Feestje bouwen? Laat ook je portemonnee mee genieten met de tips van onze budgetexperte

Af en toe een feestje bouwen, wie heeft daar wat op tegen? Zeker nu het weer kan en mag. Er zijn volgens onze budgetexpert Sara Van Wesenbeeck twee belangrijke stelregels voor feesten: ‘Vier het leven, feest!’ En: ‘Of je nu een klein of groot feest geeft, er is altijd een mogelijkheid om te besparen, zonder dat het plezier eronder hoeft te lijden’. Met deze tien tips geef je memorabele feesten zonder (budget)kater achteraf.

1. Leg de lat niet te hoog

We denken te snel dat, als we minder geld uitgeven, het feest minder leuk zal zijn en dat we moeten inboeten op plezier. Niets is minder waar. Wees creatief, houd het redelijk. Samenzijn, gezelligheid, bijpraten, lekker eten: dat is waar het eigenlijk om draait.

2. Leg vooraf een budget vast

Doe dit eventueel ook voor elk onderdeel van het feest apart, zoals een budget voor eten, kleding, bloemen, dessert, huur van een partyruimte…

3. Weg met regels!

Alles wat voorgeschreven is en wat iedereen doet ‘omdat het nu eenmaal zo hoort’ kost jou geld. Voor een communiefeest bijvoorbeeld verleg je voortaan de focus van ‘wat willen volwassenen?’ naar ‘wat wil mijn kind?’. Vraag je kind wat het graag wil eten. Als het pannenkoeken wil, serveer dan pannenkoeken. Of stoemp met worst. Gezellig lekker (en een pak goedkoper dan de voorgeschreven ‘moetjes’).

4. Bespaar op de locatie

Geef het feest bij jou thuis, of in de tuin, of vraag aan buren of vrienden of je hun tuin of tuinhuis kunt gebruiken. Zo bespaar je meteen veel geld.

5. Combineer feestje

Zijn je partner en jij in dezelfde maand jarig? Of vieren je dochter en de zoon van je broer dit jaar hun communie- of lentefeest? Geef dan een gezamenlijk feest.

Heb je iets groots te vieren? Dan is het altijd slim om deze grote uitgave in je jaarbudget te voorzien. Begin er nu al voor te sparen

6. Bespaar op je aankopen

Plan je feest lang van tevoren, dan heb je tijd om een budgetvriendelijk (maar daardoor niet minder feestelijk) menu en boodschappenlijst op te stellen. Kies voor eenvoudige ingrediënten, want alles wat exquise is, kost stukken meer. Koop niet te veel verschillende soorten (alcoholische) drank. Koop het eten en de producten die je nodig hebt als ze in de aanbieding zijn, of bij de goedkoopste winkel. Kies voor huismerken.

7. Wees creatief

Op zoek naar een feestelijke outfit? Koop hem tweedehands. Een romantisch kapsel voor je lange haar? Kijk op YouTube voor inspiratie op en oefen vooraf. Ook decoratie hoeft niet veel geld te kosten: (her)gebruik wat je nog hebt, zet boeketten met weidebloemen op de tafels of maak de feestversiering zelf.

8. Kook zelf

Op het internet zijn heel wat goedkope, makkelijke én feestelijke recepten te vinden.

9. Ga na wat je van anderen kan lenen

Tafels en stoelen, borden, bestek en glazen kan je misschien wel bij de buren gaan lenen. In ruil nodig je hen uit op het feest.

10. Ook entertainment kan goedkoper

Organiseer zelf een quiz, richt met enkele muzikanten of zangers uit je familie een gelegenheidsband op, zing karaoke (via YouTube), zorg voor oude spellen zoals sjoelen en koekhappen. Op het internet vind je nog meer leuke en gratis ideeën.

 

Schrijf nu in voor meer (gratis) budgettips op www.barkingdogs.be, ‘mijn portemonnee’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier