Ontbijtweetjes: dit gebeurde op een zondag in februari…

Zondag 9 februari 1964 : de Beatles veroveren Amerika

Zestig jaar geleden, op 7 februari, zetten de vier Beatles John, Paul, George en 
Ringo voor het eerst voet op Amerikaanse grond, om er twee dagen later een ­iconisch tv-optreden te geven tijdens de Ed Sullivan Show. Meer dan 70 miljoen mensen kijken ernaar en het lukt hen nauwelijks om iets te verstaan van Sullivans introductie, die volledig overstemd wordt door meisjesgegil.

© Getty Images

Zondag 12 februari 1809: de (geboorte)dag van Darwin

Op 12 februari vieren humanisten Darwindag, de geboortedag van de Britse 
wetenschapper Charles Darwin, grondlegger van de evolutietheorie. In 1859 
stelt hij zijn meesterwerk De oorsprong der soorten aan de wereld voor, waarin hij beschrijft hoe levende wezens door geleidelijke evolutie zijn ontstaan en aantoont dat de mens een diersoort is. Het is een revolutionaire theorie in een tijd waarin de overtuiging heerst dat de mens geschapen is door God en dus een boven de natuur staande levensvorm is. De stelling van Darwin is overigens nog steeds omstreden. Zo ontkennen scholen in de Amerikaanse Bible Belt de evolutietheorie en onderwijzen ze enkel het creationisme.

© Belga

Zondag 1 februari: het Nipplegate-schandaal

Tijdens de halftime show van de Super Bowl scheurt Justin Timberlake met een al dan niet zo bedoelde dans­move het korset van Janet Jackson kapot. ­Resultaat? Eén ontblote borst en honderd miljoen gechoqueerde Amerikanen. Het incident beroert nog steeds. Zo zoomt de recente documentaire Malfunction: The Dressing Down of Janet Jackson in op 
hoe vooral zij de prijs betaalde. Zo wer-
den haar videoclips daarna niet meer 
uitgezonden en werd haar de toegang 
tot de Grammy Awards ontzegd.

© Getty Images

Zondag 11 februari 1990: Nelson Mandela wordt 
vrijgelaten

Na 27 jaar gevangenschap wordt Nelson Mandela in Zuid-Afrika vrijgelaten. Als prominent figuur van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en oprichter van de gewapende afsplitsing verzette hij zich tegen de apartheid, een racistisch systeem waarbij de zwarte bevolking ernstig gediscrimineerd werd, ingevoerd in 1948. Na de afschaffing van de apartheid wordt Mandela vrijgelaten, drie jaar later krijgt hij de Nobelprijs voor de Vrede, nog een jaar later schopt hij het tot president.

© Getty Images

Zondag 14 februari 496: Valentijn wordt heilig verklaard

In de derde eeuw na Christus wordt een keizerlijke wet uitgevaardigd die het jonge mannen verbiedt om in het huwelijk te treden. Vrijgezellen zouden immers bereid zijn om te sterven op het slagveld. Valentijn is dan priester in Rome en een onverbeterlijke romanticus die in het ­geheim jonge koppeltjes huwt. Wanneer 
de keizer dat ontdekt, wordt Valentijn 
gemarteld en onthoofd. Later zou hij heilig worden verklaard door Paus Gelasius.

(tekst Astrid Van der Schueren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier