Ontbijtbabbel met Henk Rijckaert, stand-upcomedian en gepassioneerde maker: “Meer voldoening op het podium dan van televisie”

Met zijn veelgeprezen comedyshow Maker toert Henk Rijckaert sinds januari door heel Vlaanderen, maar dit weekend hield hij halt in zijn hometown Gent. De McGyver van de comedy was namelijk de gastheer van de allereerste Belgische ‘Maker Faire’, een fantastisch doe-het-zelf festival met vechtende robots, vliegende drones en workshops ijzersmeden voor kinderen.

door Sebastiaan Bedaux

In de Meubelfabriek in Gent stond dit weekend de Maker Faire op het programma, een festival voor toekomstige uitvinders, fervente makers en iedereen die interesse heeft om eens in een elektrische F1-bolide te zitten, met een zelfgemaakte drone te vliegen of een heus gevecht tussen twee robots te aanschouwen. “De Maker Faire is een weekend waarin mensen kunnen laten zien wat ze zelf gemaakt hebben, van vilten popjes tot elektrische wagens en alles daartussenin. Als programmator heb ik het opgevat als een soort DIY-kermis waar bezoekers alles kunnen proberen en uitzoeken dat thuis niet kan.”

De Maker Faire mag op heel wat interesse rekenen. Blijkbaar zijn er in Vlaanderen toch nog heel wat gepassioneerde uitvinders, bedenkers, makers, reparateurs.

Je hebt mensen die in het weekend naar de Ardennen trekken om met de mountainbike te rijden. Dat soort hobby’s kennen we allemaal. Maar er is in België ook een grote groep die, verborgen in hun garages en ateliers, hele coole, complexe en fantastische dingen maakt. Met de Maker Faire proberen we die mensen uit hun garages te trekken en ze een podium te geven. Maar het is niet meteen mijn ambitie om iedere bezoeker aan het klussen te krijgen. Al vind ik wel dat we tegenwoordig te snel geneigd zijn om apparaten weg te gooien. We durven een toestel zelf niet meer open te draaien. En dus gooien we het weg, terwijl het soms voor 95 procent nog in orde is en het vaak een kleine moeite is om het te repareren.

Daar gaat ook je comedyvoorstelling Maker over.

Klopt. Maar nog even over de Maker Faire: die beurs gaat niet zozeer over het nuttige aspect van maken en repareren, eerder over het plezier en de passie die makers hebben. En over de bijzonder coole dingen die ze maken, gaande van kleine meubeltjes die enkel met handgereedschap gemaakt zijn tot interactieve gameconsoles en hyperprofessionele robots. Mijn voorstelling gaat wel over repareren en onze angst daarvoor. Ik ben nog opgegroeid met een papa die wel eens onder een auto lag of kapotte toestellen openschroefde. Die handige papa’s lijken nu een uitstervend ras te worden, en dat is jammer. We zijn niet collectief onhandiger geworden, maar we zijn wel bang om dingen open te schroeven. Daar zit genoeg comedy in om een interessante voorstelling over te maken.

Je bent in Vlaanderen bekend geworden dankzij ‘Zonde van de zendtijd’. Ambieer je nog een eigen tv-programma?

Nee, mijn ambitie ligt in het maken van comedy voor het podium, niet voor televisie. Ik hoef niet met mijn kop op tv. Tv is interessant, omdat het een uitstekende reclametool is, maar tegelijkertijd is het een vreselijke machine om in te stappen omdat het je leven tijdelijk kaapt. Ik heb vier jaar lang in die machine gezeten en had dan vaak het gevoel dat het leven aan me voorbijraasde. Je ziet je dochter dan opgroeien in sprongen van vier, vijf maanden, je ziet je vrouw maar sporadisch. Dat wilde ik niet. Bovendien haal ik veel meer voldoening op het podium dan van televisie. Ik heb graag die rechtstreekse feedback.

Hoe ziet een gemiddeld weekend er voor jou uit?

Omdat ik in de entertainmentindustrie zit, moet ik op vrijdag- en zaterdagavond vaak optreden. En op zondag mag ik dan van mijn vrouw uitslapen (lacht). Dan ga ik naar de bakker en smeer ik mijn ontbijt uit tot een uur of 11. In de namiddag ga ik graag met de fiets naar de stad voor een terrasje. Of voor een rommelmarkt, dat vind ik ook leuk. Ik koop dan rommel om zelf rommel mee te maken.

Meer info over de Maker Faire op www.makerfairegent.be.

Meer info over de voorstelling Maker op www.henkrijckaert.be.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier