Onze groenexpert Angelo Dorny verklapt hoe je de bijen extra in de watten kan leggen
De campagne van De week van de Bij mag dan wel zijn laatste dag ingaan, niets houdt ons tegen om de boodschap verder uit te dragen. Bijen zijn belangrijk, maar ze hebben het nog steeds erg moeilijk. Het gebruik van pesticiden ligt aan de basis van dat probleem, maar ook onnodige verhardingen zijn boosdoeners. Als we nu eens allemaal wat inspanningen zouden doen, dan kunnen we echt het tij doen keren. Want minder beton, meer bijen. Zo simpel is ‘t.
1. Tegel eruit, plant erin
Ik ben niet van met het vingertje wijzen. Iedereen moet doen waar hij zich goed bij voelt. Maar soms, heel af en toe, wil ik op de barricade staan en het voor de minderheden opnemen. Bijen, in dit geval. We beseffen soms niet hoe belangrijk ze zijn, voor ons en de planeet. Laatst kwam ik langs een voortuin voorbij gewandeld die meer tegels bevatte dan een doorsnee Vlaamse gezinswoning. De bewoonster was druk in de weer met het schrobben van haar stenen paleisje. Met bleekwater, want de geur was zo penetrant dat elk neushaartje bijna in vlammen opging. Ik schrok, stond even verbaasd te kijken en liep verder. Waarom, denk ik dan. Kom niet af met ‘dat is onderhoudsvriendelijker’ of ‘ik heb weinig tijd’, want dat slaat helemaal nergens op. Een voortuin met groen is veel onderhoudsvriendelijker dan een geplaveide dansvloer. Dat is uiteindelijk niet alleen beter voor alles wat rondvliegt, maar helpt ook bij het afvoeren van regenwater tijdens een stortbui. De bodem en de planten die erin groeien zijn onze grootste bondgenoten om overstromingen tegen te gaan, daar ben ik van overtuigd.
2. Bloemen, een heel jaar lang
Na mijn kleine tirade wil ik graag vertellen hoe we onze tuinen, koertjes of balkons interessanter kunnen maken voor bijen – en bij uitbreiding alles wat rondvliegt of zweeft. Meer bloemen betekent in dit geval ook meer bijen. Dat lijkt logisch, toch? Alleen is het belangrijk om onze tuinen zo in te richten dat er het hele jaar rond wat te beleven valt. Of op z’n minst in de maanden waarin honingbijen en wilde bijen actief zijn. Kies dus niet alleen voor zomerbloeiers, maar plant ook voorjaarsbloeiende bloembollen, ga voor bloeiende bomen, fruitbomen, heesters en vaste planten. Hoe diverser de planten in je tuin, hoe diverser de bezoekers.
Door in elke laag van de beplanting iets interessant voor bijen te steken zorg je ervoor dat er vanaf het vroege voorjaar tot laat in de herfst iets te beleven valt. Appel- en perenbomen zijn fantastische bloeiers en zeer gegeerd bij bijen. Maar ook bloembollen zoals krokussen, tulpen en sneeuwklokjes zijn interessant. Vaste planten zoals Salvia, Aster, Nepeta en Calamintha en kruiden zoals tijm, bieslook en rozemarijn zijn graag geziene toevoegingen aan je tuin.
3. Zorg voor water
Als bijen niet genoeg water hebben tijdens droge periodes, dan sterven ze helaas. Daarom is het handig om altijd een schaal met water te hebben staan in de tuin. Doe daar wat stenen of schelpen in, zodat ze niet kunnen verdrinken, en de bijen zullen je zeer dankbaar zijn. Heb je een vijver met waterbeplanting, dan zullen onze gevleugelde vrienden daar gretig gebruik van maken.
@Angelo_Dorny voor meer tips en weetjes
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier