Ruth Becquart over ‘Julie zwijgt’, de Belgische inzending voor de Oscars: “Ik denk dat deze film jong en oud kan charmeren”
Aanstaande woensdag komt ‘Julie zwijgt’, de Belgische inzending voor de Oscars van 2025, naar de Belgische bioscoopzalen. Een spannend moment voor heel de cast en crew, en in het bijzonder voor Ruth Becquart die de film mee schreef en er een rol in vertolkt. “Deze film heeft me goed gedaan; ik ben oprecht dankbaar voor de levenslessen die ‘Julie zwijgt’ me geboden heeft.”
Julie zwijgt is behalve de officiële Belgische inzending voor de Academy Awards ook het debuut van de Brusselse regisseur Leonardo van Dijl, die met zijn eerste langspeelfilm een bijzonder en intiem portret van een hedendaagse heldin aflevert. Julie zwijgt gaat over een jonge belofte bij een tennisclub, wier leven volledig in het teken staat van sport. Wanneer de coach die haar naar de top brengt plotseling geschorst wordt, start de club een onderzoek. Alle spelers worden gevraagd om hun ervaringen te delen. Maar Julie zwijgt.
Ruth, hoe spannend is de aanloop naar zo’n première?
“Ik kijk er vooral heel erg naar uit. Ik heb er vertrouwen in dat deze film zijn weg zal vinden naar het publiek, net omdat het zo’n prachtige, ontroerende prent is.”
Hoe ben jij in deze film beland, eerst als co-schrijver en dan als actrice?
“Eigenlijk was het niet de bedoeling dat ik zelf ging acteren, maar twee maanden voor de tournage belde Leonardo me om te vragen of ik de moeder van Julie wilde spelen. Ik zat net in de auto toen ik dat telefoontje kreeg. Ik ben dan even op de pechstrook gaan staan om te juichen. Een heel leuk cadeau! En wat het schrijven betreft: Leo was op zoek naar een vrouwelijke co-scenarist. Via Gilles Coulier van productiehuis De Wereldvrede kwam ik met hem in contact. Het klikte onmiddellijk. Ik voelde dat hij het verhaal al helemaal in zich had zitten. Het was mijn taak om dat verhaal eruit te krijgen en te beschermen, wat ik met heel veel overgave heb gedaan.”
Hoe moeilijk is het om een film te maken over iemand die liever zwijgt?
“Dit klinkt misschien wat spiritueel, maar Julie bestond al in Leo’s brein; we moesten gewoon naar haar luisteren. Dat is tegelijkertijd de missie van de film: leren luisteren naar iemand die stil is. Want stilte is een taal als ze gehoord wordt. Op een bepaald moment is iedereen een keer Julie in zijn of haar leven. Er is namelijk altijd wel een fase in het leven waarin je worstelt, of je schaamt, of de woorden niet vindt. Net daarom is dit zo’n herkenbare film. En een heel belangrijke, want met dit verhaal willen we alle Julies van de wereld een kans geven om vollebak te leven.”
Stilte is een taal als ze gehoord wordt”
‘Julie zwijgt’ wordt meteen de Belgische inzending voor de Oscars 2025. Wat denk je daarvan?
“Ik ben daar heel nederig in. Natuurlijk is dat een fantastisch gegeven, maar momenteel is niemand daarmee bezig. We doen alles stap voor stap. Eerst hebben we heel hard gewerkt aan het scenario, dan aan het filmen, daarna aan de montage en nu volgt de première. Daar concentreren we ons nu op. We hopen dat heel veel mensen naar de bioscoop zullen gaan; dat is de volgende stap. En daarna kunnen we misschien dromen van een Oscar. Maar nu nog niet.”
Denk je dat de film een groot publiek zal aanspreken?
“Ik denk dat deze film jong en oud kan charmeren. Ik voelde dat al tijdens een aantal visies met publiek.”
‘Julie zwijgt’ speelt zich af in de tenniswereld. Kende jij iets van tennis?
“Ik heb nog nooit in mijn leven een tennisracket in mijn handen gehad. (lacht). Maar ik deel Leo’s fascinatie voor topsport wel. De metafoor van die arena, het is bijna een uitvergroting van het echte leven. Met talent, inzet, passie, plezier, blessures. Het is geweldig om daar een hoofdpersonage in te kunnen zetten.”
‘Julie zwijgt’, vanaf woensdag in de bioscoop.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier