Help, etenstijd met de kids! Fit- en gezondexperte Claudia van Avermaet geeft tips voor blije kinderen aan tafel…
Kinderen goed laten eten, voor de ene een strijd voor de ander een gemak. Problemen met eten komt bijna bij de helft van alle kinderen onder de vijf jaar voor. Sommige kinderen willen geen groenten, andere kinderen willen enkel appels of brood. Maar geen zorgen, deze eetproblemen gaan gelukkig ook weer over. Natuurlijk is dat frustrerend maar je bent niet de enige ouder die hiermee te maken heeft. Deze tips kunnen je hulp bieden.
1. Een leeg bord!
Ikzelf ben opgevoed met de les dat ik mijn bord moet leegeten voor je van tafel gaat. Deze regel hoeft niet meer. Nu leren we meer echt naar ons lichaam luisteren. We eten tot we genoeg hebben, en dat geeft je lichaam goed aan. Leer dit ook aan je kinderen. Leer ze luisteren naar de signalen van hun lichaam zodat ze zich niet steeds volproppen of overeten.
2. Ik lust dat niet
Wist je dat je ongeveer vijf keer moet wennen aan een nieuwe smaak? Dus ook je kinderen. Als je kind iets voor de eerste keer eet of proeft is het normaal dat ze het niet lekker vinden. Je kan nieuwe dingen het best combineren met eten die ze al lekker vinden. Laat ze gewoon één hapje proeven. En zet diezelfde smaak een paar dagen na elkaar op het menu, laat er niet veel tijd tussen anders moet je opnieuw starten. Heb je dat al eens uitgeprobeerd?
3. Maak het gezellig
Een super belangrijk moment is samen eten in een ontspannen en gezellige sfeer. Probeer daarom samen te eten in een rustige omgeving. Laat alle andere prikkels zoals televisie of telefoons even aan de kant. Zo zal je kind minder afgeleid zijn en meer kunnen focussen op het eten. Je weet dat kinderen hun aandacht vrij kort is dus maak de korte tijd aan tafel aangenaam. Ook het uur van etenstijd kan hier verschillen, rond 18 uur kunnen kleintjes al doodop zijn. De meeste kinderen krijgen hun grootste honger tussen 16 uur en 17 uur, dus misschien is dat wel het ideale moment voor hun maaltijd.
4. Samen koken
Het is natuurlijk niet altijd mogelijk maar op een zondag kan het wel een optie zijn. Laat je kinderen samen met jou de maaltijd klaarmaken. Laat ze veilig in de pan roeren, laat ze de komkommers spoelen, zo krijgen ze interesse voor groenten en fruit. Maar dat niet alleen, ze zijn trots dat ze iets hebben klaargemaakt. Ook zelf zaadjes planten en het groeiproces van groenten of fruit zien kan hen stimuleren om toch eens te proeven. Dat die courgette in een soep kan worden omgetoverd vinden ze ook spannend. Zo creëer je een andere en ook ontspannende band met eten.
Heb je hier echt geen tijd voor, laat ze dan gewoon even meekijken met wat je aan het klaarmaken bent. Vertel wat er allemaal in zit en of het eventueel uit de tuin komt. Laat ze ondertussen zelf iets bereiden met hun speelkeuken of laat ze eens zelf opscheppen voor iedereen aan de tafel.
5. Ze willen enkel snoep
Ook wij volwassen eten liefst zoet. Zoete smaken voelen veilig. Maar zoet houdt van zoet… Wees je daar ook bewust van. Probeer niet te veel vruchtensapjes aan te bieden maar ga voor water. Eens ze gewoon zijn aan die vruchtensapjes smaakt een courgette inderdaad niet meer lekker. Die kleine lijfjes zijn gevoeliger aan suiker dan wij zelf.
Elk gezin, elk kind en elke situatie is natuurlijk anders. Deze tips kunnen helpen maar ook weer niet. Probeer stap voor stap te kijken wat voor jullie werkt. Ook kleine aanpassingen zoals een grappig gezichtje maken van het eten of vliegtuigje spelen met een hapje kunnen een positief effect hebben. Als dit werkt voor jouw kind zet het dan zeker in!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier