Gstaad, het neusje van de zalm voor wintersporters
Het Zwitserse Gstaad is ongetwijfeld een van de meest mondaine wintersportoorden ter wereld. Maar het charmante bergdorpje is niet alleen chic, Gstaad is ook lekker, gezellig, sportief uitdagend en verrassend interessant.
Diep verscholen tussen de eindeloze witte Alpenpieken van Zwitserland ligt een klein dorpje dat al decennialang de aandacht van de jetset trekt. Gstaad heeft in de loop der jaren een mythische reputatie opgebouwd, eentje waarin elegantie, luxe en hoogstaande gastronomie een belangrijke rol spelen. Een klein juweeltje dat maar al te graag aanschouwd en aanbeden wordt door de rijken der aarde. Elizabeth Taylor, Madonna en Princess Diana brachten winters door in dit unieke winterwonderland, maar ook gewone stervelingen zijn meer dan welkom in Gstaad. Het gros van de toeristen hier komt uit Zwitserland zelf, maar elke winter zetten ook heel wat Belgen koers richting Berner Oberland, de bakermat van de skisport. Ook in de zomermaanden is dit stukje Zwitserland trouwens adembenemend, toch is dat laagje sneeuw over de imposante bergen, uitgestrekte weides en houten chalets onweerstaanbaar.
Come Up, Slow Down
Gstaad maakt deel uit van de Zwitserse gemeente Saanen en is even klein als charmant. Het wereldberoemde dorp ligt op een hoogte van 1.050 meter boven de zeespiegel en is omsingeld door besneeuwde toppen van twee- tot drieduizend meter, die samen een wintersportparadijs vormen met 200 kilometer aan fantastische (en niet te drukke) pistes, 162 kilometer aan winterwandelpaden, 30 kilometer aan slee-afdalingen, twee natuurlijke en twee kunstmatige schaatsbanen en een (verrassend leuke) curlinghal. Wintersportplezier gegarandeerd dus!
Het motto van Gstaad is Come Up, Slow Down , wat zoveel betekent als ‘relax en ontspan je’. Maar met zoveel aantrekkelijke pistes – vaak prachtig omringd door bossen – mogen fervente skiërs en snowboarders hier zeker ook een streepje gas geven. Ook voor beginnende skiërs en kinderen is dit trouwens een uitstekend gebied dankzij een waaier aan blauwe en (licht)rode pistes.
Skisafari
Het skiparadijs van Gstaad is opgedeeld in een handvol kleinere gebiedjes, die niet allemaal verbonden zijn met skiliften, maar wel met skibussen en een -trein. Vanuit Gstaad neem je zo de lift naar Bodme en Wispile, of naar de andere kant, naar Eggli en La Videmanette, goed voor heel wat blauwe, een handvol rode en een paar zwarte pistes. Maar onze ontdekking van het skiparadijs start in het Zweisimmen-Schönriedgebied, veruit het grootste deelgebied in Gstaad. Dit is het sneeuwwitte decor van de Rinderberg Ronda, een fantastische skisafari die drie bergen en dalen met elkaar verbindt zonder dat de skiërs en snowboarders tweemaal van dezelfde piste gebruik moeten maken. Zonder een tussenstop bij een van de vele bergrestaurants en skibars duurt de hele safari ongeveer twee uur. Maar dat zou zonde zijn, want lekkerbekken worden in Gstaad ook op de berg in de watten gelegd. Zo valt er uitstekend te lunchen bij Rinderberg Swiss Alpine Lodge, vlak naast de piste. Deze moderne driesterrenlodge – hoog gelegen in de bergen met prachtig uitzicht op de bossen – doet bovendien dienst als ons hotel voor de komende dagen. Een uitmuntende uitvalsbasis!
Gletsjer
Voor fervente skiërs en snowboarders is dit deel van Gstaad de hemel op aarde en dé plek om kilometers te maken op en off piste, op goed geprepareerde brede landen en op paadjes door de bossen. Wie nog meer wil, kan met bus of auto verder naar het uiterste zuiden van het skigebied, naar Glacier 3000 om precies te zijn. Hier op de gletsjer is heel het jaar door sneeuw te vinden, al is het in de wintermaanden eens zo indrukwekkend.
We genieten van de Rinderberg Ronda, een fantastische skisafari die drie bergen en dalen met elkaar verbindt”
Boven op de Quille du Diable (2.908 m) en de Dôme (3.016 m) krijg je een immens uitzicht voorgeschoteld op vierentwintig besneeuwde toppen van meer dan 4.000 meter hoogte: Eiger, Mönch, Jungfrau, de Matterhorn, Grand Combin en in de verte zelfs de Mont Blanc. Bovendien vertrekken hier een handvol blauwe pistes, een rode en één zwarte die helemaal tot in het dal meandert. Ook de moeite waard is de ‘Peak Walk by Tissot’, de eerste hangbrug ter wereld die twee pieken met elkaar verbindt.
Spiegelwoning
Aan ski- en snowboardplezier is er dus geen gebrek in Gstaad, al staat het gebied ook bekend om zijn alternatieven. Omwille van zijn glooiende landschap en relatief beperkte hoogte – de meeste pistes liggen hier onder de boomgrens – is Gstaad in trek bij liefhebbers van sneeuwschoenwandelen. Een mooie tocht is die in Sparenmoos, gelegen op zo’n 1.600 meter, waar wandelaars getrakteerd worden op heel wat panoramische vergezichten over het Simmental.
Ook gourmands komen aan hun trekken in Gstaad. Het skigebied telt meer dan honderd restaurants die traditionele Zwitserse keuken aanbieden, twintig etablissementen met vermelding in de Gault&Millau-gids en twee zaken met een Michelinster. En even sfeervol is een winterse kaasfondue tijdens een huifkarrentocht door Gstaad en omstreken. Ook nog een vermelding waard – zeker voor liefhebbers van architectuur – is het kunstenaarsproject Elevation 1049 , met als blikvanger de Mirage Gstaad, een unieke spiegelwoning te midden van een open sneeuwvlakte, gebouwd door de Amerikaanse kunstenaar Doug Aitken. Het contrast tussen de witte sneeuw en de altijd glimmende spiegelwoning levert een waanzinnig beeld op.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier