Francisco Schuster: “Het leven dat ik nu heb, zou ik voor geen geld willen missen”
Uit de talentenfabriek van #LikeMe rolde behalve supersterren als Pommelien Thijs en Camille ook Francisco Schuster, een 22-jarig supertalent dat door de band genomen zingend en lachend door het leven gaat, maar ons nu een blik gunt in zijn ziel. In de vierdelige docureeks ‘Francisco Desir’ gaat de populaire acteur op zoek naar zijn Haïtiaanse roots. “Elk adoptieverhaal is anders, maar met heel veel liefde deel ik dat van mij.”
Tweeëntwintig jaar geleden, in 2002, werd Francisco Desir Schuster te vondeling gelegd in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Zijn ouders adopteerden hem toen hij acht maanden oud was. Hij groeide bij hen op tot wie hij vandaag is. Veel informatie over zijn eerste levensmaanden heeft hij niet, maar hij heeft heel veel vragen over die periode. “Waar ben ik geboren? Hoe oud was mijn mama toen ik geboren werd? Heb ik broers of zussen? Leven mijn biologische ouders nog?”
In januari 2023 vierde Francisco zijn 21ste verjaardag, een bijzondere dag voor hem. Het was de start van zijn zoektocht naar een ontbrekend stukje identiteit. Hij droomt ervan om terug te keren naar Haïti en daar zijn familie te ontmoeten. Hij wil hen vertellen dat het goed gaat en dat hij hen niets kwalijk neemt. Een baby te vondeling leggen is voor hem een daad van liefde …
Een vraag die vaak terugkomt in de Ontbijtbabbel is deze: met wie zou jij graag een zondag doorbrengen? Mag ik een gokje wagen: jouw biologische ouders?
“Sowieso. Ik droom er al heel lang van om mijn biologische ouders te ontmoeten, om hen te zeggen dat hun wens is uitgekomen. Want ik geloof dat ze me hebben afgestaan omdat ze niet voor me konden zorgen en een beter leven voor me wilden. Ik wil hen zeggen dat ik oké ben, dat ik hen niks kwalijk neem en dat ik hen begrijp. By the way, ik zou ook wel eens koffiekoeken willen eten met Beyoncé. (lacht)”
Dat getuigt van enorm veel empathie. Voel je niet een klein beetje kwaadheid of frustratie over het feit dat je te vondeling bent gelegd?
“Ik ben nooit vervallen in frustratie of kwaadheid. Ik heb altijd proberen te geloven dat dingen met een reden gebeuren. Bovendien zou ik het leven dat ik nu heb voor geen geld van de wereld willen missen. Ik ben dus dankbaar dat het zo gelopen is. Was ik in Haïti gebleven, had mijn leven er heel anders uitgezien. Beter of slechter weet ik niet, maar ik had dit toch allemaal niet willen missen.”
In de docureeks ‘Francisco Desir’, van morgen tot donderdag op VRT 1, ga je op zoek naar je roots. Hoe is die reeks tot stand gekomen?
“Ik ben degene die daar de eerste stap in heeft gezet. Ik had met iemand een gesprek over adoptie, en plots kwam de vraag bovendrijven: waarom doe je daar niks mee? Ik heb daarop een bevriend regisseur opgebeld en hem verteld dat ik met het idee zat te spelen om een zoektocht te starten naar een ontbrekend stukje identiteit. Ik heb het dan ook aan mijn ouders moeten vertellen en zij hadden gelukkig nog heel veel archiefbeelden, van bijvoorbeeld de eerste keer dat ze me in hun handen hielden tijdens hun trip naar Haïti. Heel dankbaar materiaal dus. Daarmee zijn we naar een productiehuis gegaan en wat later naar de VRT. Iedereen was meteen mee met het idee.”
Wist je eigenlijk waar je aan begon toen je dit idee pitchte?
“Ik wist het wel, maar ook weer niet. Ik was me ervan bewust dat mijn zoektocht me diep zou raken en dat de kans reëel was dat niet alles zou lopen zoals ik het wilde. Maar op dat moment was elk antwoord op mijn vragen een fijn antwoord. Achteraf besefte ik dat ik antwoorden heb gekregen op vragen waarvan ik niet wist dat ik ze had. Ik ben dingen te weten gekomen over mezelf die ik ervoor niet wist. Sowieso ben ik al een emotioneel persoon; ik ervaar alles heel intens. Daardoor heb ik het gevoel dat ik in 2023 echt geleefd heb, met mooie en minder mooie ervaringen. Ik had mezelf ook wijsgemaakt dat ik geen verwachtingen had, maar natuurlijk waren die er wel. Op de eerste of tweede draaidag kreeg ik al slecht nieuws, waardoor ik begon te denken dat deze zoektocht misschien wel moeilijker zou worden dan ik had gehoopt. Maar die teleurstelling werd snel deel van het avontuur.”
Ideale zondag
“Op mijn ideale zondag doe ik eigenlijk helemaal niks. (lacht) Ik heb het op weekdagen zo druk met mijn werk, en ik wil ook nog veel vrienden zien, dat ik op zondag tijd moet maken om de batterijen weer op te laden. Ik beluister dan wel wat muziek, maak soms een wandeling in het park, of zet een goeie reeks op. Maar veel meer dan dat doe ik op zondag niet. Het zijn zulke pittige maanden en jaren geweest, dat het wel fijn is om toch één dag per week even stil te staan bij de dingen die gebeuren. Anders vliegt alles zo snel voorbij.”
Kijk je door je eigen zoektocht nu anders naar adoptie? Je spreekt in de docu met anderen die niet zo positief staan ten opzichte van adoptie.
“Ik kijk nog steeds hetzelfde naar adoptie en dat is dat elke adoptieverhaal anders is. Ik blijf nog steeds achter mijn positieve gevoel staan. Dat wil niet zeggen dat ik een voorbeeldverhaal ben. Dit is gewoon mijn verhaal.”
“Ik was me ervan bewust dat mijn zoektocht me diep zou raken”
In de eerste afleveringen zien we beelden van jou als peuter die al staat mee te swingen op K3. Was je altijd al voorbestemd voor de showbizz?
“Misschien wel. (lacht) Die beelden waren mij ook opgevallen. Zo raar dat ik op zo’n jonge leeftijd al zong en dans. Mijn droom is in ieder geval wel uitgekomen.”
Waar droom je nu nog van?
“Een heel grote droom van mij is Broadway; het zou echt fantastisch zijn als ik daar ooit een keer zou kunnen staan. Zingen, acteren, dansen, en dan die drie combineren; dat is mijn allergrootste passie.”
Voordat je naar Amerika trekt: waar zien we je binnenkort nog in eigen land?
“Ik mag binnenkort in een musical meespelen, Hairspray. Dan komt er nog een fictiereeks aan die ik gedraaid heb, die Groeien en Bloeien heet. Ik wil in de zomer het podium op met mijn muziek. En er komen nog heel wat leuke dingen aan waar ik later met veel plezier meer over vertel.”
‘Francisco Desir’, vanaf morgen tot en met donderdag op VRT 1.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier