Hakim Chatar is bijzonder trots op zijn eerste kookboek: “Ik wil laten zien wat de Marokkaanse keuken inhoudt, hoe lekker en makkelijk die kan zijn.” (foto Lee Studio Green Jack) © LEE STUDIO GREEN JACK

Hakim Chatar: “Overtuigd dat iedereen het lekker zal vinden”

Na zijn succesvolle deelname aan Celebrity MasterChef Vlaanderen vorig jaar komt televisiemaker en dj Hakim Chatar nu met een eigen kookboek. Het kleurrijke ‘Ras el Hakim’ staat bol van de Marokkaanse familierecepten en snacks: van vers brood tot warme amandelkoekjes en zijn versie van balletjes in tomatensaus.

Dat Hakim behalve een succesvolle dj en een veelgevraagd tv-maker ook nog een prima kok is, zag Vlaanderen vorig jaar al in Celebrity MasterChef waar Hakim knap tweede eindigde. Daar en toen werd het zaadje geplant voor ‘Ras el Hakim’, het kookboek vol Marokkaanse lekkernijen, dat vanaf overmorgen bij de boekhandel ligt. “Ik ben al een tijdje bezig met koken, puur als hobby trouwens. Maar na Celebrity MasterChef kreeg ik plots wat aanbiedingen van uitgeverijen. In het begin was ik eerder terughoudend. Waarom zou ik een kookboek willen? Maar mijn vriendin zei: waarom niet? En ze had gelijk. Ik ben dan met Lannoo gaan babbelen en daar bleek dat ik echt wel mijn ding kon doen in dit boek. Dat stelde me gerust.”

Hoe blij ben je met het resultaat van je harde werk? Heb je zelf al een hardcopy gekregen?

“Nog niet! Ik verwacht vandaag of morgen het boek in handen te hebben. Superspannend is het. Alsof ik in blijde verwachting ben van mijn derde kindje. Ik weet natuurlijk wel hoe het eruit zal zien: het is een boek met veel kleur en eigenheid geworden, ik heb alles van A tot Z mee mogen bepalen.”

Had jij anderhalf jaar geleden, voor je deelname aan Celebrity MasterChef, gedacht dat je ooit een eigen kookboek zou uitbrengen?

“Nee, absoluut niet. Dat staat ook zo in mijn boek. Ik ben geen professionele chef en ik kan eigenlijk ook helemaal niet schrijven, al valt het schrijfgedeelte voor een koekboek gelukkig mee. Ik wil met dit boek dus helemaal niet zeggen: kijk, ik zal eens laten zien hoe het moet. Ik wil gewoon laten zien wat de Marokkaanse keuken inhoudt, hoe lekker en makkelijk die kan zijn, en ik wil lezers oproepen om er zelf mee aan de slag te gaan. Ik ben met deze keuken opgegroeid en opgevoed. Maar natuurlijk ben ik ook in Vlaanderen opgegroeid. Daarom zijn er wel wat knipoogjes naar de Vlaamse keuken, naar gerechten die me altijd geïntrigeerd hebben, zoals stoofvlees en stoemp met worst, waar ik dan mijn eigen versie van gemaakt heb. Dat heb ik trouwens samen met mijn moeder gedaan, die in dit boek een belangrijke rol speelt. Twee gerechten zijn volledig van haar hand. Die gerechten heb ik wel honderd keer proberen te maken, maar steeds zonder succes.”

Ik wilde net vragen: hoeveel trial and error komt er kijken bij het maken van een kookboek?

“Heel veel. Ook los van het kookboek: heel mijn leven is zo’n beetje trial and error (lacht). Het is ook niet omdat ik dit kookboek heb gemaakt dat ik nu foutloos kan koken. Er zijn nog altijd gerechten die me niet zo goed, of niet altijd, lukken. Gelukkig had ik met de meeste gerechten wel al ervaring. Ik had als student die op kot ging een boekje vol gepend met recepten van mijn moeder. Veel van die gerechten zijn in Ras el Hakim geslopen.”

“Heel mijn leven

is zo’n beetje

‘trial and error’”

Hoe belangrijk vind je het om te laten zien wat de Marokkaanse keuken precies inhoudt?

“Ik wilde heel graag laten zien dat ook de Marokkaanse keuken kan uitblinken. De meeste mensen kennen tajine en couscous wel, maar er zijn zoveel andere gerechten. Sommige mensen denken misschien dat de Marokkaanse keuken te ingewikkeld is, maar er zijn zoveel makkelijke recepten met ingrediënten die je bij elke kruidenier vindt. Ik ben ervan overtuigd dat de lezers van dit boek de Marokkaanse keuken heel lekker zullen vinden.”

Welk gerecht mocht zeker niet ontbreken?

“Ik denk dat Vlamingen verrast zullen worden door de smaken van de pastilla, een gerecht met kip, amandelen, suiker en kaneel. Je eerste gedachte is wellicht dat die combinatie veel te zoet is, maar de smaken zijn net heel gebalanceerd. Ook de harira zal in de smaak vallen. Dat is een poepsimpele maaltijdsoep die iedereen lekker gaat vinden.”

‘Ras el Hakim’ (uitgeverij Lannoo) ligt vanaf dinsdag 20 augustus in boekhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier