In de lockdown is Walter Grootaers nummers beginnen bewerken: “Ik wou onze taal namelijk laten rocken – wat nog niet zo makkelijk is, omdat we een behoorlijk vierkante taal hebben.” (foto Dirk Leunis)

Walter Grootaers brengt nieuw album én autobiografie uit: “Hoop dat ik begin 2025 weer kan zingen”

Over een viertal maanden wordt Walter Grootaers 70 en de opper-Kreuner viert dat al vroegtijdig met een nieuw album en een forse autobiografie van bijna driehonderd pagina’s waarin zijn leven en carrière uitvoerig worden belicht. “Het zijn spannende tijden. Ik ben heel benieuwd hoe de plaat en het boek worden ontvangen.”

Walter Grootaers (69) heeft al een wonderlijk leven achter rug. Sinds 1978 is hij de frontman van De Kreuners, Vlaanderens populairste rockgroep aller tijden. Maar daarnaast presenteerde hij ook talrijke tv-programma’s en was hij actief in de politiek. Walter is een stuk Vlaams erfgoed, en nog steeds één brok levensplezier, al spaarde het leven hem niet. Vorig jaar werd hij getroffen door leverkanker, een ziekte die hij overwon. In zijn autobiografie, Geen Zonde Van De Tijd, vertelt hij vrijuit, oprecht en met gevoel voor humor over alles wat in zijn verbazingwekkende loopbaan en leven op zijn pad gekomen is.

Vrijdag is niet alleen je autobiografie uitgekomen, ook je nieuwe album ‘Optimisten Blues’. Mag ik die plaat samenvatten als een verzameling van je favoriete liedjes in een Nederlandstalig jasje?

“Het zijn niet per se mijn favoriete nummers aller tijden, maar wel nummers die altijd mijn aandacht hebben getrokken. Zoals Far Far Away van Slade, dat ik als Ver weg heb vertaald. Toen dat nummer een jaar of veertig geleden uitkwam, was ik gefascineerd door de tekst. In de lockdown ben ik zulke nummers gaan bewerken – want het zijn geen letterlijke vertalingen. Dat heb ik trouwens altijd gedaan: in de jaren 70 en 80 deed ik het puur voor mezelf, vooral om te zien hoe die nummers zouden klinken in het Nederlands. Ik wou onze taal namelijk laten rocken – wat nog niet zo makkelijk is, omdat we een behoorlijk vierkante taal hebben. Maar het lukte toen en het lukte nu opnieuw.”

“Mijn biografie maakt duidelijk hoe ik in elkaar zit en waarom ik de dingen doe die ik doe”

“Samen met Axl Peleman heb ik in de lockdown dagen doorgebracht bij mij thuis, nummers van onder anderen The Pretenders, Warren Zevon en Aznavour vertalend. Pas een jaar later stelde Axl voor om die nummers toch een keertje op te nemen in de studio. Dat was vlak voor mijn ziekte begon door te wegen op mijn stem. Uiteindelijk hebben we acht nummers kunnen puren uit die sessies en hebben we een hoop uitstekende muzikanten opgetrommeld om bij te dragen aan het album, waaronder Ruben Block, Mario Goossens, Stef Kamil Carlens, Joost Zweegers en David Poltrock.”

Is het de bedoeling om met dit album op tournee te gaan?

“Nee, voorlopig gaan we niet live spelen. Het is in de eerste plaats een onmogelijke zaak om al die topmuzikanten bij elkaar te krijgen. Bovendien is mijn stem nog niet goed genoeg. Door de kanker en de therapie die toch een jaar heeft aangesleept, ben ik fysiek nog niet in orde. Daar werk ik momenteel wel aan in de fitness. Maar ook mijn stem heeft wat meer tijd nodig. Ik hoop dat ik tegen februari of maart van volgend jaar weer kan zingen. Dan kunnen we met De Kreuners misschien nog optreden in de zomer of het najaar van 2025.”

Samen met het album is ook je autobiografie uitgekomen. Je dacht: ik word 70 en dit is het uitgelezen moment?

“Ik heb in de afgelopen vijftien jaar wel vaker de vraag van een uitgeverij gekregen om een autobiografie te schrijven, maar ik maakte me er altijd vanaf met de grap: niet zolang mijn kinderen nog leven. Ik vroeg me ook altijd af wie daarin geïnteresseerd zou zijn. Maar begin dit jaar kwam opnieuw de vraag en ben ik overstag gegaan. Ik heb gewerkt met een ghostwriter, Thijs Delrue, met wie het ongelooflijk goed klikte. En na een paar maanden was het hele boek ingeblikt. Ik ben zelf heel tevreden met het resultaat, omdat het duidelijk maakt hoe ik in elkaar zit en waarom ik de dingen doe die ik doe. Waarom ik in mijn eigen taal ben beginnen zingen bijvoorbeeld.”

Als je er zelf door bladert, denk je dan: het is een interessant leven geweest?

“Een interessant leven weet ik niet. Het is wel mijn leven geweest. Ik heb me geamuseerd, maar ook keihard gewerkt. En ik heb altijd alles met heel veel overtuiging gedaan. Ik ben blijven doorgaan omdat ik geloofde in wat ik deed. En ik niet alleen natuurlijk. Er zijn heel veel belangrijke mensen de revue gepasseerd in mijn leven en carrière.”

Het album ‘Optimisten Blues’ en de autobiografie ‘Geen Zonde Van De Tijd’ zijn sinds vrijdag beschikbaar (op de streamingplatformen en in de boekhandels).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier