Philippe Geubels: “Na elk voorgaand seizoen dacht ik: nu zijn de taboes waarschijnlijk op.” (foto VRT)

“Elke aflevering verrijkt mij als persoon”: Philippe Geubels pakt uit met nieuw seizoen van‘Taboe’

Na drie jaar keert ‘Taboe’ terug op VRT 1. Voor dit derde seizoen ging Philippe Geubels op vakantie met mensen die iemand verloren hebben door zelfdoding, met vluchtelingen, doven en slechthorenden, mensen met het syndroom van Gilles de la Tourette, slachtoffers van misbruik en mishandeling, vrouwen in de menopauze en mensen die leven met dementie.

Een vakantie is een ideale gelegenheid om mensen beter te leren kennen. Philippe luistert naar de verhalen van zijn gasten, verkent samen met hen de wijde omgeving en dompelt zich onder in hun wereld. Net als in de vorige seizoenen is humor ook een cruciaal onderdeel van Taboe. In de Arenberg Schouwburg brengt Philippe stand-upcomedy over het specifieke thema, met zijn gasten op de eerste rij in een zaal vol lotgenoten. Het resultaat is opnieuw een fijngevoelige mix van human interest en comedy. Een uniek programma dat inzicht geeft in moeilijke en pijnlijke thema’s en mensen verbindt door humor.

Dit is inmiddels het derde seizoen. Heb jij het gevoel dat je gegroeid bent als gastheer van dit programma?

“Ja, toch wel, het gaat mij makkelijker af. Ik voel me steeds meer op mijn gemak als gastheer.”

Waren er na twee eerdere reeksen nog genoeg taboes over?

“Na elk voorgaand seizoen dacht ik: nu zijn de taboes waarschijnlijk op. Maar eigenlijk ging het heel vlot om opnieuw zeven goede onderwerpen te vinden. Ik heb het gevoel dat ik nog een vierde reeks zou kunnen maken. En dat zou ik ook wel willen. Ik ben heel blij met dit programma en ik ben er heel dankbaar voor. Ik voel ook dat veel kijkers er iets aan hebben, en dat is een prettig gevoel.”

Wat is het lastigste deel van dit format? Het schrijven van de comedy?

“De comedy schrijven blijft altijd moeilijk. De ene comedian zal dat wel beter of vlotter kunnen dan ik. Ik ben niet de snelste of meest productieve comedian. Dus dat neemt inderdaad tijd in beslag. Maar ook de opnameperiode in het vakantiehuis valt niet te onderschatten. We gaan effectief per groep één week lang op vakantie, en dat dus zeven keer. In totaal zijn we er dus wel een jaar mee bezig.”

De reeks begint met een zwaar thema: nabestaanden van zelfdoding.

“Dat onderwerp had ik al heel snel van tafel geveegd. Dat ging in mijn ogen niet, daar kon ik geen comedy over maken. Maar mijn collega Bart Cannaerts zei toen: dan moet je het net wel maken want dan is het het beste onderwerp voor Taboe.”

“De comedy schrijven blijft altijd moeilijk. Ik ben niet de snelste of meest productieve comedian”

Hoe voorzichtig moet je met zo’n onderwerp omgaan?

“Elk onderwerp vereist de nodige tact. Het is sowieso niet mijn bedoeling om met de comedy over de grens te gaan, maar net om die grens te bewandelen. En dan zie je dat het in zo’n zaalshow ook oké is om met zulke zware onderwerpen te lachen. Voor het publiek heeft het net iets bevrijdends.”

Hoe emotioneel zwaar is de opnameperiode voor jou?

“Afhankelijk van het onderwerp kan dat best zwaar zijn. Sowieso is het elke week best emotioneel, maar natuurlijk nog meer als het over zelfdoding gaat, of over misbruik en mishandeling. Ook bij de vluchtelingen zitten zeer zware emoties.”

In tijden van polarisatie breng je met dit programma de broodnodige nuance. Hoe leerrijk is dit voor jou?

“Zelf word ik daar ook beter van. We zoeken de nuance op en dat leert mij ontzettend veel over verschillende onderwerpen. Daarom ben ik zo dankbaar voor dit programma. Elke aflevering verrijkt mij als persoon. Neem nu dat thema van de vluchtelingen: daar wordt natuurlijk heel veel over gezegd, maar die vluchtelingen zijn ook mensen met een verhaal. Het is goed om daar eens mee geconfronteerd te worden.”


‘Taboe’, elke zondagavond om 20 uur op VRT 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier