Ontbijtbabbel met Jens Dendoncker: “Het was nooit mijn ambitie om voor tv te werken”
Over vijf dagen treedt Jens Dendoncker in de voetsporen van Niels Destadsbader als presentator van een van de meest succesvolle tv-programma’s aller tijden: The Masked Singer. Een mens zou voor minder gaan zweven, maar dat is niet aan Jens besteed. “Ik ben opgevoed in Zuid-West-Vlaanderen, met het idee dat zweven de grootste zonde is. Doe maar normaal, zo luidt het devies. En dat vind ik geen slechte houding.”
Skiwi, Foxy Lady, Minotaurus, Kolonel Mops, … Vanaf aanstaande vrijdag zal half Vlaanderen weer in de ban zijn van bekende gezichten in bizarre kostuums, die in een bruisende televisiestudio de ziel uit hun lijf zingen. Twee seizoenen lang maakte Jens Dendoncker deel uit van het speurdersteam, nu maakt hij zijn debuut als presentator. “Ik ben weggepromoveerd. Het was duidelijk dat ik het als speurder niet zo geweldig deed. Nu hebben ze me naar de andere kant van de studio verbannen. (lacht) ”
Als ik me niet vergis, heb jij geen tonnen studioervaring. Is ‘The Masked Singer’ presenteren dan geen gigantische uitdaging?
“Absoluut! Het klopt ook dat ik niet zoveel studioervaring heb. De meeste van mijn programma’s zijn op locatie gefilmd, met veel tijd voor de presentaties. Het was dus wel een uitdaging om het presenteerwerk technisch onder de knie te krijgen. Er komt een pak meer bij kijken dan bij mijn vorige taak als speurder. Maar eens ik dat technische aspect in de vingers had, kon ik me focussen op het plezier van mijn job. Dat lukte vrij snel. Je moet weten dat The Masked Singer een geoliede machine is, met een heel groot en toegewijd team. Die mensen weten waar ze mee bezig zijn. En ik laat uitschijnen dat ik dat ook weet.”
Niels is nog altijd het grootste idool van Vlaanderen
Pak je het anders aan dan je voorganger Niels?
“Daar heb ik eigenlijk niet bij stilgestaan, dat ging automatisch. Niels heeft zijn manier van presenteren, ik de mijne. Niels heeft ook een heel ander gevoel voor humor dan ik. Dus sowieso zal het op vlak van presentatie anders zijn. Ik heb er wel even aan gedacht dat het wel grote schoenen zijn om te vullen. Niels is nog altijd het grootste idool van Vlaanderen.”
Je bent 32 jaar oud, je hebt topprogramma’s als ‘Hoe Zal Ik het Zeggen?’ en ‘Da’s Liefde’ op je palmares staan. En nu presenteer je het meest succesvolle tv-format van de laatste jaren. Sta je wel eens stil bij al die successen?
“Ik zie mijn televisiecarrière eigenlijk als één grote bonus. Je moet weten dat het nooit mijn ambitie was om voor tv te werken. Ik wilde gewoon graag stand-upcomedy doen. Daaruit is alles voortgevloeid, en daar ben ik ook heel dankbaar voor. Ik ben oprecht trots op de programma’s die ik heb mogen maken, en op de teams met wie ik die programma’s heb gemaakt. Maar ik ben vooral dankbaar dat ik het maken ervan zo leuk vond. Al die jaren bij productiehuis Shelter waren intens maar superleuk. Veel mensen die ik toen heb leren kennen, mag ik nu tot mijn betere vrienden rekenen. En nu gebeurt weer hetzelfde tijdens The Masked Singer . Grotere ambities kan ik toch niet koesteren? Ik wil vooral dat de mensen die met mij samenwerken daar een goed gevoel aan overhouden. Dat ze van mij vinden dat ik een makkelijke mens ben, een fijne gast en een professional.”
Je haalde even je stand-upcomedy aan: ook daar beweegt het een en het ander.
“Ik ben net begonnen met kleine try-outs voor mijn nieuwe zaalshow. De mensen kunnen me dus stilaan weer aan het werk zien in de theaters. Maar officieel zal ik pas in januari 2024 in première gaan. Ik ga met andere woorden lang schaven, prutsen en morrelen aan mijn show. De langzame terugkeer naar het comedypodium voelt in ieder geval zeer goed. Het is er een hele tijd niet van gekomen – of toch niet deftig – en ik merk dat het me enorm veel energie geeft. Ik heb de bühne echt gemist. Voor televisieprogramma’s werk je altijd in grote teams, wat ik ook heel fijn vind. Maar bij comedy, dat soms heel eenzaam is, heb je alles van A tot Z in de hand. Je begint met een enorm blok hout en gaat daar eerst met de ruwe vijl en later met fijn schuurpapier over om tot een mooie creatie te komen. Daar kan ik ook van genieten.”
The Masked Singer, vanaf vrijdag 3 februari om 20.35 uur bij VTM.
De schrijver in Jens
“Ik werk momenteel aan een boek met autobiografische verhalen. Het is zeker geen klassieke autobiografie – daar ben ik nog wat te jong voor – maar het zit wel vol waargebeurde verhalen. Het is nog lang niet af, al is de hoofdmoot wel al klaar. Ik kan je vertellen dat het in het begin heel lastig was, maar dat ik het nu superfijn vind om te schrijven. Ergens schuilt er een schrijver in mij, dat wist ik al langer. Sinds mijn 14de schrijf ik elke dag: dagboeken, kortverhalen, essays, … en comedy natuurlijk. 97 procent daarvan is niet bedoeld om ooit het daglicht te zien. Het is voor mij een manier om de dingen die ik meemaak te kanaliseren. Dit boek heeft me aangezet om in mijn eigen geschiedenis te gaan wroeten. Ik hoop dat, wanneer het in het najaar uitkomt, ik de lezers in sommige hoofdstukken kan doen gniffelen en in andere kan aangrijpen. Dat zou de ideale uitkomst zijn.”
Ideale zondag
“Als ik echt mag dromen van mijn ideale zondag, dan begint die met pannenkoeken met ahornsiroop en spek erbovenop. Zelfgemaakt? (lacht) Nee, daar heb ik mijn adresje voor, een heel leuk ontbijtplekje niet ver van waar ik woon. Op een ideale zondag ga ik in de namiddag ook naar de bioscoop. Mijn aanraders momenteel zijn The Menu, L’immensità en The Banshees of Inisherin – die laatste is een van de beste films die ik in tijden heb gezien. En ’s avonds ga ik uiteten in intieme kring, met mijn ouders en mijn zus, of met vrienden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier