Een moestuin aanleggen? Met deze 5 beginnerstips geniet je binnen de korte tijd van zelf gekweekt lekkers
Een eigen moestuintje aanleggen, is trending en terecht: zo’n tuintje is duurzaam en vaak kun je na enkele weken genieten van al dat lekkers in je tuin. Geen idee hoe eraan te beginnen? Met deze tips leg je de moestuin aan die perfect bij je past.
Maak een plan
In principe kan je het hele jaar door een moestuintje aanleggen, behalve bij heel warm weer of als het vriest. Het voorjaar of najaar zijn populair om moestuintjes aan te leggen, al is de zomer evengoed een mooi tijdstip.
Als je voor het eerst een moestuin begint, is het goed om een plan te maken. Je kan het zo uitgebreid en gedetailleerd maken als je zelf maar wil. Teken het plan met potlood en papier of gebruik een programma als Paint of Photoshop zodat je met een tablet of computer je plan kan uitstippelen. Je brengt je tuin in kaart en welke groenten, fruit of kruiden je waar wil planten. Weet dat sommige planten geen fan zijn van elkaar; je doet dus beter wat opzoekwerk welke planten je naast elkaar mag zetten en welke niet.
Het is daarom makkelijk om in groepen te werken. Zo kan je alle bladgewassen samen zetten, het gaat dan onder andere om sla, spinazie en prei. Houd ook rekening dat wat je plant seizoensgebonden is. Wat je wanneer kan planten vind je op een moestuinkalender. Die kan je makkelijk downloaden op het internet. Veel planplezier!
Je grond
Voor je erin vliegt, ga je best eerst na welke grond je hebt in je tuin. Dat doe je door een bodemtest te doen. Je kan daarvoor terecht bij tuincentra bij jou in de buurt. Zij gaan onder andere na wat de zuurtegraad is van de grond uit jouw tuin. Als je de resultaten van de test terugkrijgt zal je weten hoe je de grond moet bemesten. Maar misschien is de grond in je tuin helemaal niet geschikt om een moestuin aan te leggen of heb je niet veel plaats? Je kan hiervoor ook werken met bakken. Met deze methode kan je makkelijk plannen welke groenten je waar wil zaaien. Er bestaan hoge en lage bakken, aan jou de keuze.
Wat te planten?
Niet alle groenten zijn even makkelijk om te onderhouden. Tomaten hebben bijvoorbeeld veel onderhoud nodig. Ze moeten op een steunstok bevestigd worden, je moet ze dagelijks water geven en wekelijks dieven. Dat betekent dat je uitgelopen knoppen van de plant wegsnijdt. Houd daar dus rekening mee als je een beginner bent. Sla, spinazie, courgettes of erwten zijn iets simpeler om te planten. Deze groenten zijn makkelijk te onderhouden en niet te vergeten, ze smaken ook heerlijk.
Zorg ervoor dat je al het onkruid hebt weggehaald voor je de groenten plant en dat je gewassen voldoende zonlicht krijgen. Geef ze ook water wanneer ze het nodig hebben. Dat hoeft meestal niet elke dag, behalve in droge periodes. Best zoek je voor iedere groente op wanneer je ze best water geeft. Geef ook nooit water op de blaadjes, maar op de grond zelf. Courgettes worden wel heel groot, voorzie dus voldoende plaats zodat de plant de andere gewassen niet hindert. Je krijgt zeker 20 courgettes per plant, dat is niet niks. Laat die gerechtjes dus maar komen!
Welk gereedschap heb je nodig?
Je legt je moestuin natuurlijk niet aan met alleen je handen, je hebt er enkele tools voor nodig. Het meest voor de hand liggende: een gieter om de planten water te geven. Tip: zet je gieter in de zon zodat het water niet te koud heeft. Ook een schepje kan handig zijn als je de groenten verplant. Heb je niet graag aarde onder je nagels? Investeer dan in een goed paar handschoenen. Zo houd je je handen proper en bescherm je je nagels tegen vuil. Om ervoor te zorgen dat de grond luchtig en los ligt voor het planten kan je een handcultivator gebruiken, ook wel een handkrabber genoemd. Er bestaat nog veel gereedschap waarmee je in de tuin kan werken, maar dit is de basis waarmee je van start kan gaan. Trek dus je handschoenen aan en planten maar.
Moestuin op je eigen maat
Een moestuin aanleggen is een leuke en lekkere hobby. Je kan volledig zelf kiezen hoe je je moestuin inricht en welke planten je erin zet. Begin dus klein en kies voor groenten die je graag eet. Als je merkt dat het goed loopt, kan je altijd de moestuin uitbreiden, dus zaai niet te veel in een keer. Als iets mislukt is dat niet erg, je doet het de volgende keer gewoon opnieuw. Veel succes!
Tekst Justine Cottenie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier