdag om 21.30 uur op VRT 1.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier