Groenexpert Angelo Dorny schrijft boek over zijn liefde voor kippen: “Die kippen zijn mijn redding geweest”
Groenexpert, tuinspecialist, moestuinmaniak, tuin-YouTuber. Angelo Dorny is het allemaal. En vanaf nu mag je hem ook kippenkoning noemen, want Angelo bracht zopas een prachtig boek uit met als titel ‘Liefde voor kippen’. “Kippen zijn veel meer dan dat dagelijkse eitje.”
Kippen zijn de laatste jaren bezig aan een opmars qua populariteit. Logisch, stelt groenjournalist en schrijver Angelo Dorny, die de liefde voor ‘zijn dames’ niet onder stoelen of banken steekt. In Liefde voor kippen vertelt Angelo alles wat je moet weten wanneer je wil beginnen met kippen houden. Hij brengt verhalen uit zijn tuin en laat zijn lezers kennismaken met de dames die hem bijna dagelijks van een kakelvers eitje voorzien. Bovendien praat Angelo over zijn burn-out en depressie, en over hoe zijn kippen een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn herstel. “Ik ben in 2019 ziek geworden, eerst een burn-out, daarna een depressie. Mentaal zat ik echt niet op een goede plek. Ik was mijn passie voor de tuin volledig verloren. Toen mijn psycholoog vroeg wat me nog gelukkig maakte, zei ik onmiddellijk: kippen. Ik heb heel mijn leven kippen gehad, maar door de drukte van de afgelopen paar jaar, had ik er helaas geen tijd meer voor. Nu was de tijd weer rijp. En ik begon me meteen iets beter te voelen. Die dieren hadden zorg nodig en ik was dus verplicht om eindelijk mijn bed en zetel uit te komen om hen buiten te verzorgen. Dat, samen met mijn medicatie, heeft ervoor gezorgd dat ik mentaal steeds sterker werd. In die zin zijn kippen mijn redding geweest.”
Je praat in je boek heel liefdevol over je kippen. Haast alsof het huisdieren zijn.
“Klopt. Voor veel mensen is een kip een nutsdier. Ze hebben dus een nut: een eitje of vlees. Weinigen staan erbij stil dat kippen heel aanhankelijke diertjes zijn. Dat ze bij je op schoot komen zitten als je ze tam maakt. Dat je ermee kunt knuffelen en ze dus affectie verschaffen. Dat wil ik met dit boek laten zien. Tuurlijk is het leuk dat ze een eitje leggen, maar dat is voor mij niet het belangrijkste. Ik vind kippen echt toffe dieren. Ze zijn veel meer dan het dagelijkse eitje. En ik denk dat steeds meer mensen dat ook inzien. In coronatijden hebben heel veel mensen zich kippen aangeschaft.”
Toch is je boek geen pleidooi om kippen te houden. Je moet er wel tijd en plaats voor hebben.
“Dat vind ik een zeer belangrijke boodschap: als je een dier in huis haalt, zorg er dan voor dat je daar tijd en energie in kunt steken. Helaas worden er – net als honden en katten – ook heel wat kippen gedumpt, omdat mensen plots geen tijd of zin meer hebben. Een kip heeft dan wel niet het emotionele verlangen om geaaid te worden, en ze moeten niet uitgelaten worden, toch moet je wel elke dag eitjes rapen, eten en water geven, een hok schoonmaken, … Een kip in huis halen moet een weloverwogen keuze zijn. Dus dit boek is zeker geen pleidooi om nu massaal kippen te kopen. Maar het is wel een mooi naslagwerk voor wie er wel tijd en moeite in wil steken. Het is een uitgebreide gids: wat moet je weten als je kippen wil, hoe moet zo’n hok eruit zien, welke rassen passen het best bij je woonsituatie, …?”
Heeft het schrijven van dit boek je ook geholpen om er mentaal weer bovenop te geraken?
“Goh, ik schreef het boek na mijn burn-out, toen het al wat beter ging. Heel wat uitgeverijen hadden me inmiddels gecontacteerd, met de vraag of ik een boek wilde maken over burn-out en depressie. Dat zag ik niet meteen zitten. Ik wilde de combinatie met de kippen maken, omdat die beestjes mij zo goed hebben geholpen. Ik weet uiteraard ook dat kippen houden je problemen niet oplost, maar in mijn specifieke geval waren ze een deel van de oplossing. Ik wilde daar ook heel open over zijn. Ik vind het belangrijk dat mentaal welzijn besproken kan worden. En als ik daar een heel klein steentje aan kan bijdragen, is mijn missie met dit boek al geslaagd.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier