Vandaag ‘vieren’ we Wereld Gastro-enterologie Dag: Musea rond gezonde voeding

Proficiat aan al wie zijn brood verdient aan maagbreuken, maagzweren en meer van dat. Vandaag is jouw dag (wat gaan ze nog allemaal uitvinden). Stress en slechte voedingsgewoontes liggen vaak aan de grondslag van dat soort aandoeningen. Ideaal moment om enkele gezonde voedingsmusea te tippen.

1. West-Vlaanderen – Vijf eeuwen zuivelverwerking

Schoolmelk De Jonghe uit Blankenberge leverde jarenlang melk aan honderden scholen in Vlaanderen. De zaakvoerder bouwde tegelijkertijd en in alle rust zijn tweede droom uit, een zuivelmuseum dat vijf eeuwen zuivelverwerking overspant. Het museum op de eerste verdieping staat vol boterkarnen, melkflessen en kaaspersen. Je ziet er uit de eerste hand hoe de mens omgaat met wat de koe voortbrengt. Uit het hele museum spreekt de liefde van de zaakvoerder voor zijn product. Open op afspraak via info@zuivelmuseum.be.

Info: www.zuivelmuseum.be

2. Oost-Vlaanderen – Dagelijks streekgerecht

Vlakbij de open stadshal op het Emile Braunplein in hartje Gent bevindt zich het Promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten. In de winkel worden niet minder dan 175 Oost-Vlaamse streekproducten verkocht. Het restaurant serveert dagelijks (niet op maandag) een ander streekgerecht.

Info: www.grootvleeshuis.be

3. Vlaams-Brabant – Verhaal van het witloof

Begin 19de eeuw ontdekte de directeur van de Brusselse Kruidtuin dat er in een champignonkelder een wit kropje groeide uit een witloofwortel. Het witte loof vond al snel de weg naar ons bord. De vruchtbare grond in Kampenhout en omgeving was ideaal voor de teelt van het wintergewas. Hoewel de hydrocultuur heeft overgenomen, vind je nog steeds traditionele grondtelers. In cultuur- en beleefcentrum De Krop in Kampenhout bevindt zich het Witloofmuseum. Telers vertellen er hun verhaal. Er is een onderzoekslabo en je komt te weten hoe de veiling werkt. Het museum is gratis toegankelijk.

Info: www.kampenhout.be/witloofmuseum

4. Antwerpen – Recht uit de grond

Sint-Katelijne-Waver is het middelpunt van de groentestreek. In de historische midzeelhoeve en op de moestuinen rondom bevindt zich groentemuseum ’t Grom. Je maakt er kennis met ons groentenerfgoed. Kinderen die er hun verjaardagsfeestje organiseren kunnen er hun eigen groentepizza ontwerpen. Campers zijn hier ook welkom. Breng zeker ook een bezoek aan de bistro.

Info: www.tgrom.be

5. Limburg – Het Loonse fruit

Borgloon was in de eerste helft van de 20ste eeuw het middelpunt van de stroopproductie. De laatste fabriek trok de stekker eruit in 1988. Na bescherming van dit industriële erfgoed is er opnieuw leven in het monument. In De Stroopfabriek wordt op een ambachtelijke manier stroop geproduceerd. In het belevingscentrum ontdek je hoe een ontluikend Loons vruchtje het uiteindelijk tot streekproduct schopt. Het zwevend pad boven de oude persen is behoorlijk indrukwekkend. Kinderen kunnen op het parcours opdrachtjes vervullen.

Info: www.stroopfabriek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier