Onze tuinexpert Angelo Dorny over de tuintrends voor 2021: “Lang leve de imperfectie!”
Meestal ben ik geen fan van trends. Niet dat ik er iets op tegen heb, ik doe er simpelweg niet aan mee. Hippe kledij of kleuren, het zal allemaal wel. Ik draag lekker wat ik leuk vind en smeer op de muren waar ik blij van word. Maar voor één keer maak ik graag een uitzondering. Want dé tuintrends voor volgend jaar beloven veel goeds. Meer aandacht voor het milieu, meer diertjes in de tuin en ook droogbloemen maken opnieuw hun opwachting.
Trend 1: De natuurlijke tuin
Het is niks nieuws, een natuurlijke tuin. Maar het valt wel op dat mensen vaker voor een dergelijke aanpak kiezen wanneer ze een tuin aanleggen. Het mag allemaal een beetje wilder zijn. Strakke, formele tuinen zie je hier en daar nog wel opduiken, maar het zijn vooral de natuurlijke varianten die zegevieren. Een natuurlijke tuin betekent sowieso meer aandacht voor al wat erin leeft. Maar daarnaast gaat zo’n tuin ook over vormen en gevoel. Er wordt meer gebruik gemaakt van siergrassen, net omdat ze voor structuur zorgen en tegelijk heel losjes in de wind staan zweven. Het valt ook op dat steeds meer tuiniers hun gras wat langer laten worden en zelfs zones inrichten waar het mag bloeien. Stel je voor, wij Belgen met onze strakke ‘pelouse’. Opnieuw, heel goed voor alles wat vliegt in je tuin. De definitie van een natuurlijke tuin vinden we vooral in de imperfectie die ermee gepaard gaat. Niets moet, alles mag. Er zijn geen strenge regeltjes die je erop wijzen wat wel en niet kan. Als je rekening houdt met wat een plant nodig heeft om goed te groeien, dan ben je hoe dan ook al in je opzet geslaagd.
Tip: we kiezen steeds vaker voor ronde, natuurlijke vormen in de tuin. Want rechthoekig of vierkant bestaat niet in de natuur. Maar niemand houdt je tegen om formeel te combineren met los en natuurlijk. Strakke bestrating gaat perfect samen met een wildere plantenkeuze. Je haalt er de scherpe kantjes van af en het resultaat is verrassend mooi.
Trend 2: Meer diertjes, minder problemen
Ik had het er al kort over: in een natuurlijke tuin is meer ruimte voor diertjes. Want meer diertjes, minder problemen. Daar ben ik rotsvast van overtuigd. Door insecten en dieren te verwelkomen in je tuin in plaats van ze alsmaar onder controle te willen houden, bespaar je jezelf heel wat kopzorgen. Bladluizen bestrijd je met lieveheersbeestjes en hun larven, maar ook vogels spelen een belangrijke rol. Zelfs vervelende wespen en slakken hebben een functie. Ze zijn de opruimers van onze tuin. Niet dat je ze de volgende keer al knuffelend moet verwelkomen, maar het helpt echt om te weten dat elk ‘vervelend’ diertje naast vervelend doen ook een nuttige functie heeft in de natuur. Wil je meer vogels naar je tuin lokken, plant dan besdragende struiken of hagen waarin ze kunnen schuilen en/of nesten bouwen. Wist je trouwens dat één enkele sluipwesp tot meer dan 200 bladluizen kan doden? Zie je dus voortaan een zwart mini-insectje vliegen in de buurt van je rozen, wees dan blij, want zonder dat je er ook maar iets moet voor doen wordt er hard voor je gewerkt.
Trend 3: Revival van de droogbloemen en dahlia’s
Tot slot nog even de populariteit van droogbloemen en dahlia’s onder de loep nemen. De afgelopen jaren waren ze al geliefd, maar 2021 belooft nog uitbundiger te worden. Bloemen kan je relatief makkelijk drogen en maken sinds afgelopen jaar weer vaker hun opwachting in boeketten. En dahlia’s, die behoeven zelfs geen introductie meer. Lange tijd werden ze als ouderwets beschouwd, maar tegenwoordig zijn er zoveel variëteiten te vinden dat ze vanzelf weer hip worden. Van pastelroze tot felgeel: voor ieder wat wils.
Angelo is volop bezig met de plannen voor een make-over van zijn eigen tuin. Zijn tuinavonturen kan je volgen op Instagram via @angelo_dorny
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier