Mel Meliciousss: “Ik vind mijn job helemaal niet zondig”
Met honderdduizenden volgers op sociale media en een biografie die gretig aftrek vindt (en binnenkort in derde druk gaat), rijgt Mel Meliciousss, Vlaanderens bekendste sekswerker, de succesjes aan elkaar.
Anderhalf uur met Mel Meliciousss (29) kost normaal gezien wel wat, maar voor mij – en voornamelijk voor deze Ontbijtbabbel – wilde de sympathieke Kempense wel een uitzondering maken. En zo tref ik Mel ergens op een rooftop in Zandhoven, waar de koffiekoeken – ooit een hardnekkige verslaving van Mel – klaar staan. We gaan maar meteen van start, want time is money. “Het zijn drukke tijden want iedereen heeft net z’n vakantiegeld gekregen. Bovendien zijn er dankzij het EK voetbal heel wat frustratierukkers, wat ook weer goed is voor mijn business.”
Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?
“Volgeboekt. (lacht) Ik werk bijna elke dag. Het fijnst is wanneer een klant me voor drie uurtjes in de sauna boekt. Dat is een ideale zondag.”
Met wie zou jij graag een zondag doorbrengen?
“(denkt lang na) Met Kamal Kharmach. Ik ben fan van zijn humor, en hij lijkt me ook een toffe mens. Hij komt heel sympathiek en eerlijk over. En hij is niet vies van zelfspot; daar hou ik ook wel van. Een coole zondag zou dat zijn, al vermoed ik dat zijn vrouw dat niet oké zou vinden.”
Ik vraag elke week naar de zondes van mijn gesprekspartner. Zie jij jouw werk als een zonde?
“Nee, ik vind mijn job helemaal niet zondig. Alles gebeurt toch met wederzijdse toestemming. Mijn grote zonde was mijn koffiekoekenverslaving, maar daar ben ik vanaf. Ik had mijn liefde voor koffiekoeken geuit in mijn boek, waarna plots iedereen koffiekoeken voor me meebracht. Sindsdien heb ik er genoeg van.”
Je boek ‘Naakt’ scoort erg goed. Je praat erin openlijk over je jeugd, over seksueel misbruik en het falen van de maatschappij. Hoe moeilijk was het om je verhaal te delen?
“Dat was behoorlijk heftig, maar ik was erop gebrand om slachtoffers van seksueel geweld een stem te geven. Eigenlijk droomde ik op mijn 16de al van een eigen boek. Ik ben op die leeftijd van huis weggegaan en ben toen op aanraden van een therapeut gaan schrijven als traumaverwerking. Dat heb ik drie of vier jaar lang gedaan. Na mijn coming-out als sekswerker twee jaar geleden, dat toen insloeg als een bom, werd ik gecontacteerd door mijn uitgeverij. Ik heb het schrijven toen weer opgepikt. Kort nadat het boek uitkwam, dacht ik: wat heb ik nu gedaan? Heel veel mensen kwamen hun traumaverhalen bij mij dumpen. Omdat ik dat meisje met het trauma was. Op zich was dat natuurlijk heel mooi, die openheid, maar ik vond het ook erg zwaar. Maar het boek heeft in ieder geval impact; het heeft bereikt wat het moest bereiken, en dat is erkenning voor slachtoffers van seksueel geweld en een sneer naar de maatschappij die oogkleppen opzet. Want er is nog heel veel ‘victim blaming’ in de wereld.”
Denk je dat er een link is tussen het misbruik in je jeugd en je job?
“Ik denk het wel. Als 16-jarige had ik het gevoel dat ik alleen maar graag gezien werd als ik seksuele handelingen uitvoerde. Bovendien had ik onderdak nodig, en in ruil gaf ik seks. Dat is toen een overlevingsmechanisme geworden, al besefte ik dat toen niet. Op een bepaald moment had ik onderdak en toch kon ik het niet laten om dingen te blijven doen met jongens. Dankzij therapie ben ik erachter gekomen dat je op twee manieren kunt reageren op seksuele agressie in je jeugd: je kunt een afkeer ontwikkelen of het omgekeerde. Ik werd hyperseksueel. Seks werd een verslaving; ik had er geen controle over. Het sekswerk waar ik later in gerold ben, heeft me geheeld. Daar heb ik mijn controle teruggevonden. Ik was plots de baas, ik besliste over mijn seksualiteit.”
“Het sekswerk heeft me geheeld”
Je bent zeer actief op sociale media, met name TikTok, waar je ook aan seksuele opvoeding doet. Hoe belangrijk is dat aspect voor je?
“Even ter verduidelijking: ik geef ook seksuele opvoeding op school. Scholen kunnen mij boeken en deden dat tot voor kort ook vaak. Vorig jaar heb ik nog twintig klassen gedaan, dit jaar maar twee. Omdat scholen niet meer verplicht zijn om seksuele opvoeding te geven. Dat is natuurlijk vreselijk. Daarom vind ik die video’s op TikTok zo belangrijk. Ik zeg daarmee: leer aub uit mijn stommiteiten. Want ik heb alles meegemaakt. Een ongewenste zwangerschap, onenightstands, een soa, grensoverschrijdend gedrag. Ik wou dat ik op mijn 16de al die informatie zo makkelijk had kunnen krijgen.”
Je bent ook een voorvechter van rechten voor sekswerkers. Hoe zit het daarmee in België?
“De laatste jaren heeft Utsopi, de unie van sekswerkers in België, heel wat bereikt. De decriminalisering van het beroep bijvoorbeeld, en ook van derde partijen als boekhouders, chauffeurs en uitbaters. Vroeger werd sekswerk dus gedoogd, maar konden wij geen boekhouder vinden omdat het voor boekhouders illegaal was om ons te helpen. Daar is een einde aan gekomen. België is zelfs het eerste land ter wereld met een arbeidsreglement voor sekswerkers. Om zo pooierschap, uitbuiting en mensenhandel tegen te gaan. Toch zijn er nog steeds heel wat sekswerkers die geen verzekering krijgen en bij banken worden geweigerd, omdat wij veel met cash geld werken. Die discriminatie bestaat nog steeds, al is Utsopi daar ook mee bezig.”
Even wat luchtiger nu: heb je ook nog tijd voor vakantie?
“In de zomermaanden blijf ik liever in België, al is het bouwverlof niet de meest lucratieve periode. Ik ga af en toe een dagje naar zee, maar meer vakantie neem ik niet. Vorig jaar ben ik wel op reis gegaan, voor het eerst alleen. Ik ben in mijn auto gesprongen en ben naar Chesterfield gereden, voor een meet & greet met Rebecca Goodwin, een Britse pornogriet die met OnlyFans miljonair is geworden. Ze is altijd mijn inspiratie geweest; dankzij haar ben ik naar buiten gekomen met het feit dat ik sekswerker ben. En dankzij haar weet ik dat dat niks is om me voor te schamen.”
‘Naakt’ (Uitgeverij Vrijdag) van Mel Meliciousss is te koop bij de boekhandel en online.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier