Karl Meesters trekt op auditieve roadtrip met bekende muzikanten in ‘Niks te zien’: “De muzikant en ik waren meteen afhankelijk van elkaar”
In het nieuwe VRT 1-programma ‘Niks te zien’ trekt de bijna blinde Karl Meesters wekelijks op reis met een bekende muzikant. Een reis die ze niet per se beleven met hun ogen, maar vooral met hun oren op scherp. Want tijdens de reizen staan geluid en muziek centraal.
Zwitserland, Marokko, Schotland, IJsland, Kaapverdië en Californië zijn visueel erg aantrekkelijke bestemmingen, maar dat is in Niks te zien minder van tel. Dit bijzondere reisprogramma van Karl Meesters, concertorganisator en lifecoach die tijdens zijn twintiger jaren langzaamaan zijn zicht verloor, draait namelijk om de kracht van geluid. En Karl leert zijn reisgezel – Tijs Vanneste, Pommelien Thijs, Coely, Selah Sue, Raymond van het Groenewoud en Niels Destadsbader – telkens beter kennen aan de hand van muziek. Met zijn draagbare platenspeler legt hij, waar en wanneer hij maar wil, een favoriete plaat van de muzikant op als aanleiding voor een goed gesprek.
Hoe kom jij als nobele onbekende plots aan een eigen tv-programma op VRT 1?
“Ik heb als slechtziende al enkele jaren een eigen organisatie, ‘rien à voir’, waarmee ik concerten organiseer, met een speciale focus op geluidskwaliteit. Op een gegeven moment werd ik gecontacteerd door twee dames, Anouk Paeleman en Shana Listes, die met een idee zaten voor een tv-programma. Dat idee was een auditieve roadtrip waarbij geluid centraal zou staan. Daar hebben we dan over gebrainstormd. In eerste instantie sprak ik enkel vanuit mijn ervaring als concertorganisator en als slechtziende persoon, maar naargelang het concept groeide en vorm kreeg, werd het voor Anouk en Shana duidelijk dat ik de host moest worden van het programma. Zelf was ik ook enthousiast geworden om het op die manier vast te pakken natuurlijk. En zo geschiedde.”
“Meestal gaan mensen op reis om te ontspannen, bij mij lukt dat dus niet”
Je trekt met zes Belgische muzikanten naar het buitenland, waar jij als host een belangrijke functie had. Ik heb al één aflevering mogen bekijken en ik moet zeggen: je doet het uitstekend.
“Bedankt voor dat compliment, maar het feit dat ik het zo goed kon doen, heeft vooral te maken met de professionals van productiehuis Roses Are Blue, die ervoor hebben gezorgd dat ik maar een schakel was in een zeer geoliede ketting. Er werd van mij verwacht dat ik zoveel mogelijk mezelf zou zijn. Dat lukte wel. Verder zat het concept goed in elkaar. Ik nodigde de bekende muzikanten uit om stil te staan bij de schoonheid van geluid en muziek, en om al de rest los te laten. Verder was er nog een interessant element: enerzijds was ik reisleider, maar door mijn visuele beperking moest de muzikant mij ook begeleiden. We waren dus meteen afhankelijk van elkaar. Daar kroop al snel een bepaalde kwetsbaarheid in. Ik moest iemand fysiek vastpakken, waardoor ons contact vanaf de eerste seconde ook al lichamelijk was. Mijn gast ontdooide daardoor altijd meteen, wat dan weer heel goede gesprekken opleverde. Sowieso was het feit dat onze aandacht naar geluid en muziek ging een enorme trigger voor de muzikant die we meenamen op reis. Het was bijvoorbeeld dé reden waarom Raymond van het Groenewoud ja heeft gezegd.”
Je mocht naar zes fantastische bestemmingen reizen. Hoe was dat voor je?
“Eigenlijk was het een droomscenario. Normaal gezien is reizen voor mij vrij stressvol en niet zo aangenaam. Net omdat het zo complex voor me is. Ik ken niks in een nieuwe omgeving, ik moet dan alles vragen. Meestal gaan mensen op reis om te ontspannen, bij mij lukt dat dus niet. Het gevolg is dat ik als blinde persoon minder ben gaan reizen. En nu kon dat plots wel, dankzij dit tv-programma en dankzij de bekende muzikant als begeleider. Uiteindelijk waren het zes zeer bijzondere reizen, zes onvergetelijke ervaringen.”
Sta je open voor een tweede seizoen?
“Absoluut! Ik heb geleerd waar ik nog kan groeien en zou het fijn vinden om die kans te krijgen, om nog betere afleveringen te maken. Maar eerst moeten we afwachten hoe het programma in de huiskamer binnenkomt.”
‘Niks te zien’, elke donderdag om 20.35 uur op VRT 1.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier