Ga feesten zonder zorgen
Tijdens de feesten eten en smullen we er op los. Iets wat ons lichaam meestal niet gewend is, en dat laat zich soms voelen. Zo kunnen we last krijgen van onze darmen. Het is dus belangrijk om onze darmbacteriën in opperbeste conditie te houden.
Je darmen alleen al bevatten wel honderd miljard bacteriën. Welke soorten er in je darmen zitten, is bij iedereen anders. Maar belangrijk om weten: sowieso hebben ze een grote invloed op je brein. Je brein en je darmen communiceren immers voortdurend met elkaar, via zenuwprikkels en via in het bloed circulerende hormonen. De nervus vagus speelt hierin een hoofdrol, hij is de snelweg van onze darmen naar onze hersenen. Dit verklaart ook waarom je dus buikpijn kan hebben als je nerveus of gestrest bent voor je volgende examen of een jobinterview. Stress remt de activiteit van de nervus vagus af en zorgt voor een minder goede spijsvertering. Met de juiste ademhaling, yoga en voeding kan je de nervus vagus ondersteunen.
Variatie is belangrijk
Een andere factor zijn onze darmbacteriën, waar we dus maar beter goede vriendjes mee blijven. Dat doe je door een grote variatie aan onbewerkte voeding te eten, maar ook door voldoende vezels te eten. Een balans tussen goede en slechte bacteriën is immers belangrijk voor een goede spijsvertering en zorgt ook voor minder ontstekingen. Hoe meer bacteriesoorten, hoe beter, en die krijg je door gevarieerd te eten. Zet variatie dus op nummer één op je to do-lijstje. Groenten en fruit staan op nummer twee omdat ze rijk zijn aan vezels die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Door het eten van deze vezels creëer je immers twee gezonde vetzuren, die ons lichaam veel energie geven.
Het geheim van vezels
Wist je trouwens dat er twee vormen van voedingsvezels zijn? Oplosbare en niet-oplosbare. Ze zijn beide belangrijk en hebben elk hun eigen functie in je lichaam.
De niet-oplosbare (niet-fermenteerbare) vezels zorgen voor volume en werken als een spons. Ze prikkelen je darmen zodat die hun kneedwerk kunnen doen. Ze nemen ook veel vocht op. Dat is belangrijk om verstopping te voorkomen en om je darmen schoon te houden. Deze vezels worden niet afgebroken in je darmen, ze verlaten je lichaam onveranderd. Voldoende water drinken is dus een must!
“Hoe meer bacteriesoorten, hoe beter, en die krijg je door gevarieerd te eten”
De oplosbare (fermenteerbare) vezels zijn complexe suikers die wel oplosbaar zijn. Ze zijn onmisbaar, want ze zorgen voor de voeding die je gezonde darmbacteriën nodig hebben. Ze worden in je dikke darm afgebroken en stimuleren ook je darmbeweging. Ze zijn zachter voor je darmen en worden ook prebiotica genoemd (niet te verwarren met probiotica). Deze vezels zijn goed voor je immuunsysteem en zorgen ervoor dat ziekten minder kans krijgen.
Versterk je immuunsysteem
Je immuunsysteem bestaat uit je lymfeklieren, je amandelen, je milt, je beenmerg en je thymusklier. Deze thymusklier of zwezerik speelt daarbij een hoofdrol. Hij is zacht, driehoekig en ligt voor en net hoger dan je hart. Hij zit achter je borstbeen, precies in het midden.
De thymus speelt dus een grote rol in je afweersysteem, de witte bloedcellen bestrijden de infecties. Wanneer je thymus actief is, zul je veel levensenergie hebben. Is hij zwak, dan zal je vitaliteit afnemen en zul je dikwijls ziek zijn. Tappen of kloppen is een veelgebruikte methode om je thymusklier te activeren. Door met de toppen van je vingers te tappen op de thymus zal hij sterker worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier