Koen Wauters gaat voortaan als ‘Vastberaden Olifant’ door het leven

Hij heeft er tot zijn 48ste op moeten wachten, maar uiteindelijk behaalde Koen Wauters dan toch zijn felbegeerde totemnaam bij de scouts. De fans hadden misschien ‘Sympathieke Nachtegaal’ verwacht en Clouseau-haters hoopten op ‘Egocentrische Kraai’, maar de padvinders kozen verrassend voor ‘Vastberaden Olifant’. Toen Bartel ‘Assertieve Spreeuw’ Van Riet de naam bekend maakte, had Koen het moeilijk om zijn tranen te bedwingen.

Een doorsnee scout krijgt zijn totemnaam rond zijn dertiende levensjaar toegewezen, maar Koen schopte het nooit verder dan welpje bij de scouts van Sint-Genesius-Rode. Hij vulde zijn zondagnamiddagen immers liever met voetballen en zingen. Maar later kreeg hij spijt en het missen van de totem bleef hij als een gemis aanvoelen.

Sven ‘Bedachtzame Dolfijn’ Gatz

Via ‘Project K’ kon de leegte alsnog gevuld worden. Maar uiteraard stond hier een pittige opdracht tegenover. Minister Sven ‘Bedachtzame Dolfijn’ Gatz deelde mee dat Koen het samen met een jeugdig team (de beverpatrouille) moest opnemen tegen De Reigers van Bartel Van Riet. Een geduchte tegenstander, want de Groenman kan terugblikken op 22 jaar scoutservaring en is in padvindersmiddens beter bekend als ‘Assertieve Spreeuw’.

KoensjorrenDe twee teams sjorden een vlot waarmee ze in vier dagen van het Waalse Peronnes-lez-Antoing naar Antwerpen moesten peddelen. Een tocht van maar liefst 156 kilometer. Onderweg brachten ze de nacht door in tenten en moesten ze hun eigen potje koken. Al snel bleek dat Koen allesbehalve een Handige Harry is. Sjorren bleek duidelijk niet aan hem besteed. Zijn bijdragen bleven beperkt tot koffie maken en het overijverig meppen op tentharingen waardoor die de volgende ochtend slechts met de grootste moeite terug uit de grond konden gepeuterd worden.

Tine ‘Open-Minded Zeehond’ Embrechts

Op de tweede kampplaats verscheen Tine Embrechts, die aan haar scoutstijd de bijnaam ‘Open-Minded Zeehond’ overhield. Wellicht liggen degenen die deze totem toekenden nog steeds in een deuk. De zeehond had een soort spel zonder grenzen voor de twee teams in petto, waarbij er vrolijk door modderpoelen werd geploeterd terwijl enkele chiroleden (de aartsvijanden van de scouts) hen met ‘vetzakkerij’ (dixit de zeehond) mochten bekogelen. Het team van Assertieve Spreeuw won met glans, waarna ze allemaal de Schelde indoken om de modder weg te spoelen.

koenscoutswater

Secretarisvogel? Stekelstaartzwaluw??

Hevige regen onderbrak de opnames een dag waardoor de tocht met 30 kilometer werd ingekort. Tijdens de laatste kampdag overlegden Bartel en de twee teams over de totemnaam die bij Koen paste. De mogelijke dieren werden al beperkt tot drie: secretarisvogel, olifant en… stekelstaartzwaluw. Maar om de totem te verdienen, moest hij eerst nog de hele nacht wakker blijven om het kampvuur brandend te houden. Een slapeloze nacht later werd de laatste etappe richting Antwerpen ingezet. Daar aangekomen, kreeg Koen een blinddoek om en werd hij naar de jaarlijkse herfstontmoeting van de scoutsleiders gebracht waar hij eindelijk zijn totemnaam te horen kreeg.

Fantastisch beest, mèt lange slurf!

“We vonden jou vastberaden, een beetje een denker, soms wat teruggetrokken, moedig, een volhouder, leergierig, positief, eerlijk, een toffe gast, hulpvaardig en toch ook wat competitief. We hebben gekozen voor ‘Vastberaden Olifant’” verkondigde Assertieve Spreeuw. Bij het verwijderen van zijn blinddoek was de kersverse dikhuid duidelijk geëmotioneerd. “Ik ben een beetje verrast” stamelde de verwant van Dumbo. “Ik had echt gehoopt dat mijn totemnaam een dier zou zijn waar ik enorm van hou. En de olifant is een fantastisch beest. Mèt een lange slurf” knipoogde hij, waarna samen met 4.000 lachende scoutsleiders het traditionele ‘Avondlied’ werd ingezet.

Meer info over totemnamen en de eigenschappen die verbonden zijn aan de dierennamen vind je op:

https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/totemzoeker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier