Hoeveel suiker mogen we nu eigenlijk eten?
Suiker is alomtegenwoordig in onze westerse voeding. We consumeren meer suiker dan goed is voor ons. Feit is dat de suikerconsumptie moet beperkt worden, maar hoe? Koekjes, gebak en snoep beperken, maar wat met groenten, fruit en melkproducten, die van nature suiker bevatten.
Vrije suikers beperken
Vrije suikers zijn alle suikers die toegevoegd worden door de producent, kok of consument. Voorbeelden: frisdranken, zelfgebakken koeken, snoep, zoet broodbeleg, … Maar ook de natuurlijk aanwezige suikers van honing, siropen, fruitsappen en fruitconcentraten vallen onder de definitie vrije suikers. Deze vrije suikers worden in verband gebracht met overgewicht, tandcariës en gezondheidsproblemen. Beperken is de boodschap!
Hoeveel suikers mogen we eten?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt kinderen en volwassenen aan om “vrije suikers” te limiteren tot maximum 10% van de totale energie-inname. Voor een dagmenu met 2000 kcal komt dat overeen met 50 gram suiker per dag. Een verdere beperking tot 5%, dus 25 gram zou nog meer gezondheidsvoordelen bieden.
Hoe staat suiker op het etiket vermeld?
Tal van benamingen duiden op toevoegingen van suiker. De meest voor de hand liggende zijn: suiker, melksuiker en vruchtensuiker. Maar dan wordt het moeilijker met: glucose-fructosestroop, isoglucose, dextrose, fructose en galactose. Daarnaast zijn er ook allerlei suikerverwante toevoegingen zoals appelsap, ahornsiroop, vruchtenconcentraat, melasse, honing, agavesiroop, … Het zijn de voedingsmiddelen waaraan suiker wordt toegevoegd, die beperkt dienen te worden. Voedingsmiddelen die natuurlijke suikers bevatten zoals fruit (fructose), melk (lactose) en sommige groenten zijn minder gelimiteerd.
Voorbeelden natuurlijke versus vrije suikers
Product met natuurlijke suiker | Product met vrije suikers | ||
Magere melk
1 klein glas (150ml)
|
Kcal: 51 kcal
Koolhydraten: 7,35g Waarvan suikers 7,35 g |
Magere chocomelk
1 klein glas (150ml) |
Kcal: 91,5 kcal
Koolhydraten: 16,8g Waarvan suikers: 16,8g |
In alle melk en melkproducten zit van nature melksuiker (lactose) | In één glas chocomelk is 9,45g (totaal suiker per glas = toegevoegde suiker + melksuiker per glas) suiker toegevoegd. | ||
Water
1 klein glas (150ml) |
Kcal: 0 kcal
Koolhydraten: 0 g Waarvan suikers: 0 g |
Cola
1 klein glas (150ml) |
Kcal : 66 kcal
Koolhydraten: 16,5 g Waarvan suikers: 16,5g
|
In cola en alle frisdrank worden de suikers toegevoegd. 1 klein glas cola is al 16,5 g (= ongeveer 3 klontjes suiker) toegevoegde suikers
|
|||
Havervlokken
1 portie (40g) |
Kcal: 144 kcal
Koolhydraten: 24,2g Waarvan suikers: 0,16g |
Krokante muesli
1 portie (40g) |
Kcal: 188 kcal
Koolhydraten: 24,4 g Waarvan suikers: 9,2 g |
Een portie havervlokken bevat veel koolhydraten (traagwerkende suikers) en voedingsvezels, maar zo goed als geen natuurlijke suikers. | Een portie krokante muesli bevat naast koolhydraten en voedingsvezels veel toegevoegde suikers. Ongeveer 9 gram (1,5 klontje suiker) vrije suikers per portie. | ||
Aardbeien
1 portie (250 g) |
Kcal: 60 kcal
Koolhydraten: 13 g Waarvan suikers: 11,8g |
Vers appelsiensap
1 klein glas (150ml) |
Kcal: 58,5 kcal
Koolhydraten: 12,9 g Waarvan suikers 12,9 g |
In alle fruit zit van nature fruitsuiker (fructose) | Vers fruitsap bevat enkel natuurlijke suikers (fructose), maar het WHO plaatst alle fruitsappen onder “vrije suikers” omdat ze weinig verzadiging geven en veel suikers aanbrengen. |
Tips om suikerarmer te eten
- Vervang gesuikerde ontbijtgranen en krokante muesli door een boterham of een pure granenmengeling.
- Zoet broodbeleg zoals choco en siropen kan vervangen worden door plakjes fruit.
- Kant – en – klare dressings en ketchup kan je achterwege laten of eventueel vervangen door zelfgemaakte dressing op basis van yoghurt, azijn of olie.
- Drink water, koffie of thee (zonder toevoeging van suiker) in plaats van frisdranken en allerlei fruitsappen.
- Suikerrijke desserts zoals een pudding vervangen door yoghurt zonder toegevoegd suiker.
- Volkoren boterhammen, knäckebröd of rijstwafels zijn suikerarme alternatieven voor koeken en gebak.
- Vers fruit krijg de voorkeur op fruitmoes of sap.
Nathalie Antonis, diëtiste en diabeteseducator
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier