Meer duurzaamheid in de badkamer: groene tips van beautyexperte Laure Vandendaele
Elke inspanning telt, ook in de badkamer. Met een paar kleine aanpassingen, word je beautyroutine een pak duurzamer.
1. Herbruikbare wattenschijfjes
Vermijd producten die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik, zoals wegwerpgezichtsmaskers en -wattenschijfjes. Als je elke dag twee tot drie wattenschijfjes gebruikt, eindigen er elk jaar tussen de 728 en 1.092 in de vuilnisemmer. Dat zijn meer dan tien, ook nog eens in plastiek verpakte, pakken. Herbruikbare wattenschijfjes zijn een duurzaam alternatief. Deze herbruikbare varianten zijn gemaakt van zachte materialen zoals biologisch katoen of bamboe, waardoor ze geschikt zijn voor het verwijderen van make-up en het reinigen van het gezicht. Na gebruik kunnen ze gewoon de wasmachine in.
2. Doe ze nog eens vol
Steeds meer cosmeticaproducten, van douchegels, bodylotions, crèmes tot lippenstiften en parfum zijn tegenwoordig navulbaar. Hierdoor moeten de verpakkingen niet gerecycleerd worden en wordt er CO2 bespaard. Fans van de geuren van Mugler kunnen hun lege flesjes Alien of Angel bij ICI Paris XL laten bijvullen. Sauvage van Dior en My Way van Giorgio Armani zijn beschikbaar in navulbare verpakkingen die je thuis – zonder morsen – in je glazen flacon giet. Het Belgische merk Moro biedt een duurzaam alternatief voor handzeep. Mix het poedertje met water en maak zo zelf een duurzaam product. Bovendien staan de navulbare glazen flessen mooi in elk interieur.
3. Solide producten
Shampoos, conditioners en huidverzorgingsproducten bestaan ook in ‘vaste’ vorm. Deze ‘solid bars’ zitten niet in een plastieken verpakking maar in een kartonnen doosje en gaan doorgaans veel langer mee dan vloeibare varianten. Ze zien eruit als een stuk zeep en zo gebruik je ze ook: wrijf de bar tussen natte handen en breng het schuim aan op je haar of huid.
4. Met minder gaat ook
Stel jezelf de vraag: “heb ik echt nog een oogschaduwpalet nodig?” Het antwoord op die vraag is (bijna) altijd ‘nee’. Koop enkel een nieuw product als je een flesje, tube of poedertje ook effectief opmaakte. Laat je op sociale media inspireren door de hashtag ‘shop your stash’ en herontdek verloren gewaande beautyfavorieten in je eigen beautycollectie. Geloof ons, er is iets bevredigends aan die laatste druppel uit een tube dagcrème duwen of met een make-uppenseel de bodem van je oogschaduwpaletje raken. Op sociale media worden deze #skincareempties (of opgemaakte huidverzorgingsproducten) en #hitthepan-momenten dan ook massaal gedeeld.
5. Recycleer meer
Wat moet je met al die lege verpakkingen of producten die hun houdbaarheidsdatum overschreden? Recycleren, en dat is iets wat de Belg nog moet leren. Maar liefst 45 procent van onze landgenoten sorteert verpakkingen van hygiëne- en beautyproducten niet zoals het hoort. Zonde, want door thuis correct te sorteren kan je het recyclageproces en de kwaliteit van gerecycleerde materialen verbeteren. Geen overbodige luxe als je weet dat grondstoffen steeds duurzamer worden. Je favoriete parfumflesje tot de laatste druppel opgebruikt? Vergeet je glazen flacon (na het verwijderen van het pompje) dan niet in de juiste glasbak te deponeren. Zo kan het ongekleurd glas tot nieuw glas worden gerecycleerd.
6. Beautybeloning
De beauty-industrie is per definitie vervuilend. Toch leveren steeds meer merken inspanningen om hun bijdrage aan de gigantische afvalberg te verkleinen. Onder andere M.A.C Cosmetics, Lush, & Other Stories en l’Occitane belonen klanten die lege verpakkingen terug naar de winkel brengen met een kortingsbon of een cadeautje. De lege verpakkingen worden zoveel mogelijk gerecycleerd voor de productie van nieuwe materialen of omgezet tot energie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier