Voormalig mol Gilles Van Bouwel: “Ik heb 23 jaar in de kast gezeten, ik weet hoe ik mijn mond moet houden”
Als kind was Gilles Van Bouwel een superfan van De Mol en lange tijd bad hij voor de comeback van het ‘beste tv-programma ooit gemaakt’. In 2016 werd hij zelf bekroond tot de mol en kwam zijn droom uit. Nu werkt Gilles achter de schermen van het programma en blikt hij samen met ons vooruit naar een spannend nieuw seizoen.
Als zondag nog niet de beste dag van de week was, dan is het dat vanaf vandaag zonder twijfel wel. Vanavond wordt namelijk een nieuw seizoen van De Mol op gang getrapt door Gilles De Coster en zijn team. En in dat team hangt zelf een mol rond, of beter: een voormalige mol uit 2016, die na zijn avontuur in Argentinië de overstap maakte van de businesswereld naar de wondere wereld van de tv. Tegenwoordig werkt Gilles Van Bouwel achter de schermen van De Mol en kan hij ons dus alles vertellen over het nieuwe seizoen (al zal hij uiteindelijk niks verklappen). Maar eerst wil ik van hem weten…
Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?
“De ideale zondag begint met uitslapen. Ik ben een hele lange slaper (lacht). Ook op weekdagen sta ik pas op om kwart voor negen, omdat mijn job bij Woestijnvis pas om 10 uur begint. Voor een avondmens als ik is dat fantastisch. Ik kan ’s morgens opstaan en me enorm moe voelen, maar wanneer de zon ondergaat, krijg ik altijd een energieboost. Afijn, op de ideale zondag lig ik de hele dag in de zetel. Filmpjes kijken, eten bestellen. Daar kan ik echt van genieten. Maar de komende weken zullen het geen luie zondagen worden. Ik ga namelijk telkens naar Café De Mol. Misschien moet ik zondag (vandaag, red.) maar eens zo vroeg opstaan dat ik bij de bakker nog een krant vind.”
Tijd voor de biechtstoel: waar bezondig jij je aan? Ik had voorgesteld om koffiekoeken mee te nemen, maar blijkbaar eet je al zes jaar geen toegevoegde suikers meer. Weinig zondes dus?
“Goh, ik durf wel eens te zondigen, maar het klopt wel dat ik al zes jaar lang oplet met toegevoegde suikers. In het begin was dat een heel gedoe: mayonaise kon ik enkel in die supermarkt halen, gehakt in een andere. Om te kunnen koken, moest ik vaak naar verschillende winkels. Op restaurant valt het natuurlijk moeilijker te controleren, maar ik neem bijvoorbeeld nooit een dessert. En toch zondig ik wel. Ik eet bijvoorbeeld heel graag fastfood. Op zondag McDonalds bestellen word ik dus heel blij van. En je op één dag van de week een keer laten gaan, moet kunnen. Op werkdagen drink ik ook geen alcohol, in het weekend wel. En dan blijft het vaak niet bij eentje. Als student kon het drinken wel eens buitensporig zijn. Maar ik heb nog nooit in mijn leven een kater gehad. Handig, maar ik heb dus geen natuurlijke rem om te zeggen: nu drink ik nooit meer.”
Over naar de orde van de dag: ‘De Mol’. Je maakt deel uit van het team dat ‘De Mol’ maakt. Hoe spannend is de start van zo’n nieuw seizoen?
“Heel spannend! Zeker als ik straks met honderd fans van het programma naar de eerste aflevering kijk in Café De Mol. Iedereen werkt er als team ook zo hard, met zoveel liefde en passie aan. Het is dus heel fijn dat het resultaat nu op de wereld losgelaten wordt.”
Wat is jouw taak eigenlijk? In Humo zei Gilles De Coster dat jij de bagage van de kandidaten mocht dragen.
“Dat heb ik ook gelezen ja. Fijne plaagstoot van Gilles (lacht). Voor de opnames hield ik me voor het tweede jaar op rij bezig met de kandidatenselectie. Tijdens de opnames maakte ik deel uit van ‘team reality’. De crew die De Mol draait, bestaat uit twee teams: team spelletjes en team reality. Dat laatste team is verantwoordelijk voor het filmen van alles dat niks met de spelletjes te maken heeft: wanneer de kandidaten ’s avonds gaan eten, wanneer ze ’s morgens wakker worden, … Ik ben een reporter in dat team. En dit jaar stond ik mee in voor de montage van die beelden.”
Hoe schatplichtig ben jij aan ‘De Mol’? Voordat je bekend werd als mol, had je een totaal andere carrière.
“Klopt. In mijn leven is er een deel voor De Mol en een deel na. Ik vind het nog altijd een zot gegeven dat ik als superfan van het programma – ik heb De Mol altijd het beste tv-programma ooit gevonden – op een gegeven moment mocht meedoen aan dat enorme avontuur, en dan ook nog als mol, om daarna achter de schermen van datzelfde programma te mogen werken. Weet je dat ik als tienjarige mollenfan een plakboek had van De Mol? En dat mijn moeder mij ooit voorstelde om als duo mee te doen aan Peking Express, maar dat ik niet wilde omdat mijn kansen om in De Mol te raken dan zouden slinken. En De Mol was toen niet eens op tv, er was nog geen sprake van een comeback van dat programma. Voor mij was het nooit een drijfveer om via De Mol bij Woestijnvis terecht te komen; ik wilde alleen maar meedoen aan dat programma. Het was een droom die uitkwam, en nu kus ik nog steeds mijn twee pollekes voor alle kansen die erna gekomen zijn.”
Nog even over dit seizoen: hoe zit dat met dat dubbelspel? Speel je zelf misschien nog een rol?
“Ik kan niks bevestigen of ontkennen. Behalve dat ik in Sicilië ben geweest. En dat ik alle speculatie rond het programma geweldig vind. Dat het programma een community aan fans wekenlang bezighoudt, is een groot compliment voor de makers.”
Hoe moeilijk is het eigenlijk om zo lang je mond te houden over ‘De Mol’?
“Voor mij is dat hetzelfde als een dokter of advocaat met beroepsgeheim. Ik zie dat als een werkethiek die ik niet meer dan logisch vind, en daar denkt iedereen die aan het programma werkt hetzelfde over. Toen ik zelf deelnam had ik het vooral moeilijk in de periode tussen opnames en bekendmaking van de kandidaten. Je hebt een zotte levenservaring achter de rug, maar niemand weet dat. Maar verzwijgen dat ik de mol was, was niet zo moeilijk. Ik heb 23 jaar in de kast gezeten, ik weet wel hoe ik mijn mond moet houden (lacht).”
Aas je trouwens niet op de job van Gilles De Coster?
“Dit is een ideale vraag om een plaagstoot terug te geven (lacht). Nee, Gilles hoeft zich geen zorgen te maken. Ik ben destijds overgestapt van Unilever naar Woestijnvis om tv-maker te worden en om dat vak te leren. Ik wilde in eerste instantie mijn strepen verdienen achter de schermen. Ik vind het vooral belangrijk om te blijven bijleren op eender welke positie.”
Laatste vraag: ‘De Mol’ gaat door in Sicilië. De locatie speelt elk jaar een grote rol. Dit jaar weer?
“Ik heb de locatie altijd een mooi extraatje gevonden. Het zorgt vaak voor een voelbare couleur locale en is steeds een grote bron van inspiratie voor opdrachten. Maar ik ben ervan overtuigd dat er ook een mooi seizoen zou kunnen gedraaid worden in pakweg De Panne. Het format is zo sterk dat De Mol zich overal kan afspelen.”
‘De Mol’, elke zondagavond om 20 uur op Play4.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier