Faroek Özgünes: “Ik heb maar één taak op zondag: naar de bakker gaan”
Van maandag tot vrijdag slalomt Faroek Özgünes tussen de moorden en andere misdaden, maar in het weekend kickt de sympathieke justitieverslaggever af van deadlines en werkdruk. “Ik koester de kalme momenten en geniet op zaterdag en zondag van thuis te zijn. Al lukt dat natuurlijk niet altijd. Pleegt morgen iemand een aanslag, zie ik mijn bed een hele week niet.”
Voormalig nieuwsanker en huidig gerechtsspecialist Faroek Özgünes oogt ontspannen tijdens ons ontbijt, maar zijn innerlijke speurhond kwispelt er enthousiast op los. Aanstaande dinsdag keert de tv-maker namelijk terug met het opsporingsprogramma Faroek Live, waarin hij in een rechtstreekse uitzending een beroep doet op zijn kijkers om misdaden op te lossen. “Politie en parket zijn zeer blij met dit programma, want vorig jaar haalden we een ophelderingspercentage van 42 procent. Onze hulp komt dus echt van pas.”
De eerste reeks van Faroek Live bleek een succes. Waar ligt de aantrekkingskracht?
Een programma als Faroek Live creëert een hoge betrokkenheid bij de kijkers. Zij helpen mee om misdrijven op te lossen. Dat vinden veel mensen een interessant idee. We richten ons tijdens zo’n uitzending dan ook rechtstreeks tot het publiek. Bel nu, want de politie staat klaar. Dat is het idee. En we werken zeer direct: we kunnen meteen meegeven hoeveel tips er al zijn binnengekomen. Het programma is een interactieve schakel tussen politie en publiek.
Faroek Live komt – uiteraard – live op de buis. Blijft dat live-gegeven spannend, zelfs voor een ervaren rot?
Ik heb lang genoeg het nieuws gepresenteerd om te weten dat live tv verkeerd kan gaan en daardoor altijd spannend blijft.
Je wordt als gerechtsspecialist geconfronteerd met de gruwelijkste misdaden. Neem je je werk wel eens mee naar huis?
Nee. Dat is een professionele knop die je moet kunnen omdraaien, net zoals een spoedarts dat doet. Natuurlijk denk ik er thuis wel eens over na, zeker omdat bepaalde zaken – zoals een kasteelmoord of parachutemoord – behoorlijk lang in de schijnwerpers staan en je er dus constant aan herinnerd wordt. Als gerechtsverslaggever leer je sowieso de slechtste kant van de mens kennen.
Hoe ziet een doorsnee weekend er voor jou uit?
Mijn werkweek is altijd vrij heftig, waardoor het weekend voor mij niet het moment is om nog allerlei dingen te gaan doen en te beleven. Het weekend is mijn rustmoment, een moment om te bekomen van een zware week. Al stopt het werk eigenlijk nooit. Farid ‘le Fou’ overleed vorig weekend, dan moet ik daar nog iets over vertellen in radio- en tv-nieuwsuitzendingen. Net daarom probeer ik de kalme momenten te koesteren.
Naar ’t schijnt heb je groene vingers.
Dat is ietwat overdreven, maar ik heb een grote tuin die ik zelf onderhoud. Maar het is heus niet zo dat ik elk weekend een tuinzaak bezoek of dat mijn gazon tot in de perfectie gemillimeterd is.
Voor heel wat tv-kijkers is de zondagavond heilig. Kijk jij veel televisie? Of ben je eerder een Netflixer?
Ik kijk lineair naar nieuwsprogramma’s en neem andere programma’s vaak op om later te bekijken. Ik had ook een abonnement op Netflix, maar zat op een gegeven moment wel door de catalogus heen. Ik heb mijn abonnement nu wel opnieuw geactiveerd, voornamelijk voor de kinderen. Wat ik meestal doe op zondag is lezen. Vooral non-fictie. Geen romans, de werkelijkheid is al bizar genoeg.
Uitgebreid ontbijten, vind je dat belangrijk?
Absoluut! Al is dat op zondag meer een brunch. Sowieso vind ik het ook tijdens de werkweek belangrijk om samen te eten met het gezin. En op zondag mag alles dan heel uitgebreid. Mijn vrouw kookt gelukkig heel graag. Ik heb op zondag overigens maar één taak: naar de bakker gaan. En als de rij lang is, lees ik De Zondag tot ik aan de beurt ben. (lacht) (Sebastiaan Bedaux)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier