
Evi Hanssen zet machtsstructuren volledig op zijn kop in haar debuutroman
In ‘Land van Dochters’, haar eerste debuutroman, zet Evi Hanssen de heersende machtsstructuren volledig op z’n kop. In een modern sprookje neemt ze ons mee naar Dottirland. “Waar vrouwen de regels bepalen en mannen een dienende rol hebben. Het verbaast me hoe sommige mannen daarop reageren”, lacht Evi hartelijk.
In Evi Hanssen (46) haar eerste misdaadroman Land van Dochters zijn vrouwen de baas, en moeten mannen luisteren. “In Dottirland delen inderdaad de vrouwen de lakens uit”, aldus Evi over haar whodunit. “Ik speel met clichés en dat kon bij veel mannen op bijval rekenen. Tot op zekere hoogte. In het verhaal worden mannen goed behandeld maar vervullen ze wel een dienende rol en dat zorgde voor consternatie. Mannen zien zichzelf eerder in een leidinggevende rol en dat conflicteerde enigszins met wat ze lazen.”
Speelde je al langer met het idee van deze debuutroman?
“Het is allemaal gestart vanuit een goedachtenexperiment: hoe zou onze wereld er hebben uitgezien als vrouwen van bij de start de heersende normen en waarden bepaalden? Door er een mysterieus misdaadverhaal in te verweven laat ik lezers nadenken over macht en genderrollen. Het resultaat is deze spannende whodunit en tegelijk een hedendaags sprookje.”
Zou onze wereld er ook echt anders uitzien als vrouwen aan de knoppen zaten?
“Zouden wij andere accenten leggen? Absoluut! De wereld zou liever zijn voor vrouwen. Ik was een puber in de jaren negentig en groeide op met het idee dat je als meisje alles kan bereiken, als je er maar hard genoeg voor werkt. Er werd alleen niet bij gezegd dat je vijf keer zo hard moest werken als een man. Ik blikte onlangs terug en kwam tot het besef dat er voor vrouwen nog altijd niet zoveel veranderd is.”
Betekent dat dat je ook zelf in Dottirland zou willen wonen?
“Ik ben iemand die graag nieuwe dingen ontdekt en veel reist. Daarom zou ik er misschien niet permanent willen wonen, maar ik zou er wel heel graag als meisje geboren zijn. Hoe moet dat niet voelen: je als vrouw altijd veilig voelen, altijd gerespecteerd. Je lichaam is waardevol en je groeit al van jongs af op met een enorme vrijheid in je hoofd. Je groeit op me het idee dat je sowieso je plek zal vinden in de maatschappij, want je bent een vrouw. Zou er één vrouw zijn die daar neen tegen zegt?”
‘Land van dochters’ is verschenen bij Uitgeverij Horizon, telt 224 pagina’s en kost 22,99 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier