Ontbijtbabbel met voedingsdeskundige, gezondheidscoach en succesauteur Sandra Bekkari: “Goede voornemens? We leggen de lat vaak te hoog”
Met twee boeken in de (non-fictie) bestsellerlijst was 2020, professioneel gezien, een succesvol jaar voor Sandra Bekkari. Op privévlak zag Vlaanderens bekendste voedingsdeskundige haar bruiloft in het water vallen door corona. “We hebben het – zonder er een drama van te maken – verplaatst naar komende zomer. We zijn voorzichtig hoopvol dat het nu wel zal kunnen doorgaan.”
Zouden er nog Vlamingen zijn die geen kookboek van Sandra Bekkari in hun bezit hebben? Die vraag spookt door mijn hoofd terwijl ik vanachter mijn computer een blik werp op mijn verzameling ‘Nooit meer diëten’ (blijkbaar heb ik volume 1, 2 en 3, al ben ik er vrij zeker van dat mijn vrouw ze ooit kocht). Niet veel later verschijnt Sandra op mijn scherm en gaat het gesprek al gauw over goede voornemens voor het nieuwe jaar. “Op zich vind ik het prima dat mensen goede voornemens maken, maar meestal zien we dat er midden januari al niks meer van in huis komt. Waarom? Omdat we de lat vaak te hoog leggen. Op 2 januari beslissen we om meer te gaan bewegen, minder suiker te eten, geen alcohol meer te nuttigen. Dat is vaak zo ver verwijderd van onze oorspronkelijke levensstijl dat het eigenlijk niet realistisch is om zoiets vol te houden. Voor veel mensen zijn goede voornemens alles of niets. De laatste weken van het jaar gaan nog even alle remmen los om dan plots volledig gezond te gaan leven. Zo werkt het niet. In de eerste plaats hoef je niet tot nieuwjaar te wachten, elke dag is goed om te beginnen met gezonder te leven. En je moet beseffen dat gedragsverandering met vallen en opstaan gebeurt, en dat het oké is om af en toe te vallen.”
Ik ben blij dat ik mensen kan motiveren en inspireren.
Je hebt net ‘Change for Good’ gelanceerd: een concept waarin jij deelnemers stapsgewijs coacht naar een nieuwe levensstijl.
Klopt. In 2008 heb ik de Sana-methode ontwikkeld om mensen naar een gezonder eetpatroon te begeleiden. Daar zijn fantastische resultaten mee geboekt, nog steeds overigens. Veel mensen zijn daar puur aan de hand van mijn boeken mee aan de slag gegaan. Toch is er nog altijd een grote groep mensen die mijn boeken wel in huis heeft, maar nog niet de stap heeft gezet naar een gezondere levensstijl. Voor hen is er nu Change for Good, een slim coachingplan waarin ik zeven weken lang de deelnemers motiveer, coach en positiever leer denken. Elke dag krijgen de deelnemers een mailtje, regelmatig een sms’je of een bericht via sociale media, ze krijgen podcasts voorgesteld, receptjes aangeboden, tips en tricks aangeleerd. Het draait allemaal om motivatie. En wat het mij oplevert, is gigantische voldoening. Als ik die verhalen hoor van een koppel dat samen 60 kg is afgevallen en nu geen medische klachten meer heeft, dan word ik intens gelukkig. Ze zeggen wel eens tegen mij: Sandra, je hebt mijn leven veranderd. Dat is heel fijn om te horen, maar het klopt niet, ze doen dat helemaal zelf. Ik ben gewoon blij dat ik mensen kan motiveren en inspireren.
Je lijkt me iemand die altijd positief is. Hoe heb jij 2020 ervaren? Was het een vreselijk jaar?
2020 was een onwezenlijk jaar. Een jaar waarin ik van alles gepland had, zoals mijn bruiloft, die nu niet kon doorgaan. Ik keek uit naar de Boekenbeurs die ook wegviel. Er waren plots geen zekerheden meer. Ook thuis kwam er wel wat organisatie aan te pas. Plots waren mijn man en de kinderen constant thuis. Heel fijn natuurlijk, maar dat vergt toch wat organisatie. Gelukkig zijn we allemaal gezond gebleven, ook mijn mama en mijn schoonouders. We zijn gespaard gebleven van die verschrikkelijke verhalen die je hoort. Tijdens de eerste lockdown heb ik bovendien van de rust genoten. Normaal geef ik ’s avonds vaak lezingen, over heel het land. Dat kon nu niet. Maar ik merkte dat ik al snel mijn tijd ging invullen met nieuwe projecten, en plots had ik toch weer elke dag tijd tekort (lacht).
Je bent de laatste jaren bijzonder succesvol. Alles wat je aanraakt, lijkt in goud te veranderen. Wat is het geheim?
Heel hard werken! Wat men wel eens vergeet, is dat mijn weg naar dit succes heel lang is geweest. Mensen zeggen me wel eens dat het voor mij makkelijk is omdat mijn boeken vanzelf verkopen. Dat klopt niet. Ik heb hier 25 jaar voor gewerkt, zo lang begeleid ik al mensen naar een gezondere levensstijl. Mijn eerste succesvolle boek dateert pas van 2015. In de jaren daarvoor stond ik ook op de Boekenbeurs, te wachten tot er eens iemand langskwam om een boek te laten signeren. Ik reed heel het land rond naar signeersessies waar amper iemand kwam opdagen. Ik heb de laatste jaren echt keihard gewerkt. Zo heb ik bijvoorbeeld heel veel tijd en energie gestoken in het geven van lezingen, in mensen persoonlijk antwoorden via mail of eender welk sociaal netwerk. Het is dus zeker niet vanzelf gegaan. Maar nu merk ik wel het sneeuwbaleffect. Mijn ‘Nooit meer diëten’-reeks heeft gigantisch goed gescoord, en met Fast Food en Fast Food 2 loopt het ook geweldig. Maar ik blijf dat wel bijzonder vinden. Bij elke lancering moet je je toch weer bewijzen. Dat blijft spannend.
Als je even vooruit mag blikken naar post-coronatijden, hoe ziet een ideaal weekend er dan voor jou uit?
Sowieso wil ik alle verloren tijd met mijn familie en vrienden inhalen. Ik heb mijn mama en schoonouders heel weinig gezien, we hebben de feestdagen zonder hen doorgebracht. We moeten ook nog verjaardagen inhalen, onze bruiloft, redelijk wat feestjes en etentjes. Normaal gaan we met de kinderen ook altijd naar een muziekfestival. Mijn jongste dochter wordt 16 en voor haar zal dat nu de eerste keer worden. Ik hoop dat dat weer zal kunnen. Vanaf het moment dat het mag, zal het ontploffen, denk ik. Eén zotte boel zal het worden. Ik kijk er naar uit!
Meer info over het coachingplan ‘Change for good’ vind je op changeforgood.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier