Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen met hun budget in ‘Geld gezocht’: “Niet iedereen ging zomaar mee in ons verhaal”
Het leven wordt alsmaar duurder, dat voelen we allemaal. In het nieuwe VRT 1-programma ‘Geld gezocht’ helpen Kristel Verbeke en Kamal Kharmach zes gezinnen om financieel orde op zaken te stellen en hun dromen toch te realiseren.
In Zorgen voor mama ondersteunde Kristel Verbeke moeders die in armoede leven. Kamal Kharmach gaf bedrijven in moeilijkheden financieel advies in Andermans zaken. Nu helpen ze samen doorsnee gezinnen met hun geldzaken. Daarvoor zetten ze alle middelen in: ze vragen volledig inzicht in alle financiële documenten, in inkomsten en uitgaven. En ze gaan in het huis van elk gezin op zoek naar de verloren euro’s die het verschil kunnen maken. Camera’s in huis registreren de gewoonten van elk gezin, om precies te achterhalen waar elke cent naartoe gaat. Zo willen Kristel en Kamal de gezinnen helpen om zicht te krijgen op hun uitgaven en samen te bedenken hoe ze beter kunnen sparen voor hun grote droom.
Jullie waren allebei apart al met geldzaken bezig op tv. Dit lijkt dus een logische samenwerking.
Kristel: “Dat vonden wij ook! Toen we hoorden dat dit programma over doorsnee gezinnen zou gaan die op het einde van de maand niet rondkomen, was ik meteen verkocht. Kamal en ik zijn met zes gezinnen aan de slag gegaan en voelden meteen een impact. Ons advies werkt, en dat doet ons ook veel deugd.”
Het lijkt me dat – de inflatie en stijgende supermarkt- en energieprijzen indachtig – er veel nood is aan zo’n programma.
Kamal: “Dat is absoluut zo. Nogmaals, dit programma gaat over de doorsnee Vlaming. Specifiek een jonge alleenstaande vrouw die een appartement huurt maar moeilijk rondkomt, een jong koppel dat in het onderwijs werkt maar het einde van de maand niet haalt, een zelfstandige die in de problemen komt, … Het valt op dat de middenklasse kleiner wordt en steeds meer mensen het moeilijk krijgen om het hoofd boven water te houden. Wat dat betreft is Geld gezocht dus ongelooflijk relevant en herkenbaar.”
Ons advies werkt, en dat doet ons ook veel deugd”
Hoe gaan jullie te werk? Hoe zorgen jullie dat er bij die gezinnen geld overblijft op het einde van de maand?
Kristel: “Wij zwaaien niet met een toverstaf om alles op te lossen. De oplossing moet vanuit de gezinnen zelf komen. Wij geven alleen aan waar er geld te rapen valt. Bijvoorbeeld bij een goedkopere verzekering of telecomcontract, of bij andere supermarktgewoontes. Dat geeft ook wel wat weerstand; niet iedereen ging zomaar mee in ons verhaal. We hebben sommige deelnemers echt moeten overtuigen. Maar we hebben hele mooie resultaten geboekt.”
Kamal: “Bij iemand in armoede zit er meestal een probleem aan de inkomenszijde, maar bij de gezinnen in ons programma ging het vooral over de uitgaven. Iedereen denkt te weten waar hij of zij geld aan uitgeeft, maar dat klopt niet altijd. Wij hebben geprobeerd om de uitgaven te optimaliseren, zodat er meer financiële ademruimte komt. Dat was niet altijd makkelijk, omdat een besparing ook kan gaan over zakgeld voor een kind. Dan komt er ook wat teleurstelling bij kijken.”
De prijzen in de supermarkt blijven hoog, er is nog steeds een hoge inflatie. Zijn jullie bezorgd over de toekomst?
Kristel: “Mensen die het al moeilijk hadden, hebben het nu nog steeds moeilijk – of nog moeilijker. Maar ik weiger aan doemdenken te doen. Het is gezond dat iedereen zijn eigen financiële basis eens bekijkt: wat komt er binnen en wat geven we uit? En dat we eens nadenken over wat we allemaal willen. Iedereen wil een leuk huis, een toffe vakantie, overal worden we geconfronteerd met mooie dingen. Maar moeten we dat allemaal wel willen? We moeten misschien iets meer de tering naar de nering zetten.”
Kamal: “Ik ben iets minder optimistisch over de toekomst. Ik let meer op de economische wetmatigheden. Basiswiskunde is het eigenlijk: als de levensduurte stijgt en de lonen niet navenant stijgen, dan kun je minder kopen dan vorig jaar. Dat is nu aan het gebeuren. Bovendien loopt het economisch ook niet zo goed, met behoorlijk wat jobverlies. Het is nu belangrijker dan ooit dat we daarbij stilstaan.”
Geef dan snel maar eens wat goede bespaartips.
Kamal: “Traag rijden is niet alleen goed om flitsboetes te vermijden, maar je bespaart er ook veel geld mee. In de supermarkt kijk je best naar kiloprijzen in plaats van naar de nominale getallen. En check je verzekeringen: als je weinig kilometers rijdt, is een kilometerverzekering vaak voordeliger. En na twee tot vier jaar is een omniumverzekering vaak zinloos. Soms gaan we het te ver zoeken, maar er is veel winst te behalen als je op de kleine dingen let.”
‘Geld gezocht’, elke woensdag om 20.45 uur op VRT 1.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier