Jeroen Meus: “Ik sta liever naast de piëdestal dan erop”
‘Klassieke kost’, zo heet het intussen dertigste kookboek van Jeroen Meus dat afgelopen week uitkwam. Daarin serveert de sympathieke tv-kok honderd klassieke recepten, van vroeger én van nu. “Ik wil graag behouden wat goed is, zonder ouderwets te zijn. Want klassiek is absoluut niet hetzelfde als ouderwets.”
Jeroen Meus toont in zijn nieuwe boek de evolutie in onze klassieke recepten. Want de oerklassiekers hebben de jongste jaren het gezelschap gekregen van tal van ‘nieuwe’ klassiekers, genre ossobuco, tajine met lamsvlees en moussaka. In het boek vind je 100 recepten en een aantal basisbereidingen, waarin de Dagelijkse kost-chef zijn diepgewortelde waardering voor het pure product toont.
Dit is je dertigste kookboek, een ongelooflijk aantal. Hoe blik je terug op zo’n reeks?
“Ik kijk – as we speak – naar alle kookboeken die mooi in volgorde staan in mijn boekenkast. Alle andere boeken staan lukraak door elkaar, maar mijn kookboeken niet. Het is ondertussen een mooi gevuld schap. Maar hoe blik ik terug op zo’n reeks? Goh, ik blik nog niet terug; ik ben namelijk nog lang niet klaar. Sterker nog: ik denk nu al na over mijn volgende kookboek. Maar uiteraard vind ik het wel heel tof om iets tastbaars te hebben van mijn carrière. In één oogopslag kan ik een hele loopbaan overschouwen. Deze dertig kookboeken tonen bovendien de evolutie die ik heb doorgemaakt. Ook in de fotografiestijl zie je die evolutie. Af en toe neem ik nog eens een oud boek vast, bijvoorbeeld wanneer ik op zoek moet naar nieuwe recepten voor Dagelijkse kost.” (lacht)
Heb jij enig idee hoeveel kookboeken jij in je leven al verkocht hebt?
“Nee, maar het zullen er behoorlijk veel zijn. Ik ben daar eerlijk gezegd niet zo mee bezig. Ik weet wat het vorige boek gedaan heeft en hoeveel ik er van het allereerste verkocht heb. Maar van het totaal heb ik geen idee. Ik zou het eigenlijk wel eens willen weten.”
Ben je ooit van plan te stoppen met die kookboeken?
“Nee, zeker niet. Ik vind het te plezant om die boeken te bedenken. Het vorige boek stond vol met vegetarische gerechten, nu vond ik het leuk om daar iets totaal anders tegenover te zetten: een boek vol klassiekers van vroeger en nu. Want die klassiekers evolueren ook. Een spaghetti bolognese bijvoorbeeld, dat bestaat in Italië niet. In België maken we dat met champignons, paprika en wortel. Dat is onze klassieker geworden.”
Je werd vroeger omschreven als de rock-‘n-rollchef. Staat dat niet in schril contrast met die klassiekers?
“Dat werd vroeger wel eens over mij gezegd ja, maar ik ben ook ouder geworden, er is veel gebeurd in mijn leven en ik merk dat ik meer en meer teruggrijp naar eenvoudige, degelijke klassiekers, steeds vertrekkende vanuit het product, meer dan vanuit de creatie. Ik vind het nu mooier om wat soberder te werken; ik sta liever naast de piëdestal dan erop. Het hoeft allemaal niet meer te zot te zijn.”
Welk klassiek gerecht mocht er voor jou zeker niet ontbreken in dit boek?
“Worst met rode kool. En witloof in de oven. Maar ik heb er ook een Pad Thai in gezet, net als Cholent, een klassiek joods bonengerecht. Elkaars keuken omarmen vind ik een vorm van integratie.”
Hoe tevreden ben je met dit boek?
“Heel tevreden! Het was natuurlijk een moeilijke keuze: welke gerechten selecteer je voor zo’n boek vol klassiekers? Maar het resultaat mag er zijn. Ik meen echt wanneer ik zeg dat ik vind dat mijn boeken steeds beter worden. Waar ik ook fier op ben, is dat mijn ploeg nog steeds dezelfde is. De fotograaf die mijn eerste boek gefotografeerd heeft in 2001, heeft ook de foto’s voor dit nieuwe boek gemaakt. Ik ben met andere woorden gezegend met een zeer loyale ploeg. Dat geldt trouwens ook zo voor Dagelijkse kost.”
Wat is het geheim van een goed kookboek?
“Daar kan ik niet op antwoorden. Ik probeer niet voor succes te gaan, maar om het juist te doen. Ik probeer de mensen veel te geven, zodat ze er veel aan hebben. Verkoopsucces zit nooit in mijn achterhoofd, zo zit ik niet in elkaar.”
‘Klassieke kost’ (uitgeverij Manteau, 29,99 euro) ligt sinds vorige week in de boekhandel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier