Onze Fit & Gezond-experte Claudia Van Avermaet stelt deze week haar nieuwste boek voor: SPORTFOOD

Dat voeding complex is, weten we allemaal. Maar hoe pak je je voeding aan als je ook nog eens sport? Dit boeiend onderwerp inspireerde mij tot een boek dat sinds deze week in de boekhandel ligt. Hier licht ik al een tipje van de sluier.

Alles begint natuurlijk bij een goede basis. Dit is de grond waarop je start, dus moet je ervoor zorgen dat hij stevig en stabiel is vooraleer je verder springt en tot de best mogelijke prestaties kan komen. Opmerkelijk genoeg zit de basis bij de meeste sporters al niet goed, dus loont het wel de moeite om wat dieper in te gaan op de elementen die de basis vormen.

Natuurlijk bestaat die basis voor een groot deel uit een gezond voedingspatroon , maar ook de algemene gezondheid van je lichaam speelt een grote rol. Ik denk hierbij aan je bloedwaarden, suiker en je spijsvertering. Zorg er dus voor dat je je lichaam én de mogelijke problemen kent, zodat je er rekening mee kan houden bij het invullen van de basis.

Een andere belangrijke factor van de basis, die altijd onderschat wordt, is slaap . Genoeg slapen en rusten is essentieel voor goede prestaties.

Juiste timing

Volgende bouwsteen is je energie . Door je voeding kan je ervoor zorgen dat je lichaam op het juiste moment genoeg energie ter beschikking heeft. Dit draait dus rond de juiste timing van je maaltijden, maar daar blijf het niet bij. Het gaat ook over hydratie en sportspecifieke voeding, specifiek afgestemd op jouw sport dus. Zo zorg je ervoor dat je je lichaam van voldoende brandstof voorziet voor je training of wedstrijd.

Zorgen dat je klaar bent voor een training of wedstrijd is een ding, maar vergeet ook niet te focussen op je herstel na die training of wedstrijd. Ook hier speelt aangepaste voeding een rol. Dit kan immers je immuniteit verhogen en er mee voor voor zorgen dat je spieren herstellen. Naast aangepaste voeding speelt ook je ademhaling een rol tijdens de herstelperiode! En die ademhaling is meteen het laatste puzzelstukje van de basis.

De poweratleet

Dit laatste puzzelstukje maakt dat je als sporter helemaal kunt pieken. Zelfvertrouwen en mentale kracht zijn hierbij heel belangrijk. Heel wat sporters en atleten hebben nog nooit van dit deel geproefd, of schuiven het aan de kant. Toch is het belangrijk, want het gaat om je mentale blauwprint, om wie je bent, wat je kunt en hoe je toch nog verder kunt doorbijten. Ik noem het de ademhaling of sportfulness . Het zijn technieken die je helpen om beter om te gaan met druk en stress. De ademhaling speelt veel meer dan je denkt een belangrijke rol in je herstel, je denken en je prestaties.

Pas als bovenstaande punten allemaal op punt staan en je basis dus goed zit, is het aanvullen van je voeding met vitamines en supplementen zinvol. Belangrijk: die basis kan jij altijd zelf aanpassen. Luister dus vooral naar je lichaam, zodat je weet wat het nodig heeft.

Voeding vóór de inspanning

Nu je de basis kent, is het tijd voor de volgende stap. Weten welke voedingsbronnen je wanneer het best kan eten. Laten we beginnen met voeding die je voor de inspanning inneemt.

Koolhydraten zijn de meest efficiënte energiebron voor je lichaam. Als je als sporter deze brandstof niet voldoende bijtankt, kan dat tot problemen leiden. We hebben twee soorten koolhydraten: de enkelvoudige en de complexe. Wat wij meestal ‘suiker’ noemen is een enkelvoudig koolhydraat. Denk maar aan honing, frisdrank, sportdrank, banaan, druiven,… Deze ‘snelle’ of ‘enkelvoudige’ koolhydraat wordt snel opgenomen in je bloed en geeft je onmiddellijke energie. Als sporter heb je deze energie soms nodig tijdens je training of wedstrijden om deze te kunnen afwerken. Doordat je tijdens je training deze ‘snelle’ koolhydraten onmiddellijk verbrandt, heeft je lichaam ook weinig insuline nodig om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Je hebt dus geen last van insulinepieken.

Krachtsporters kunnen dan weer na een training snelle koolhydraten eten. Gummibeertjes zijn bij veel krachtsporters een favoriet. Hierdoor zorgen ze immers voor een insulinepiek, die ervoor zorgt dat de spieren sneller zullen herstellen. Insuline is namelijk de transporteur van voedingsstoffen naar je spieren. Het is wel opletten: wie te veel snelle suikers tijdens de dag eet, kan te kampen krijgen met een schommelde bloedsuikerspiegel en overgewicht. Een planning met wanneer je snelle suikers eet, is dus belangrijk.

Wil jij graag kans maken op je eigen exemplaar? Waag dan snel je kans en misschien win jij één van de 25 boeken! Ik neem deel > 

 

‘SPORTFOOD – 60 recepten voor meer energie als sporter’, uitgev. Lannoo, 176 blz., 25,99 euro. Wil je een gesigneerde versie? Dat kan je bestellen via mijn website www.thepowerloft.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier